用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀小一, 學校太嚴謹?
樓主: MsChan224
go

讀小一, 學校太嚴謹?   [複製鏈接]

simonwan 發表於 16-1-16 23:37
同意。所以,學校這些規則根本衹是方便老師管理學生,不是爲了培養孩子守秩序的意識。靠懲罰讓孩子害怕, ...
孩子根本不明白爲什麽要安靜  <====  點會唔明, 老師有解釋的啦, 不過細路仔有無聽入耳又係另一回事。

其實守規矩、公德心等等呢D嘢, 真係由小朋友識行開始由家庭開始學習, 幼稚園也有教, 我哋幼稚園係happy school, 但規矩教得好嚴。我兩個女升小一時盲字唔識多一隻, 但係就知道上堂、轉堂唔應該傾偈, 因為會嘈到人哋。佢哋轉堂會伏响張枱度休息。

不過, 問返佢哋同學仔係咪都咁乖。佢哋話:緊唔係啦, 有啲走出位, 有啲傾偈嘈到死, 所以搞到老師成日要大聲鬧人的。佢哋班長無鬼用, 不負責任只掛個虛銜。阿妹話學期初個班長自己响課室大叫添, 終於俾人炒咗魷魚。

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+16-01-18+發

原帖由 karen55407 於 16-01-18 發表
嚴師並非代表多規定,可以代表高要求和具威嚴。
高要求和具威嚴

Xxxxx

高要求和具威嚴在合理的地方是好的。芝麻綠豆或不合理的地方,又高要求和具威嚴,便不是好事。

又舉個例。我看孩子籃球比賽,有一學校教練在比賽中不斷責駡自己學生為何比人過,為何唔夠硬淨,比人起手。中場休息繼續鬧。其實明眼人一看便知對方實力高兩至三班。No amount of shouting is going to change anything.  He is the only person who did not see that. Or may be he knew but shouted anyway.

他高要求嗎?很高。他嚴嗎?很嚴。 Do I want him to be my child's coach?  No.

常見威嚴是由打擊孩子的自信尊嚴而來,要不得。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:從學校角度去看,周處跑撞到可能家長會投訴

原帖由 MrBeast 於 16-01-18 發表
從學校角度去看,周處跑撞到可能家長會投訴,若試過載幾個e娃鬼叫的細路,就理解到點解學校有這類規則,最 ...

同意,所以我話任何批評都要腳踏實地才有意思,要看阔一点看遠一点,别老是自己以為或以自己孩子的情況及喜惡去想當然。

無論是幼稚園定小學,校內或校外,我都親身見識过幼童的活潑程度及爆炸性,当中只要有一个失控,其傳染性及破壞力難以預計

無可否認外國教育绝对有值得借鏡之處,但一定不是盲目追捧或搬字過纸去抄襲跟從便叫好

karen55407  怪獸家長何其多!  發表於 16-1-18 19:23

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-01-18+發表

原帖由 shadeslayer 於 16-01-18 發表
高要求和具威嚴

Xxxxx
我女個游水教練超惡,我反而欣賞!所以家長都有唔同要求,我的孩子讀教會津校,學校嚴但老師們均是友善的,啱我這類家長。

little_yolky 發表於 16-1-18 09:09
孩子根本不明白爲什麽要安靜

Interestingly, 有時去講座有些家長不斷傾計,相信他們也是傳統學校的產品,成效有眼目到,嚴又唔教真極可能back fire

little_yolky  見到呢D家長真係忍唔住想打佢哋一身,嘈住晒。  發表於 16-1-18 11:15

Agassi 老豆都好嚴,好彩遇到good coach,但冇佢老豆又唔會有agassi

karen55407 發表於 16-1-18 10:24
我女個游水教練超惡,我反而欣賞!所以家長都有唔同要求,我的孩子讀教會津校,學校嚴但老師們均是友善的, ...
我兩個女都唔惡得, 所以揀興趣班首要揀唔鬧人的老師。最搞笑老師唔惡, 但都有要求, 阿女又懶, 爸爸次次去接佢放學時, 話見到老師變咗尊佛像, 係咁哦佢, 但阿女又唔知人話佢, 因為無鬧丫嘛。不過, 就咁學學吓, 佢自己開始有興趣, 咁又自己會去練習吓, 就係進度當然會慢囉, 不過會持久。撞啱學游水個教練惡到死, 係咁鬧人(唔知係咪游水教練一定係惡的), 雖然唔係鬧佢, 但佢都唔想學, 真係撞鬼了。

引用:從學校角度去看,周處跑撞到可能家長會投訴

原帖由 MrBeast 於 16-01-18 發表
從學校角度去看,周處跑撞到可能家長會投訴,若試過載幾個e娃鬼叫的細路,就理解到點解學校有這類規則,最 ...
幾百人在操場跑, 撞到日日有, 有斷手有斷腳, 家長要求解釋! 你係校長你會點做?

引用:Quote:karen55407+發表於+16-1-18+10:24+我

原帖由 little_yolky 於 16-01-18 發表
我兩個女都唔惡得, 所以揀興趣班首要揀唔鬧人的老師。最搞笑老師唔惡, 但都有要求, 阿女又懶, 爸爸次次去接 ...
視乎游到乜嘢階段,教練教初學者可謂非常有愛心,但教泳隊時就變臉,好惡㗎!

little_yolky  係初學階段。  發表於 16-1-18 12:26

skkeung 發表於 16-1-18 11:53
幾百人在操場跑, 撞到日日有, 有斷手有斷腳, 家長要求解釋! 你係校長你會點做?

...

同家長講細路仔跌倒好平常,我會繼續比佢地跑,跑跑跳跳系細路仔本性,唔比跑會對佢地太壓抑,影響佢地發展;多D運動唔單止對身體好,連讀書都會叻D。而且,而家D家長同其他學校太怕學生受傷,有少少冒險性的活動都不讓孩子做,游樂場又搞到軟琳琳,玩意又好鬼安全,同我地以前好唔同;甘樣會令孩子缺乏創意、冒險、膽色及自我保護能力。本校認爲一個太過保護的環境對孩子的發展不是好事。家長若不認同學校的教育理念的話,可以申請退學,學校系唔會挽留的。

MASAYA  邊單新聞?我見今日新聞話開學至今第十個學生跳樓  發表於 16-1-18 15:36
little_yolky  今日新聞有個跌死咗了。  發表於 16-1-18 14:47

多年前我曾經當小學代課老師,上體育堂時要他們跑步,第一堂就有三個學生跌倒,有少少擦傷,把他們全部送去醫療室就可。下一堂繼續跑,難道因爲有學生跌倒就不用跑步嗎?學生跌倒有什麽問題?

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-01-18+發

原帖由 karen55407 於 16-01-18 發表
視乎游到乜嘢階段,教練教初學者可謂非常有愛心,但教泳隊時就變臉,好惡㗎!

...
又係方便管理,防止咩鑊,不昔違反孩子本性,究竟有冇人為孩子著想。

longlokma  真正為孩子着想,就根本唔應該生佢出黎生存係呢个世界  發表於 16-1-18 13:36
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:多年前我曾經當小學代課老師,上體育堂時要

原帖由 simonwan 於 16-01-18 發表
多年前我曾經當小學代課老師,上體育堂時要他們跑步,第一堂就有三個學生跌倒,有少少擦傷,把他們全部送去 ...
下一堂繼續跑,難道因爲有學生跌倒就不用跑步嗎?學生跌倒有什麽問題?

Xxxxxx

只要學校提供基本合理的安全環境和規則,己足夠。

回覆:讀小一, 學校太嚴謹?

我小朋友學校既小息、lunch 都容許學生跑跑跳跳,不過就會分開高年班同低年班既活動範圍。當然高年班/低年班越界時有發生啦 初初開學時的確常有小意外發生,損手爛腳時有發生;亦試過一堂體育課有5個同學要去醫療室, 不過咁,小朋友友亦從中學會點樣保護自己;到最近已經冇咩聽見同學仔撞倒跌親咁 同埋,學生有機會去發洩精力,到左上堂時就更能夠專心上堂啦!

longlokma  真正為孩子着想,就根本唔應該生佢出黎生存係呢个世界  發表於 半小時前

Xxxxx

你意思係要求學校為孩子著想,不如唔好生。

或者你認為人類應該絶種。

引用:Quote:skkeung+發表於+16-1-18+11:53+幾百

同家長講細路仔跌倒好平常,我會繼續比佢地跑,跑跑跳跳系細路仔本性,唔比跑會對佢地太壓抑,影響佢地發 ...
每日都要call白車!咪玩啦!

引用:Quote:skkeung+發表於+16-1-18+11:53+幾百

同家長講細路仔跌倒好平常,我會繼續比佢地跑,跑跑跳跳系細路仔本性,唔比跑會對佢地太壓抑,影響佢地發 ...
在大堂跌死, 8歲!

唉,今時唔同往日,以前家長唔會投訴ga ma.  不過原則上我是同意小朋友應跑跑跳跳,不過你們冇聽過讀書時讀書,遊戲時遊戲?

雖然咁講會畀人話搞分化,但我又忍唔住想講,多數爸爸都覺得規矩唔好定得太死,小朋友跑跑跳跳好正常,傾個偈冇乜大不了,我諗班主任係男老師,多數管束冇咁大,女老師多數都較嚴格

simonwan  又系ge!  發表於 16-1-18 22:45
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

小兒讀小一, 經常比班長扎名, 原因係轉堂時傾計。有冇學校係咁

班長,都係小朋友啫。

我就成日叫小朋友多啲玩,摘名就俾佢摘個够。

annie40    發表於 16-1-18 17:19
‹ 上一主題|下一主題