用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝小學 VS 荃灣官小,請大家指教點選擇。 ...
樓主: ANOJ
go

王錦輝小學 VS 荃灣官小,請大家指教點選擇。

引用:+本帖最後由+sze0203+於+16-1-15+10:42+編

原帖由 sze0203 於 16-01-15 發表
呢類「功課勞隷」網上群組經常都係集合一群喺學業路途上失意喺家長心聲,攞嚟發洩或者呻下,其實喺呢個世界就算讀傳統類型學校亦仲有大把人讀得開心愉快,呢類家長又點會喺呢啲群組參加言論吖,未俾人鬧過咩?家長對呢啲討論群組應該用持平嘅心去對待,如果唔係好易受呢啲負面心態影響。我本身從來唔會睇呢類型嘅討論群組。

Soundervolt 發表於 16-1-15 11:11
呢類「功課勞隷」網上群組經常都係集合一群喺學業路途上失意喺家長心聲,攞嚟發洩或者呻下,其實喺呢個世界 ...

入唻EK 都要持平及平衡自己心理狀況^^
網絡世界咩人都有,日後小孩進入網絡世界後都要教佢地點樣面對!我唔會逃避,就連"港人講地"都睇哂留言^^識英雄重英雄麻^^  一笑置之吧了!!

SORRY 樓主, OFF TOPIC^^

一樣米養百樣人, 每一討論區都有正負, 接收到什麼在人本身,
人正面,負能量都可以化正 !

討論發洩都是可以正面一種,也可以補長短 ,情緒是要發洩出來的 !

應該要互相尊重

回覆:王錦輝小學 VS 荃灣官小,請大家指教點選擇。

如自己送唔到要 6點7 上車真係讀唔過,好似小曳人講,揾間心儀大抽獎,再研究吓扣門應該最好

引用:Quote:原帖由+sze0203+於+16-01-15+發表本

原帖由 Soundervolt 於 16-01-15 發表
呢類「功課勞隷」網上群組經常都係集合一群喺學業路途上失意喺家長心聲,攞嚟發洩或者呻下,其實喺呢個世界 ...
呢啲組睇耐咗我都化了,講講吓好政治化,當啲家長將啲老師改錯卷等問題放上網時,見到啲回覆好鬼激,唔多理性。而家做咗 CD Rom 了。

回覆 hkpapa852 的帖子

Thank you hkpapa852. This is a very good advice!!
OJ MIU

回覆:ANOJ 的帖子

65網升中好過荃灣網!林同祖都係吾錯的選擇!有kv背景,面試表現應有返d資本,叩呢d平民學校既門應該易d.

回覆:JadeW 的帖子

葵青b2學校亦吾算好差,好多都吾壞既!只要品格吾壞,其他野真係理吾到咁多,要睇小朋友自己的做化了!

總結大家分析:

A. Keep住WKF (要保險,最worse搬屋)。再叩荃灣至九龍塘嘅資助小學。要reject friend 荃官offer, 因OK左就要讀,要放棄叩其他門😖。

B. 要friend幫忙,唔叩得門,如果最後唔得就返WKF(搬屋)。

好似A餐好d?
OJ MIU

ANOJ 發表於 16-1-18 09:45
總結大家分析:

A. Keep住WKF (要保險,最worse搬屋)。再叩荃灣至九龍塘嘅資助小學。要reject friend 荃 ...
其實點解唔諗?

C. 放棄WFK同荃官, 大抽獎乙1放祖天可以話必中, 又唔駛搬.

叩門既難度, 只會俾考直資/私小高
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

了解左葵青小學先, 睇下邊間啱仔仔先!
我識人在祖天讀, 課程都好深同谷下, 及幾多南亞學生的 !  

punlik 發表於 16-1-18 10:28
“叩門既難度, 只會俾考直資/私小高”此話何解? (以地區一線為例吧)我見三個同事(讀學券幼稚園)抽獎都抽到 ...
你叩過門未? 叩得入既人一定話易嫁

熱門小學叩門, 平均可能係300-400人揀10人, 二線既都起碼100-200人選10人. 真係咁易?

正如大抽獎派到乙1既, 都會話好易抽
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:葵青b2學校亦吾算好差,好多都吾壞既!只要

原帖由 JadeW 於 16-01-15 發表
葵青b2學校亦吾算好差,好多都吾壞既!只要品格吾壞,其他野真係理吾到咁多,要睇小朋友自己的做化了!

...
很認同,最重要是校風

hppa  最重要是校風   發表於 16-1-18 11:38

引用:以樓主的case,既然不是心儀WKF,我會去荃

原帖由 mother904 於 16-01-15 發表
以樓主的case,既然不是心儀WKF,我會去荃官小,如果荃官小不是最心儀的,會hold 住WKF再去叩門,無謂入學 ...
我認同你嗰句,揀學校就係揀生活方式。

我幼稚園和小學,都盡量近屋企,因為怕朝早趕時間出門,而且我非常重視睡眠時間,小朋友起碼睡十個小時,近屋企對我係首選

引用:Quote:原帖由+mother904+於+16-01-15+發表

原帖由 Wonderlady 於 16-01-18 發表
我認同你嗰句,揀學校就係揀生活方式。

我幼稚園和小學,都盡量近屋企,因為怕朝早趕時間出門,而且我非常 ...
Agree ! 睡眠對小朋友腦部發育及身高發展非常重要,阿仔從小到現在高小都堅持九時半入睡。

hppa    發表於 16-1-18 13:54

引用:Quote:punlik+發表於+16-1-13+16:39+我會選

原帖由 hkpapa852 於 16-01-13 發表
通常做到狀元既人, 去邊間讀都無乜分別.

實際上狀元係靠學生天份+自己努力, 而唔係靠學校.
幾年後當德萃畢業生升中時,如果用學校地址報升中派位,喺大埔揀邊間學校好呢?

hkpapa852  人地到時可能開埋中學呢? 不過你係咪覆錯帖?  發表於 16-1-18 14:46

回覆:hkpapa852 的帖子

哈哈!用手機睇錯帖嚟覆添!

ANOJ 發表於 16-1-18 09:45
總結大家分析:

A. Keep住WKF (要保險,最worse搬屋)。再叩荃灣至九龍塘嘅資助小學。要reject friend 荃 ...
I will choose A