用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝小學 VS 荃灣官小,請大家指教點選擇。 ...
樓主: ANOJ
go

王錦輝小學 VS 荃灣官小,請大家指教點選擇。 [複製鏈接]

WKF, 唔可以話係成績出眾的學校, 但佢至少佢真係比到語景, 唔係傳統不斷做練習吹谷, 活動教學(project based), 愉快學習, 學生自由度大...

當然, 有辣有唔辣, 唔吹谷, 成績當然不及吹谷既強 (你話無填過的鴨肝肥, 定填過既鴨肝肥?)

每個大人同小朋友可以承受的風險同壓力都唔同, 無話邊間學校係最好最top, 可惜香港官津貼學校, 只有單一特色, 都係單一谷..問題係谷多定少..

唔係個個谷得起, 唔係個個小朋友都咁專心受教, 鐘意做功課, 相比起谷唔起, 唔適應課業繁重, 又無錢去買愉快學習, 只能一路痛苦上去, 而家境可以付擔得起學費, 就能有多一個選擇, 真係好幸福...

憑什麼去評論人揀咩學校呢?

ANOJ 發表於 16-1-14 13:14
首先多謝大家的意見,大家的深入分析令我獲益良多。
小兒就讀於KV, 我已盡力幫佢報左18所小學,但只有WKF收 ...

如果有弟妹, 建議試左荃官, 努力過都真係唔適應, 先再算, WKF, 都算係易插班既...

回覆:王錦輝小學 VS 荃灣官小,請大家指教點選擇。

SoLM 發表於 16-1-14 15:07
為什麼對選校有建議是問題?這裏不是小一選校論壇嗎?真的太多太多人以為選了資私就不用跟,不用擔心學習; ...
相比起某直資學校, WKF既家長至少會少一樣嘢跟 --- 唔駛每年要家長交報告
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果有細跟尾,荃官啦!
你唔駛花心神去搞多兩個小一 (interview 多18x2次),已經抵返!

Soundervolt  18次x2..............................................................................................   發表於 16-1-14 15:56
恐龍家

回覆:SoLM 的帖子

吾知點解你咁激動?你點知人地冇好好研究?我地講緊荃灣官小、官中,吾係講緊全港官津呀!冇話官津一定差,不過真心覺得荃灣官小真係麻麻!荃灣官中當然好,但要入得到又要小朋友跟得到至係好!
樓主,官小要跟功課的話都不輕鬆的!坐吾定,罰到你暈呀!在非精靈班,你想專心都可能有困難呀!但係可以煩少次考小學,但呈分、考中學要煩2次。有利有弊啦!
總之合適就好!

引用:吾知點解你咁激動?你點知人地冇好好研究?

我又想八...你咁講我又想八下荃官小點谷法???!!!!!

之前我只聽聞谷, 未有親自問人, 只是去過該校, 老師/嬸嬸印象不差 !

有無自我感覺好威校長小學咁谷先, 62區可以話誰與爭谷 !

醒目開學勳章 貢獻勳章

經過KV3年訓練,應該上到小學唔會有好大課堂上嘅問題啦....
功課亦唔駛太擔心,佢地應該自動波架
恐龍家

delete

回覆:SoLM 的帖子

咁佢成績真係麻麻,有聯繫中學之下都只得3x%升英中而已。

咁合適真係冇問題的。近屋企、吾使錢,弟妹有保證! 小朋友受谷、又或家長攪得店佢成績冇問題,入到精靈班有機會升b1,就十分冇問題,小朋友家長可配合學校,就係合適! 如果冇信心、又支援吾到、受吾起有機會升b2區內中學,咁可能係吾合適,但不用煩升小,條數點計,邊樣條件比重係幾多只有樓主自己可去衡量!

咁如果真係target 官中,......
官小近年起碼有20以人上到官中, 上年28添 !

回覆:JadeW 的帖子

我只知荃官小都要做project,見到幼稚園入到去兩位同學仔既媽媽都在fb post 媽媽好辛苦完成阿囡的project 手作!咁冇3d 清水寺model 咁勁,但都係出自阿媽對手囉!全班集體負責制,一人做錯,全班一齊罰,就算吾在場果個都要照罰,好少野抄下手冊:課堂規則幾十條幾十次咁姐,今日罰聽日交!吾交再double! 阿媽使吾使幫手就睇小朋友能力了!乖既學生吾會有呢d禮待的,所以真係好睇人囉!

引用:+本帖最後由+subb+於+16-1-14+17:04+編輯+\

引用:我只知荃官小都要做project,見到幼稚園入到

之前吾知樓主3個小朋友,咁真係要將3個小朋友十幾年學費、體藝栽培的財政安排,詳細計劃下。一個小朋友讀小學後,學費、車費、體藝、小小學術進補,真係使好多錢,樣樣乘3,真係吾係講笑。

其實你揀得KV,係咪都係接受傳統教學果套?吾係好喜歡荃小,吾等於一定要讀WKF,叩門都係一條路。

引用:+本帖最後由+subb+於+16-1-14+17:04+編輯+\

SoLM 發表於 16-1-14 17:35
28人去band1a比band2校?

28 只是講緊去官中咋 !

每間學校都有b1生, 只是多少問題 !

‹ 上一主題|下一主題