用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝小學 VS 荃灣官小,請大家指教點選擇。 ...
go

王錦輝小學 VS 荃灣官小,請大家指教點選擇。 [複製鏈接]

荃官小得大概一班升到荃官中...我驚到時小兒入唔到荃官中入左band 2中學校...到時後悔。王錦輝輕鬆開心...但升大學嘅reference唔多,有d擔心到時唔夠財力去外國。
1516點算好><

hppa  people said 王錦輝 also B2  發表於 16-1-13 13:47
   4    0    0    0
OJ MIU

引用:荃官小得大概一班升到荃官中...我驚到時小

原帖由 ANOJ 於 16-01-13 發表
荃官小得大概一班升到荃官中...我驚到時小兒入唔到荃官中入左band 2中學校...到時後悔。王錦輝輕鬆開心... ...
唔使諗得咁長遠....兩間係唔同類型嘅學校,我認為您首先選擇邊類型嘅學生適合您嘅小朋友先啦。

hppa  right  發表於 16-1-13 13:46

回覆:Soundervolt 的帖子

咁你驚吾驚入吾到精靈班?驚吾驚呈分試吾夠人爭?驚吾驚升中派位呢?

JadeW 發表於 16-1-13 15:53
咁你驚吾驚入吾到精靈班?驚吾驚呈分試吾夠人爭?驚吾驚升中派位呢?

...
一針見血。:.....(驚)又要冇止境地谷佢=谷自己。佢辛苦,冇童年...自己又日日似癲&#128020;
OJ MIU

ANOJ 發表於 16-1-13 12:47
荃官小得大概一班升到荃官中...我驚到時小兒入唔到荃官中入左band 2中學校...到時後悔。王錦輝輕鬆開心... ...
(但升大學嘅reference唔多,有d擔心到時唔夠財力去外國)  Key point

回覆:ANOJ 的帖子

如果一心諗住無論成績如何,只為避開升中派位而選擇冇呈分嘅一條龍學校,其實有可能只係將「面對現實」延後多六年而已。

hppa    發表於 16-1-13 18:39

醒目開學勳章 貢獻勳章

首先,家長應該傾掂數,到底小學階段學習係要點跟
然後好好記住自己初衷,去到邊其實都係咁跟

幾傳統"谷"嘅學校,都有hea家長
幾hea嘅學校,都有谷到爆家長

去邊度,就睇你係咪真心認同學校教學理念,同埋接受output成績

呢個世界好簡單,大多數情況,付出同收獲成正比

btw, 荃官小有我中學時代最敬重嘅老師!一位依然熱愛教育嘅老師!

siden    發表於 16-1-13 18:52
hppa    發表於 16-1-13 18:39
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

幾傳統"谷"嘅學校,都有hea家長
幾hea嘅學校,都有谷到爆家長

好like 你呢幾句

punlik 發表於 16-1-13 16:39
我會選WKF, 只是需要時間去證明.
12年前讀港同,最後做狀元.讀真道亦可以是IB狀元.伊兩間可能都算是BAND2,  ...
通常做到狀元既人, 去邊間讀都無乜分別.

實際上狀元係靠學生天份+自己努力, 而唔係靠學校.

DSE已經4屆了, 港同, 培僑等同期既直資一條龍學校年年有有成績表比人睇.

如果學校到今時今日都唔願意將成績表俾人睇, 其實好難令人有信心.

hppa  狀元係靠學生天份+自己努力 --&gt; very true  發表於 16-1-13 18:40
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Soundervolt 發表於 16-1-13 16:40
如果一心諗住無論成績如何,只為避開升中派位而選擇冇呈分嘅一條龍學校,其實有可能只係將「面對現實」延後 ...
無錯, 如果一心只係諗住"逃避"升中派位, 其實只係將問題延後6年.

小學6年後如果發現子女係B2學生, 至少仲可以搵間好D既B2中學惡補救亡.

但如果到中五六先發現小朋友欠缺應付本地公開試既能力.... 到時仲難救!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

punlik 發表於 16-1-13 17:51
http://iknow.hkej.com/php/article.detail.php?aid=13743

「去年我校有五成學生選擇海外升學,另五成留 ...
學校既成績唔紀錄係校務報告或者校網而要靠一篇報導?手法真有趣。各科合格率,即係DSE成績達2水平,無乜大不了。而且亦只有非B1中學會重視合格率。
升讀本地大學佔一半既7成,即係35%,當中有係讀D乜?Degree/AD/HD? 另外又有乜嘢叫高等課程?
至於海外升學個50%,又有幾多係升讀degree?

引用:+本帖最後由+punlik+於+16-1-13+18:39+編輯

原帖由 ANOJ 於 16-01-13 發表
1.首先band one 中,唔係只得荃官。2.如果最後入咗band2中,即係有可能小朋友都係band 2料。但如果band 2頭係有機會博入band one尾中學。而"現在"wkf中係band 2(好多ek友話親生仔未考DSE喎),咁無論你係band one定band two學生,如果無跳船,都係入band two 中囉。當然考DSE係靠學生自己,但學校幫助都佔一定百份比

回覆:王錦輝小學 VS 荃灣官小,請大家指教點選擇。

其實呢兩間係完全唔同既學校,好難比較!不如問問自己,想兒子在什麼教育方式下讀書,條條大路通羅馬,冇絕對既好與壞!

adrio    發表於 16-1-14 17:12
hppa    發表於 16-1-13 20:30

回覆:Soundervolt 的帖子

奇怪為什麼可以VS?如註冊了WKF,需放棄官小的。樓主是否最近收到WKF call waiting?

‹ 上一主題|下一主題