用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 想問有哪些小學會照顧特別需要的小朋友? ...
樓主: clpfamily
go

想問有哪些小學會照顧特別需要的小朋友? [複製鏈接]

我在上面提過的李炳,支援是這樣寫,你比較下

1. 以全校參與模式為有特殊學習需要的學生提供適切的個別化教學計劃與輔導服務。
2. 聘請教學助理,以照顧及指導有特殊學習需要的學生。
上述話有個別化教學計劃,吾知是否I E P,如果真系做到,就真系好好的支援

4考2測, 幾乎個個月都有唔係測就考, 日日都係作戰作態

呢類學校多數好谷學術, 對一般學術以外支援未必有太多

回覆 pocoyo123 的帖子

明白,但李柄遠,另外,本身仲存僥倖心裏,覺得小兒有能力應付,除左情緒,見何壽南寫支援都幾好,btw,thanks,不如我比幾間我心目中的學校(近及有你說的ep & st)你幫我排下邊間最適合的:何壽南,聖十架,柏德,佛教慈敬,

ps:宣道(砰石) ,happy school ,但無ep & st  ,

認真睇過李炳的全方位學習,又真係唔錯,校風如何?唔知有無開放曰

回覆 clpfamily 的帖子

其實大部份學校都有,要用心睇睇是幾多%支援同是不是你心目中想要的。你可選擇融合學校支援比較

慈雲山基慈聽聞OK
另外, 有人讀牧愛說OK

A仔普遍記性好, 有好多人P1-2都跟得好好, 但去到P3開始多思考性, 佢地又會有轉角位跟唔上, 所以, 如太谷小學去到P3以上, 就會出現力不從心現象.

P.S.柏德好谷,而且多功課,
       聖+架本身收多SEN, 支援一定多,但學術一定淺
       慈敬有舊朋友讀,只知支援很多.

明朗好多,thanks

coffeeyu 發表於 16-1-20 10:14
認真睇過李炳的全方位學習,又真係唔錯,校風如何?唔知有無開放曰
朋友兩個女兒在這間畢業,都乖,入band1英中

pocoyo123 發表於 16-1-20 15:07
慈雲山基慈聽聞OK
另外, 有人讀牧愛說OK
請問知唔知聖十架學術淺,是否到升中就要到Band3中學?有擔心。

回覆 juliana77 的帖子

上次聽講座話有三分一升band1哦!

咁你知吾知到慈敬多吾多sens 的學生,升中好嗎?同聖十架比?希望有回覆,多謝。

回覆:想問有哪些小學會照顧特別需要的小朋友?

請問荃灣或葵青區哪些小學比較多SEN的支援,仔仔現讀K2,是懷疑自閉症譜系,大小肌發展較慢,認知佳。謝謝。

請問大埔區哪些小學比較多支援,謝謝。
‹ 上一主題|下一主題