用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 DGS 2016-2017中學交流區
樓主: dordormom
go

DGS 2016-2017中學交流區  

回覆 dordormom 的帖子

My daughter finished one English and one Chinese books
It's difficult to borrow from public library.

Booklist既書有d都幾BB下……有d又闷闷地……边本好睇介紹下吖~

梁太2010 發表於 16-3-5 13:13
回覆 Yanamami 的帖子

Yanamami, 你女不是在寶血會上智英文書院 嗎 ? 何時去了 DGS ? ...
大女S5了,細女今年升埋S1, 我可以退休了~~

梁太2010  2個女都叻叻!  發表於 16-3-5 16:58

梁太2010 發表於 16-3-5 17:00
回覆 Yanamami 的帖子

你細女如果有需要, 我送你一些筆記 ( 買不到的)
其实学校有無d"大姐姐"計劃之類既幫下S1生適应呢?

梁太2010  有  發表於 16-3-5 17:08

梁太2010 發表於 16-3-2 23:49
今次一定給亞女罵
請問S1 Entrance Scholarships 係俾一年還是六年? 會每年再 評估嗎?Thanks!

Yanamami  应該係—年?  發表於 16-3-7 10:55

wong55 發表於 16-3-7 09:36
請問S1 Entrance Scholarships 係俾一年還是六年? 會每年再 評估嗎?Thanks!

參考下回应#732, 733
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2375885&extra=page%3D2&ordertype=1&page=2

引用:Quote:梁太2010+發表於+16-3-2+23:49+今次

原帖由 wong55 於 16-03-07 發表
一年,打後每年須重新申請+批核

Thanks yanamami & haloha818!

請問bridging course 是否中英數也有的?

Yanamami  好似得英同数  發表於 16-4-13 22:42

回覆 edithtsoi 的帖子

睇返之前的memo, 只有英數,女兒要上英文,要做2本閱書報告

But they said need to read three books but only provide two. And only do 1 English book report.

請問要上bridging course的信是否巳在上星期寄出? 她是在一月尾考分班試的,   她聽說有些同學巳收到信了.  

Yanamami  考叻叻唔洗上~  發表於 16-4-19 20:43

回覆:DGS 2016-2017中學交流區 ...

想問下仲要唔要考PS1?

Thanks 梁太2010 & Yanamami.    可以安心安排其他暑期活動了 !