用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考第幾名才算band 1A?
樓主: mansum92
go

考第幾名才算band 1A? [複製鏈接]

咁即係响傳聞中只in校內頭5嘅中學,
平均以下小學嘅頭幾名會自行入到,
平均以上小學考10幾都無份啦

可樂~ 發表於 16-1-15 10:38
其實如果校內級名次多年來幾乎都是頭三之內上落,假定係1A,但係面試時緊張,唔突出,又冇特異功能,係咪都 ...
好多學校都有講明各部份既比例嫁, 咁揀間學術同操行佔高分D既B1A咪得囉。

5kin 發表於 16-1-15 10:59
咁即係响傳聞中只in校內頭5嘅中學,
平均以下小學嘅頭幾名會自行入到,
平均以上小學考10幾都無份啦 ...
自行時, 佢哋都係參考全港次第的, 但收得果幾十人, 只in校內頭5唔代表收, 收得既可能只係級1而已。始終咁多小學, 幾百人報, 超勁學校自行收到好多級1級2都唔係無可能。平均以下小學頭幾名小朋友, 全港次第唔一定差過平均以上小學考1X既小朋友, 都係睇實力。

little_yolky 發表於 16-1-15 11:28
自行時, 佢哋都係參考全港次第的, 但收得果幾十人, 只in校內頭5唔代表收, 收得既可能只係級1而已。始終咁多 ...
我覺得只in前五既冇錯,但只收級一級二就唔一定,前五既實力其實相差幾多?我係學校,只要係前五,跟住就唔再睇成績邊個高邊個低,而去睇其他優點... 或缺點

little_yolky  對,前5名就睇各自面試表現及課外成就了。不過,簡介會校長真係話有好多都係級1嚟的。   發表於 16-1-15 11:40
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky 發表於 16-1-15 11:28
自行時, 佢哋都係參考全港次第的, 但收得果幾十人, 只in校內頭5唔代表收, 收得既可能只係級1而已。始終咁多 ...
我成日覚得好多学校級1-5, 係自行前已俾好多名直資收左,除非佢地想入津校,否則已有—批叻人離場。

咁其實in頭5係堅定流?

Yanamami 發表於 16-1-15 11:40
我成日覚得好多学校級1-5, 係自行前已俾好多名直資收左,除非佢地想入津校,否則已有—批叻人離場。 ...
頂級學校級1-5, 咪去頂級直資囉。一般官津校級1-5, 都係會考慮頂級官津的, 始終又好又唔駛錢, 真係好吸引既。

little_yolky 發表於 16-1-15 11:42
頂級學校級1-5, 咪去頂級直資囉。一般官津校級1-5, 都係會考慮頂級官津的, 始終又好又唔駛錢, 真係好吸引既 ...
係呀,官津只要唔係地區龍頭,好多前五都係報區內津校,因為都差唔多必收
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky 發表於 16-1-15 11:42
頂級學校級1-5, 咪去頂級直資囉。一般官津校級1-5, 都係會考慮頂級官津的, 始終又好又唔駛錢, 真係好吸引既 ...
頂級學校級1-5, 咪去頂級直資囉。

呢句唔一定啱.... 我諗KC, LS, QC, SJC, MCS, St Mary呢D頂級官津, 大把頂級小學既學生去爭
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-1-15 12:19
頂級學校級1-5, 咪去頂級直資囉。

呢句唔一定啱.... 我諗KC, LS, QC, SJC, MCS, St Mary呢D頂級官津, 大把 ...
如果報頂級官津之前俾頂級直資收咗, 唔知會點揀呢? 放棄頂級直資繼續考頂級官津? 真係人生交叉點, 我諗10個有9個負擔得起既家長, 都會直接入頂級直資算了。

little_yolky 發表於 16-1-15 12:25
如果報頂級官津之前俾頂級直資收咗, 唔知會點揀呢? 放棄頂級直資繼續考頂級官津? 真係人生交叉點, 我諗10個 ...
我都係咁諗,頂級官津唔係有頂級成績就穩入,畀我就唔敢搏,如果之前入左頂級直資就唔好夜長夢多

little_yolky  除非無錢,又申請唔到學費減費果D貧窮中產。  發表於 16-1-15 12:36

little_yolky 發表於 16-1-15 12:25
除非無錢,又申請唔到學費減費果D貧窮中產。
明知負擔唔到都報直資?

little_yolky  真係有咁既人架?無睇新聞咩?  發表於 16-1-15 12:55

如果報頂級官津之前俾頂級直資收咗, 唔知會點揀呢? 放棄頂級直資繼續考頂級官津? 真係人生交叉點, 我諗10個 ...
其實又真係一區區, 如果我係九龍城或者灣仔, 呢幾個B1學位充足既地區, B1學生點都抽到間B1中學, 咁就未必值得先求穩陣入咗直資先啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-1-15 12:45
其實又真係一區區, 如果我係九龍城或者灣仔, 呢幾個B1學位充足既地區, B1學生點都抽到間B1中學, 咁就未必值 ...

但係如果SPCC、DGS、HY、德望是旦一間收咗我個女, 我諗我即插水式衝去註冊.......可惜我阿女無咁叻。

peggy    發表於 16-1-16 01:57
Yanamami  咪係!—鳥在手嘛……  發表於 16-1-15 15:10

hkpapa852 發表於 16-1-15 12:45
其實又真係一區區, 如果我係九龍城或者灣仔, 呢幾個B1學位充足既地區, B1學生點都抽到間B1中學, 咁就未必值 ...
話虽稳入,但又有边个拍哂心囗話自己心儀果间—定会收自己果个呢?要患得患失幾个月,同可以早有定案大教瞓多幾个月,甚至復活節去旅行,真係差好遠~

引用:Quote:5kin+發表於+16-1-15+10:59+咁即係响

原帖由 little_yolky 於 16-01-15 發表

香港边有咁多級123呀,全港中學都起碼有40個位,1間中學要最少由13間小學提供級123,仲要假設班學生去唔到抽獎階段,和D直資中學收生無優勢既條件下

引用:咁其實in頭5係堅定流?

原帖由 5kin 於 16-01-15 發表
咁其實in頭5係堅定流?

我就見到D頭5 2nd in完無份wait, 1st in出局,有D甚至表都唔俾,你估可信性有幾高

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-1-15+12:25+

原帖由 hkpapa852 於 16-01-15 發表
讀直屬咪一樣存在人生交义點,出唔出街行吓好呢

little_yolky  如果係培正或MCS,我就死都唔出街,宅男宅女都幾好丫  發表於 16-1-15 15:11

回覆 little_yolky 的帖子

little_yolky 對,前5名就睇各自面試表現及課外成就了。不過,簡介會校長真係話有好多都係級1嚟的

請問邊間中學?

little_yolky    發表於 16-1-15 15:10

mcl203 發表於 16-1-15 13:46
我就見到D頭5 2nd in完無份wait, 1si in出局,有D甚至表都唔俾,你估可信性有幾高

...
點解會「表都唔俾」?
依家自行唔係個個都可以交表咩?(band3都可以交表試band1,雖然學校會in嘅機會率同0無分別)

little_yolky  可能講緊叩門階段?  發表於 16-1-15 15:10
‹ 上一主題|下一主題