用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考第幾名才算band 1A?
樓主: mansum92
go

考第幾名才算band 1A? [複製鏈接]

little_yolky 發表於 16-1-14 12:40
你就好啦, 同學校商量阿仔跳班, 我就日日擔心阿女留班
考前三分一都驚留班... 妳學校留三分二人咁多...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-1-14 12:52
考前三分一都驚留班... 妳學校留三分二人咁多...
我一直都係講緊妹妹, 家姐緊係無問題啦!

我現在掙扎緊, 因為如果我再發力(無錯, 你無睇錯, 係我發力), 家姐應該可以入到前10名, 但依佢自己努力+做練習, 最多只可以入前20名。但係我又諗, 我幫得佢一時, 唔幫得佢一世, 咁中學又點呢? 咪又係要靠佢自己, 咁不如一直由得佢自己, 用佢自己既實力, 龍就龍, 鳳就鳳, 係B1就B1, 係B2就B2, 依佢自己步伐學習唔知係咪好D。

真係做父母的有無限學習。

little_yolky 發表於 16-1-14 13:03

我現在掙扎緊, 因為如果我再發力(無錯, 你無睇錯, 係我發力), 家 ...
妳睇下妳幾有信心可以考前十幾廿名,追十幾名唔係遙不可及
當然佢自己學習係最好啦,佢自己考到100分就100分,考到80分就80分都係佢自己,妳幫佢,就算佢考100分妳諗下要扣係幾多先真正屬於佢?

阿妹個情況差成點?
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky 發表於 16-1-14 13:03

我現在掙扎緊, 因為如果我再發力(無錯, 你無睇錯, 係我發力), 家 ...
只係過咗一個學期啫, 唔駛咁快話阿妹唔得

little_yolky  佢係態度唔得,態度決定一切了。  發表於 16-1-14 15:49
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:MASAYA+發表於+16-1-14+00:29+B1B入B

原帖由 little_yolky 於 16-01-14 發表
差十幾名好難追啊!除非係一D由唔讀書變為努力讀書的例子, 如果唔係, 名次都相當穩定的。你句「肯努 ...
咪係,追1X幾個名次係唔易追,你出力時別人都可能發力,升一個Banding就易D

一跌就2X個名次就易得多

MASAYA  如果由頭到尾都全力跑,到終點前當然冇人地既爆發力同持續力啦   發表於 16-1-14 16:01
little_yolky    發表於 16-1-14 15:48

MASAYA 發表於 16-1-14 13:15
妳睇下妳幾有信心可以考前十幾廿名,追十幾名唔係遙不可及
當然佢自己學習係最好啦,佢自己考到100分就100 ...
阿妹唔幫佢, 佢就唔合格, 幫佢佢就100分。
測驗唔叫佢, 佢永遠唔會自動自覺讀書。叫佢就摸東摸西摸晒D時間去。

放學返屋企, 永遠唔會第一時間換衫做功課, 一定先玩貓。問佢佢話無, 但校服一身都係貓毛。

阿妹終於打破咗EK既神話, 就係一年班係咁E讀吓書, 都有9X分既傳說。依家只係幫佢溫中英默, 測考提佢要讀書。暫時平均測驗成績係8X。下個禮拜考試, 睇下出嚟衰成點, 再諗plan B。總之就係唔可以自律, 乜嘢都要人篤住, 激死我。

edith208  我細女宜家P3都系唔識死  發表於 16-1-14 16:03

little_yolky 發表於 16-1-14 15:48
阿妹唔幫佢, 佢就唔合格, 幫佢佢就100分。
測驗唔叫佢, 佢永遠唔會自動自覺讀書。叫佢就摸東摸西摸晒D時間 ...
咁平均8x都唔係好差0者,如果太差都要幫下佢既,因為仲有樣野叫自信,考得太差覺得自己點讀都唔得就更加唔想讀

MASAYA 發表於 16-1-14 16:00
咁平均8x都唔係好差0者,如果太差都要幫下佢既,因為仲有樣野叫自信,考得太差覺得自己點讀都唔得就更加唔 ...
8X係幫咗佢了, 要幫佢預默, 要提佢溫書, 測驗前幫佢做模擬卷的。唔幫佢, 佢堅唔合格俾你睇。有一次中英默, 我血壓高, 無同佢溫, 叫佢自己溫, 佢中文5X, 英文6X。

edith208  我細女宜家P3都系唔識死  發表於 51 秒前

真係辛苦你了。

little_yolky 發表於 16-1-14 16:04
8X係幫咗佢了, 要幫佢預默, 要提佢溫書, 測驗前幫佢做模擬卷的。唔幫佢, 佢堅唔合格俾你睇。有一次中英默,  ...
幼稚園已經默開書?

little_yolky  緊係無啦。  發表於 16-1-14 16:18

MASAYA 發表於 16-1-14 16:07
幼稚園已經默開書?
幼稚園係happy school, 但同家姐同一間學校, 應該無乜關係, 係性格問題。
K3時weekend都有功課的, 但因為數量少, 佢會星期五一放學, 主動一鼓作氣咁做晒佢。最然放學返到屋企都5:30, 又要食飯, 又要沖涼, 但都好主動做完, 因為佢話:「我要做晒佢, 星期六日要留返嚟玩!」好有決心架。

不過, 升到小學可能功課多咗(其實都好少), 測考默又多到無輪, 所以咪索性唔讀囉。噚晚仲話要轉校, 我同佢講, 好丫, 轉返去屋企附近, 慳返D學費, 功課多到做死你。點知佢話:我要轉去國際學校

little_yolky 發表於 16-1-14 16:22
幼稚園係happy school, 但同家姐同一間學校, 應該無乜關係, 係性格問題。
K3時weekend都有功課的, 但因為數 ...
咁咪係囉,而家先默過幾個月書,幫佢預默有乜問題?
妳細女都幾識揀喎

little_yolky  辛苦(我)丫嘛。  發表於 16-1-14 17:06

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-1-14+07:30+編

原帖由 Yanamami 於 16-01-14 發表

Band1a学生各科平均地好,但如果有—科弱d(我大女中文差)就 ...
同意!每個人嘅成績都有唔同嘅背後原因,如果因為短短幾年嘅學習生涯(小學)就肯定佢嘅能力或者將來嘅前途,就未免過份武斷!

小學行快咗嘅(B1A)前路當然較為平坦,後面果批要追上,就要加倍努力,邊間學校邊種教學方式真正可以幫到某一個學生,絕對唔會有一個公式可以跟隨,每個學生亦唔會只得一條路可走,點樣選擇需要睇學生同家長是否真正認識自己問題所在,知道點樣去改進,迎頭趕上!只靠學校老師,等於碰運氣!

學校在制度上多數會以大部份學生嘅能力去訂定方針,學生能配合到嘅,就事半功倍!如果唔屬於主流就話唔定會被無意或有意嘅忽略,可能有反效果!

我覺得1C學生升入1A學校絕唔會少,讀得好嘅唔覺得意外,但跟唔上嘅亦未必係少數!家長要自己衡量!

little_yolky  係,大抽奬B1C都可以入B1A。  發表於 16-1-15 08:50

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-1-14+10:26+Yes

原帖由 little_yolky 於 16-01-14 發表
你就好啦, 同學校商量阿仔跳班, 我就日日擔心阿女留班
每個人有唔同進度係好平常,如果睇下唱歌跳舞打波跑步游水,你幾乎可以一眼就睇到同學間嘅分別,學習最緊要配合佢嘅進度,就應該會學得開心!

小學6年所學嘅,其實唔多,只要有一般嘅基礎,落後少少,到中學時有心去追,一點都唔難追得返!

引用:Quote:MASAYA+發表於+16-1-14+16:07+幼稚園

K3時weekend都有功課的, 但因為數 ...
醒目,叻女一名,咁識為自己鋪路,唔使擔心啦

little_yolky    發表於 16-1-15 08:58

Band5 發表於 16-1-14 19:42
每個人有唔同進度係好平常,如果睇下唱歌跳舞打波跑步游水,你幾乎可以一眼就睇到同學間嘅分別,學習最緊要 ...
我只望阿妹佢勤勤力力。

雖然常言道耕田隻牛夠勤力啦, 但天道酬勤, 勤力始終好過懶散既。好似家姐最近有次比賽, 同場有位不敗戰神响度, 直頭所向披麾。家姐就將自己目標定做爭奪季軍, 努力不懈練習, 無放自己聖誕, 努力地練習同埋溫考試。最後出場時0差錯, 好似林黛玉上身, 勇奪冠軍。打敗戰神之餘亦讓我明白到, 勤力可以讓一切變得有可能, 勤力裝備好自己後, 機會一到, 水到渠成。

Yanamami  阿妹無讀書动力、兴趣,更無目標,点会勤力,拖字訣~  發表於 16-1-15 09:56

回覆 little_yolky 的帖子

我同意, 努力過, 就算成績不及他人, 我亦覺得無憾, 不竟曾經努力過

little_yolky 發表於 16-1-15 08:58
我只望阿妹佢勤勤力力。

雖然常言道耕田隻牛夠勤力啦, 但天道酬勤, 勤力始終好過懶散既。好似家姐最近有次 ...
唔好意思, 我睇到R晒頭, 想知你細女係讀聖母定小學?  之前你話你細女入左聖母?

little_yolky  你認錯人了   發表於 16-1-15 11:20

YC04 發表於 16-1-15 09:39
唔好意思, 我睇到R晒頭, 想知你細女係讀聖母定小學?  之前你話你細女入左聖母?
...

佢兩姊妹都唔係讀聖母, 係讀緊九龍城區一間基督教既私校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實如果校內級名次多年來幾乎都是頭三之內上落,假定係1A,但係面試時緊張,唔突出,又冇特異功能,係咪都好難入到1A學校?

Yanamami  津中重視成績、操行同全港排名多於—切  發表於 16-1-15 10:41
‹ 上一主題|下一主題