用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考第幾名才算band 1A?
樓主: mansum92
go

考第幾名才算band 1A? [複製鏈接]

little_yolky 發表於 16-1-13 13:12
始終要揀啱適合自己的學校至重要, B1C入咗B1A都係錯配, B1B入B1A都仲有得追。
B1B入B1A我覺得完全冇問題,係要追,但唔算難,肯努力絕對追得到
假設小學一級100人,又假設平均各banding都係33.3%,咁B1B追B1A都只係相差十幾名,一d都唔遠
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章 王國長老

NeoMom 發表於 16-1-13 09:56
教育局只有BAND 1,2,3 冇細分ABC, (ABC係呢度既發明), 只要係BAND1生就可入BAND1學校, 所以如果好彩, 可以5 ...
我囡小學都有分 ABC 喎, 唔係點知學生岩邊間中學, 錯配左就慘.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

MASAYA 發表於 16-1-14 00:29
B1B入B1A我覺得完全冇問題,係要追,但唔算難,肯努力絕對追得到
假設小學一級100人,又假設平均各banding ...
B1B追B1A有可能係相差一個名次

引用:Quote:MASAYA+發表於+16-1-14+00:29+B1B入B

原帖由 mcl203 於 16-01-14 發表
B1B追B1A有可能係相差一個名次
同意,分分鐘只差好少分,相距不會太遠。

Band1a学生各科平均地好,但如果有—科弱d(我大女中文差)就跌落1b......不过佢入1a校,因英文好又肯讀,成績亦可維持得唔錯~無論升1a定1b中学,英文好就易好多~

引用:呈分試成績劃分一個年級參加呈分試的成績分

原帖由 happywu 於 16-01-13 發表
呈分試成績劃分
這是概念。
如果將這概念套到一間小學,而這小學包含了全港小學呈分學生,便全對。
但實際上,全港數佰間小學,成績情度確有上下。

MASAYA 發表於 16-1-14 00:29
假設小學一級100人,又假設平均各banding ...
差十幾名好難追啊!除非係一D由唔讀書變為努力讀書的例子, 如果唔係, 名次都相當穩定的。你句「肯努力」真係重點, 但小朋友一般都領會唔到。

5kin 發表於 16-1-13 14:06
hea考都有band1C同死谷先有band1C雖然都係band1C,但邉個入babd1A學校先算錯配?
但問題係hea考既同學有態度問題, 死谷同學有天賦問題, 所以個人意見係兩者都不宜入B1A。

little_yolky 發表於 16-1-14 08:58
差十幾名好難追啊!除非係一D由唔讀書變為努力讀書的例子, 如果唔係, 名次都相當穩定的。你句「肯努 ...
整個小學階段除左呈分,我都係教佢搵自己個節奏,摸索階段相當唔穩定,對我黎講機械人先最穩定
努力包含好多野,唔係由頭衝到尾先係努力
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky 發表於 16-1-14 09:01
但問題係hea考既同學有態度問題, 死谷同學有天賦問題, 所以個人意見係兩者都不宜入B1A。 ...
响大部人眼中,「劉小華」真人咪算hea溫書囉

little_yolky  sorry,劉小華係.......  發表於 16-1-14 12:38

香港嘅教育制度唔support跳班,理解能力超越同齡小朋友幾年嘅唔hea考都好難

5kin 發表於 16-1-14 09:57
香港嘅教育制度唔support跳班,理解能力超越同齡小朋友幾年嘅唔hea考都好難
唔support跳班唔代表無得跳, 我認識有人在津校跳班,  不過只係極少數
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:5kin+發表於+16-1-14+09:57+香港嘅教

原帖由 hkpapa852 於 16-01-14 發表
唔support跳班唔代表無得跳, 我認識有人在津校跳班,  不過只係極少數
Yes,係可以!

我跟阿仔小學校長商量過跳班,她的經驗分享之下,我留他同級上,但學校俾多些增潤課程給他。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-01-14+發表

原帖由 ANChan59 於 16-01-14 發表
Yes,係可以!

我跟阿仔小學校長商量過跳班,她的經驗分享之下,我留他同級上,但學校俾多些增潤課程給他 ...
有人跳班的,阿囡小學同屆有兩個同學同時跳了一級,由本身小三跳至小四,校長不同意跳更高的級別,怕年齡問題與同學相處不來,現中四在超級神校仍然名列前茅

咁係學校suggest定家長要求先?

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+16-01-14+發表Ye

原帖由 ellang 於 16-01-14 發表
有人跳班的,阿囡小學同屆有兩個同學同時跳了一級,由本身小三跳至小四,校長不同意跳更高的級別,怕年齡問 ...
其實係可以跳班嘅!

回首去看,我又覺得冇所謂,他在小學中學有一班好同學,書友仔,全人地健康發展成長,遲了兩三年畢業,我覺得OK!

到大學因為公開試成績,可以跳一年,到現在,覺得跳一年,失多於得。最終會是三年半畢業。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-1-14 11:00
其實係可以跳班嘅!

回首去看,我又覺得冇所謂,他在小學中學有一班好同學,書友仔,全人地健康發展成長, ...
唔~人生流流長,都真係唔洗急。

ANChan59 發表於 16-1-14 11:00
其實係可以跳班嘅!

回首去看,我又覺得冇所謂,他在小學中學有一班好同學,書友仔,全人地健康發展成長, ...
無錯, 跳班最大問題係, 可能會失去咗peer group.
如果跳得太多, 更加可能連學生時代最值得回味/回憶既嘢都失去埋.

要跳, 留番出嚟做嘢跳級好過啦!

妹妹頭    發表於 16-1-14 12:08
jackjackwin    發表於 16-1-14 11:31
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 16-1-14 09:01
但問題係hea考既同學有態度問題, 死谷同學有天賦問題, 所以個人意見係兩者都不宜入B1A。 ...
當年小學最Top嗰幾個無乜人入到2大, 反而數底好嗰啲中四開始讀Phy Chem Maths 就如魚得水。始終男仔要等開竅,等自我覺醒發力。

ANChan59 發表於 16-1-14 10:26
Yes,係可以!

我跟阿仔小學校長商量過跳班,她的經驗分享之下,我留他同級上,但學校俾多些增潤課程給他 ...
你就好啦, 同學校商量阿仔跳班, 我就日日擔心阿女留班
‹ 上一主題|下一主題