用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考第幾名才算band 1A?
go

考第幾名才算band 1A?

如果學校去年有50人入band 1校,咁考第幾屬1A? 如果屬1B, 自行選1A校,有機會嗎?

回覆:mansum92 的帖子

一般計法,50除三,仲要視乎係咩學校。

Hinfather  全級前1/9  發表於 16-1-16 22:14

回覆 mymflove 的帖子

O下, 樓主學校BAND 1 已經係50人喎, 仲要除3? 應該係睇下灰色地帶會有幾多人

band2生都有機會派到band1中學

級共几多人, 50人上BAND 1
都試过有Band 3 都符碌入到BAND 1 校
但想信都會辛苦

mansum92 發表於 16-1-12 23:46
如果學校去年有50人入band 1校,咁考第幾屬1A? 如果屬1B, 自行選1A校,有機會嗎?

...
如果以官津小學計, 一級有50人可升讀B1中學, 學校本身一級應至少有100人, 咁唔會係細校, 比例起碼50%

首10名內會既較安全既估計
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:mansum92+發表於+16-1-12+23:46+如果

原帖由 hkpapa852 於 16-01-13 發表
如果以官津小學計, 一級有50人可升讀B1中學, 學校本身一級應至少有100人, 咁唔會係細校, 比例起碼50%

首10 ...
最安全不是頭三名

頭十名都穩陣!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

教育局只有BAND 1,2,3 冇細分ABC, (ABC係呢度既發明), 只要係BAND1生就可入BAND1學校, 所以如果好彩, 可以50人入晒所謂BAND 1A學校

ANChan59 發表於 16-1-13 09:40
最安全不是頭三名
如果一間中學一級得一班, 只有頭三名係B1學生, 可能級一都只係區內既B1C

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:mansum92+發表於+16-1-12+23:46+如果

原帖由 hkpapa852 於 16-01-13 發表

首10 ...
exactly, 計算精準,謝謝分析

回覆:考第幾名才算band 1A

謝謝大家意見,仔仔考15-20,所以我先想了解會是1A or 1B

little_yolky  開心邊緣人  發表於 16-1-13 12:45
little_yolky  B1A-B1B邊緣人  發表於 16-1-13 12:42

NeoMom 發表於 16-1-13 09:56
教育局只有BAND 1,2,3 冇細分ABC, (ABC係呢度既發明), 只要係BAND1生就可入BAND1學校, 所以如果好彩, 可以5 ...
要注意自行唔係全部B1一齊抽, 係中學自己揀, 當然會有ABC既分別。唔通你無聽過某D學校只會in級頭5名內既學生咩? 你所講既無分ABC, 已經係去到大抽獎了, 現在係自行搏殺時段, 全港一齊考, 當然要分得仔細D。

引用:Quote:NeoMom+發表於+16-1-13+09:56+教育局

原帖由 little_yolky 於 16-01-13 發表
要注意自行唔係全部B1一齊抽, 係中學自己揀, 當然會有ABC既分別。唔通你無聽過某D學校只會in級頭5名內既學 ...
啱,係有分 a,b,c 架,我仔學校會告知學生屬 1A/1B/1C,方便家長選校。

洋蔥頭媽咪 發表於 16-1-13 12:59
啱,係有分 a,b,c 架,我仔學校會告知學生屬 1A/1B/1C,方便家長選校。
始終要揀啱適合自己的學校至重要, B1C入咗B1A都係錯配, B1B入B1A都仲有得追。

回覆:妹妹頭 的帖子

除三分band 1a b c

hea考都有band1C同死谷先有band1C雖然都係band1C,但邉個入babd1A學校先算錯配?

原來咁計,thx

happywu 發表於 16-1-13 19:33
呈分試成績劃分
又唔—定平均分配……我女小学有7成band1, 最後十个八个band3。

Soundervolt  對!有D學校可能只有10或更少%係屬於B1學生  發表於 16-1-13 21:25

引用:Quote:happywu+發表於+16-1-13+19:33+呈分

原帖由 Yanamami 於 16-01-13 發表
又唔—定平均分配……我女小学有7成band1, 最後十个八个band3。
同意,一線小學通常有一半或以上band 1生,三線小學則少於3分1,所以未必系除3。