用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇人收到St. Stephen確認信
樓主: cutebb_popo
go

有冇人收到St. Stephen確認信   [複製鏈接]

不幸中之大幸是學校已報警及主動出通告向家長交待事件。
這正好在開學前灌輸給仔女的反面教材。

MC1128 發表於 17-4-3 15:35
一間學校內發生咁嚴重事件, 學校當然要報警,可以有其他選擇嗎?  咁都要讚?
不要誤會, 我不是批評該校, 家長安排子女入讀與否亦未必受單一事件影響。

欣賞,讚又唔好只係用係BB及小朋友身上, 其他方面如政府,學校,食肆...做好本份又或處理得好讚又無妨. 唔係間間學校都處理得好嘅

唔通好似顏XX單風化罪案, 上晒法庭上晒報紙都唔停個老師職, 俾人大罵咩. 又或者再之前有學生係學校跳樓, 學校死都唔報警只報聖約翰救傷隊話有人受傷 (明明學生已死咗喇), 要 St John 到達現場報警才揚件事出來?

小時了了 發表於 17-4-3 15:58
欣賞,讚又唔好只係用係BB及小朋友身上, 其他方面如政府,學校,食肆...做好本份又或處理得好讚又無妨.

唔通 ...
學校唔報警, 隨時犯法, 報警是正確而唯一合法的做法

選舉事務處唔見咗三百多萬市民的重要個人資料, 報咗警, 唔通又要讚?

重申, 此回應非為學生涉嫌犯法而怪罪學校。到底學校在行政管理、教育上有否問題, 留待警方調查、用家家長自行評價。

這件事無論家長還是小朋友都是一大教訓....身為家長,只有更小心教好小朋友,不要誤交損友,也要小朋友做好自己....家長大家要加油

回覆樓主:

我也趁這事「教育」了阿仔阿女。

回覆 Gdluck 的帖子

對當事人和父母,是一大教訓.付出很大代價

IloveJJ 發表於 17-4-3 23:04
所以我一直唔認同有好多人話揀直資學校,係因為學生係揀過,無咁易學壞……。我只覺得直資學校,學生揀過 ...
禁又唔可以禁講……此直資应該唔係-般品学兼优学生既首選~

Yanamami 發表於 17-4-3 23:14
禁又唔可以禁講……此直資应該唔係-般品学兼优学生既首選~

你咁講似乎對學校同學生有欠公允。落井下石唔係君子所為呢!

tracy1972 發表於 17-4-3 22:23
回覆 Gdluck 的帖子

對當事人和父母,是一大教訓.付出很大代價

犯案學生如被嚴懲, 是咎由自取, 其父母亦是責無旁貸. 最無辜是受害的學生, 影响深遠, 尤其應考DSE的學生更是双重壓力. 犯事的學生所為即使被嚴懲也補償不到受害人的心靈傷害.

也希望這幾位學生能好好改過!餘下人生路還很長…

自毀前程

Kitty1230 發表於 17-4-4 00:51
自毀前程

此次事件非常嚴重,而且持續時間長,受害範圍廣泛,如果相關內容被傳播到互聯網,將是災難性的後果。如果一人犯案也許是個別例子,但係7人合謀,即為團伙,學校和家長具有不可推卸的責任。香港教育制度寧願佔用課時去教政治洗腦,也從來冇人提過開道德禮儀及人生觀之類的課程。中學時期,有很大程度的叛逆傾向,需要學校及家長的引導和同孩子的溝通,頻繁的學生自殺,互聯網對學生的影響,中學戀愛,同性問題以及各類學生案件需要得到社會廣泛重視,因為我們隨時也可能係受害者。這次學校如果唔報警,將會變成同謀,雖然學校榮譽受損,但係亡羊補牢係唯一選擇。

schumacher 發表於 17-4-4 07:19
此次事件非常嚴重,而且持續時間長,受害範圍廣泛,如果相關內容被傳播到互聯網,將是災難性的後果。如果 ...

無可能間間基督教中學好似匯基(東九龍)咁聖經堂/團契聚會/祈禱等比其他基督教中學撥出時間/堂數多好多,以致基督教信仰/道德價值觀教導非常強 (純我自己感覺好似神學院咁),但係,咁樣對未有信仰嘅父母及學生可能抗拒。

唉!諗住中庸之道,赤提亦基督教宗教學校,又係百年名校,作為父母選校諗住有呢兩樣因素,學校差極有個譜(應該會有團契聚會及聖經堂, 教導比無信仰嘅中學多啲時間教導道德價值觀了),同學背景(唔單只係講經濟背景,而係信仰背景之類)比較純品少少。

以弗所書 5:15-17: 你們要謹慎行事,不要像愚昧人,當像智慧人。 要愛惜光陰,因為現今的世代邪惡不要做糊塗人,要明白主的旨意如何

現今的世代人心越來越邪惡祝願校長有智慧去面對及處理呢件事,亦希望嗰幾位愚昧迷途糊塗學生汲取人生沉重教訓及代價後能重新做人。

Eat_Sleep_Play  如果之後真係收你囡,咁你會唔會考慮?  發表於 17-4-4 15:02

這件事事態嚴重,對現讀緊這校的學生真係寄以無限同情。
令外其他學校應要籍這件事多多撿討怎樣與時嶇進,現今科技進步,這樣的事情可以發生在任何學校,怎樣教道學生用social media,internet已經係一個大課題。

schumacher 發表於 17-4-4 07:19
此次事件非常嚴重,而且持續時間長,受害範圍廣泛,如果相關內容被傳播到互聯網,將是災難性的後果。如果 ...

agree

同學已15。16。應知法律後果。仍然發生這事。大家討論一下。要如何防治。家長。學校。同學可做什麼。
我自己想法一多和小朋友討論不同青少年案件。後果。但這只是輸入。小朋友方面青少年好奇心重。年少血氣方剛。易衝動。如何控制自己是一大學問

回覆 schumacher 的帖子

同意。其實被影的學生是受害者,也不知道有沒有流傳上互聯網,相信他們的父母更加憤怒。希望警方盡快查清楚件事。

做父母既都不能百分百肯定自己仔女會唔會走歪路,更何況講緊學校有咁多學生!今日食住花生對人家學校指三道四,難保他朝君體也相同呀!
‹ 上一主題|下一主題