用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇人收到St. Stephen確認信
樓主: cutebb_popo
go

有冇人收到St. Stephen確認信   [複製鏈接]

aeiou_drm 發表於 16-1-19 12:57
如果接受咗 St Stephen,仲有冇得玩自行同大抽獎㗎?
冇啦,要交Student Record form 同埋簽 undertaking.

hkpapa852  其實簽咗undertaking, 係無意義既, 教育局都唔認受  發表於 16-1-19 13:20

引用:Quote:aeiou_drm+發表於+16-1-19+12:57+如

原帖由 Chole 於 16-01-19 發表
冇啦,要交Student Record form 同埋簽 undertaking.
假設另一間直資又收左,咁係咪可以問返 St Stephen 拿返 d student record?

即是話直資收左,又接受左,教署就連自行都冇得 Interview?

因為有個同學仔話 St Stephen 收左,但又有交自行兩間,會去 In,都唔太明。

aeiou_drm 發表於 16-1-19 13:25
假設另一間直資又收左,咁係咪可以問返 St Stephen 拿返 d student record?

即是話直資收左,又接受左,教 ...
直資轉直資可以,有聽聞匯基話未必俾返家長,我無報唔清楚。

可以照去in自行, 教育局到七月唔會派個位俾你,但係到時你可以去自行叩門,咁間津校已有你interview 紀錄,容易d決定,如果津校叩門成功,咪又去返直資度拎返張 Student Record Form 囉!

引用:Quote:aeiou_drm+發表於+16-1-19+13:25+假

原帖由 Chole 於 16-01-19 發表
直資轉直資可以,有聽聞匯基話未必俾返家長,我無報唔清楚。

可以照去in自行, 教育局到七月唔會派個位俾你 ...
謝謝,好詳細,明白了。

引用:Quote:原帖由+Chole+於+16-01-19+發表直資

原帖由 aeiou_drm 於 16-01-19 發表
謝謝,好詳細,明白了。
唔好客氣!我都係喺EK學習。

回覆:有冇人收到St. Stephen確認信

SSC 如果係band 2 應該唔會入到,佢地收生都有一定要求。同埋學校老師話SSC 應該係band 1b.

回覆 aeiou_drm 的帖子

冇,要等第三輪扣門。

回覆:有冇人收到St. Stephen確認信

多band 2入

Lindytiger 發表於 16-1-19 16:23
SSC 如果係band 2 應該唔會入到,佢地收生都有一定要求。同埋學校老師話SSC 應該係band 1b.

...
睇下邊間小學band 2生?去年我識幾個一線和私小學的band 2生後補位入左,但有d 2.3線小學的band 1生唔收

Lindytiger  我同朋友學校既老師都話,正路真係收band 1; 仲話如果band 2 好彩真係後補入到,都會跟得吃力。因為對中、   發表於 16-1-19 23:07

回覆 Chole 的帖子

之前睇過有關收生程序,無你講得咁簡單喎

聖士提反書院 2016 入學講座及校園遊

直資男女校聖士提反書院明年中一收生約 190 人,按過去經驗,約 80 個學額會預留予附屬小學學生,餘下約 110 個位則開放接受外校生申請。

中一收生學術成績佔總評分 50%,課外活動佔 10%,而面試表現則佔 35%,其他事項佔 5%。3 名副校長會於報名名單甄選 500 人面試,先進行英文文章朗讀及以英語發問文章內容,再用英語及考生最擅長的語言進行閒談。個別優秀考生即日會有複試,由校長親自負責,針對個別情況提供學術、藝術、音樂或運動獎學金,最高可獲全費學費資助。

校長楊清指由於不同學校評分鬆緊不一,不會以學生成績表有多少 A 為取錄唯一標準,但若操行在 B 以下,「一定冇得 interview」。她指學校有 10 多名外籍教師,「最起碼學生要聽得明先」,因此英語能力是主要考慮因素。

中一入學講座網上登記
http://www.ssc.edu.hk/index.php…

Reference: https://www.youtube.com/watch?v=SQtjBbpfA94

引用:回覆+Chole+的帖子 之前睇過有關收生程序

原帖由 Lindytiger 於 16-01-19 發表
回覆 Chole 的帖子

之前睇過有關收生程序,無你講得咁簡單喎

我有去 Admission talk, 亦記得話同日有考生會second in 校長,但我朋友話冇見,所以我已即刻開帖問,EK 另外有兩位小朋友亦有offers,都冇見校長。

我囝囝 1st in 後即收了他,無見校長,他屬於一線小學的band 1生

回覆:Chole 的帖子

咁副校長見其實都一樣,副校同校長應該要求差不多。同埋師兄師姐話面試表現都好重要,所以band 1 + 面試突出真係有機會即日比offer。

回覆:kllau 的帖子

恭喜哂呀

kllau 發表於 16-1-20 09:41
我囝囝 1st in 後即收了他,無見校長,他屬於一線小學的band 1生
恭喜哂

想問下您會否接受Offer 呢? 同埋點解您會選呢間呢?

引用:咁副校長見其實都一樣,副校同校長應該要求

原帖由 Lindytiger 於 16-01-20 發表
咁副校長見其實都一樣,副校同校長應該要求差不多。同埋師兄師姐話面試表現都好重要,所以band 1 + 面試突 ...
不是second in 副校,係準備收嗰批直接見副校,其他小朋友見老師,咁我就知自己嗰個機會不大,心中有數而已。

BTW, 我亦不是埋怨收生程序簡單,以往張祝珊也沒有 interview process, 一樣都是 band 1 好學校。況且暫時見到SSC搶住收嘅都是讀書或運動尖子,好正常吖!

小時了了 發表於 16-1-20 10:59
恭喜哂

想問下您會否接受Offer 呢? 同埋點解您會選呢間呢?
已經接受Offer及簽了undertaking。
其實最心儀QC及KC,但估計自行收生的機會一半半,不想博。另外心儀及有信心的有港華、St. Joe等,選SSC覺得整體上不比這兩校差,而且SSC有boarding 亦是重要原因,我想訓練囝囝獨立自理的能力。

回覆:kllau 的帖子

引用:Quote:小時了了+發表於+16-1-20+10:59+恭喜

原帖由 kllau 於 16-01-20 發表
已經接受Offer及簽了undertaking。
其實最心儀QC及KC,但估計自行收生的機會一半半,不想博。另外心儀及有 ...
請問你小朋友係邊區小學?你小朋友成績都好頂吓喎!所以即收!

醒目開學勳章

kllau 發表於 16-1-20 09:41
congratulations!
‹ 上一主題|下一主題