用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍區英文小學
go

九龍區英文小學 [複製鏈接]

請教九龍區有冇吾aggressive,但是,真的是除中文科外全英語授課的小學?或近似的?
謝謝!!!

3    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

津校?
如果係,就兩極化,一係就大熱,一係就少數族裔讀嘅學校,中文會較弱
恐龍家

如果唔介意直資,St Margaret 可能接近你要求

吾aggressive係指吾谷、吾難入?

引用:請教九龍區有冇吾aggressive,但是,真的是

原帖由 annayu 於 16-01-11 發表
請教九龍區有冇吾aggressive,但是,真的是除中文科外全英語授課的小學?或近似的?
謝謝!!!

...
啟思

九龍真光, 英文數, 常識半中半英, 不過宗教都係中文

回覆:annayu 的帖子

私小:聖三一

Ka

annayu 發表於 16-1-11 22:19
謝謝!!!

...

TSL 算唔AGGRESSIVE 嗎?

引用:請教九龍區有冇吾aggressive,但是,真的是

引用:津校?如果係,就兩極化,一係就大熱,一係

原帖由 小曳人 於 16-01-12 發表
津校?
如果係,就兩極化,一係就大熱,一係就少數族裔讀嘅學校,中文會較弱 ...
我其實冇preference. 直資私小津校都冇所謂。

只是,小朋友是鬼仔style, 英文為主課程應能自理應付,不用輔助。只一科(或少量)中文,相信他有能力靠自己下苦功應付。

可能情況下,希望他一直靠自己能力去學習,所以,想替他篩選適性的學校。

謝謝!!

引用:吾aggressive係指吾谷、吾難入?

原帖由 Jane1983 於 16-01-12 發表
吾aggressive係指吾谷、吾難入?
據我搜索資料時發現,有d學校(eg神校) 中英數的mean/ medium score 為90-93 /100. 我定義它們為aggressive. 處於這類學校,家長應該好難保持心理平衡理性。小朋友應該亦好難在校內交到知心好友。

我吾希望自己的小朋友入讀這類aggressive學校,因為,我希望他的生活除知識學習外,尚有閒暇去探索自己的潛能和喜好。

希望可以搵到學術水平中間偏高少少的英文小學,且能尊重小朋友的不同個性。
老實說,感覺有點困難。。。

謝謝~

引用:如果唔介意直資,St+Margaret+可能接近你要

原帖由 siden 於 16-01-12 發表
如果唔介意直資,St Margaret 可能接近你要求
請問是St Margaret's Co-educational Secondary and Primary School嗎?
我會搵資料研究下,謝謝!

siden  Yes  發表於 16-1-12 10:44

引用:Quote:原帖由+annayu+於+16-01-11+發表請教

原帖由 karen55407 於 16-01-12 發表
啟思
謝謝。
但是,這間是中文小學,對中文要求較高。

引用:Quote:原帖由+annayu+於+16-01-11+發表請教

原帖由 SoLM 於 16-01-12 發表
國際學校如耀中⋯
謝謝!

引用:私小:聖三一 +

原帖由 ka78 於 16-01-12 發表
私小:聖三一
謝謝

引用:九龍真光,+英文數,+常識半中半英,+不過宗教

原帖由 karaqueenie 於 16-01-12 發表
九龍真光, 英文數, 常識半中半英, 不過宗教都係中文
謝謝

引用:Quote:annayu+發表於+16-1-11+22:19+請教九

原帖由 retriever 於 16-01-12 發表
TSL 算唔AGGRESSIVE 嗎?
謝謝!
中意TSL的家長好多,入學競爭好激烈。相信要運氣好好才可能中獎。
畫班朋友仔的哥哥話讀得好開心。

醒目開學勳章 貢獻勳章

annayu 發表於 16-1-12 10:16
據我搜索資料時發現,有d學校(eg神校) 中英數的mean/ medium score 為90-93 /100. 我定義它們為aggressive. ...

考深嘅學校,平均分 好難去到90以上!我仔自己班平均分過90嘅都係得5個左右
另外有朋友,個女個班(女私小),8字尾已經係頭幾名

所以我覺得你誤會咗,如果學校平均分去到9字頭,呢間應該考得好淺,or 學生平均能力極高
如果响發展平均嘅津校裡面,呢個情況一d都唔aggressive,家長應該感覺良好
如果响收生揀過哂人嘅直私,咁呢間學校揀人揀得好精!而且出卷唔太過tricky,教學效能唔錯
恐龍家

回覆:九龍區英文小學

St. Johanne 算唔算較輕鬆的英文私小?

Yanamami  听闻深到無朋友  發表於 16-1-12 11:20

單以平均分好難當標準,
因為每間學校扣分位定義唔到,出卷深淺同程度都唔同,
有d 學校教既程度同考試配合又唔同,
如果學校教到深,而學校又嚴謹,扣分唔會一分半分,
一點一劃比例差少少都可以幾分幾分扣,
基本上,平均分超過90已經係排得級中好前了~

依你所說,TSL 會合適點

MrBeast  仲要P1-6可能都唔同  發表於 16-1-12 14:04
‹ 上一主題|下一主題