用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 華夏盃幾時有結果?
樓主: JasperMelody
go

華夏盃幾時有結果? [複製鏈接]

新嗰份通告原來都有講:
"本年度《華夏盃®》新增設「華夏之星」大獎,計算三輪比賽之總分,獲頒獎項的同學將獲大會公布得獎分數及榮登「華夏之星」排行榜"

即係獲得佢恩賜比你知道分數都係獎勵之一

回覆 setom 的帖子

總共有16000人拿金銀銅獎. 如果5000人去晉級賽, 1百七十萬!

其實它們犯了邏輯上問題. 如果一個小朋友考了邊緣位置(例如一個金, 一個銀). 如果他不知道自己分數, 怎樣去決定去不去總決賽 去拿它的"華夏之星"呢 (哈哈)?

引用:回覆+setom+的帖子 總共有16000人拿金銀銅

原帖由 Pauline_CC 於 16-01-12 發表
回覆 setom 的帖子
其實去不去晉級賽或决賽,分數不會是考慮因素,因為華夏之星这種獎項根本無代表性無吸引力。
而且比賽结果的名单已跟分數名次排序,所以要不要再参加之後的賽事,看名单位置便已經有頭绪了

明明雞"拿"咁大隻字話什麼"公開公正". 而家又說別的. 點做敎育呀?

II: 為達到公平公正公開,本年度華夏盃®將公布得獎者考獲分數。

Pauline_CC 發表於 16-1-12 18:16
明明雞"拿"咁大隻字話什麼"公開公正". 而家又說別的. 點做敎育呀?
係做教育還是做生意, 大家心中有數

在網上search一下, 不難發現許多舊聞關於這機構以前的真假華夏盃風波. 最著數的玩法就是只參加一系列的免費初賽, 看看孩子的全港排名算了. 這類私人機構舉辦的奧數比賽, 除非拿冠軍, 否則在升學時作用不大. 不過個別學校會有榮譽榜或頒獎禮去表揚這些數學比賽的得獎生, 如家長及同學志在於此又覺得價錢無所謂, 大可繼續參加

已公佈成績, 大家可以睇一睇.

回覆:華夏盃幾時有結果?

收到信喇 !

回覆 Pauline_CC 的帖子

其實有冇人會想過去奧協學校問吓為什麼他們明明話好會公佈分數而家又不公佈呢!好想知他們怎樣回答.

最好show比他們看以前寄出既單張.

問了幾個考到top 30左右嘅一等獎家長,他們都不想去晉級賽,太貴唔值喎.

回覆 longlokma 的帖子

唔明, 你意思話網上既得獎表已排左分數高低? 即同時拎一等, 排表上第一個位比表上最後一位高分?我以為是random order.

我都好想知分數.. 如果唔想公佈分數.之前就無謂加呢句野啦...
為達到公平公正公開,本年度華夏盃®將公布得獎者考獲分數

引用:回覆+longlokma+的帖子 唔明,+你意思話網

原帖由 思思baby 於 16-01-14 發表

唔明, 你意思話網上既得獎表已排左分數高低? 即同時拎一等, 排表上第一個位比表上 ...
【同時拎一等, 排表上第一個位比表上最後一位高分】 對!  即排前一位的比排後一位的高分或至少同分。

思思baby 發表於 16-1-14 16:01

唔明, 你意思話網上既得獎表已排左分數高低? 即同時拎一等, 排表上第一個位比表上 ...
係呀,hkmo的比賽結果一向都係根據成績排序,如有同分則早出世排名前D

謝謝, 明白.我仔拎到二等, 但排得比較後.
其實佢話好多題都唔識, 我都預左玩下, 但結果喜出望外, 所以佢話想試晉級.

回覆:setom 的帖子

早出世前D定後D?

setom  一時手誤, 該是年紀細排名會前些  發表於 16-1-14 23:51

醒目開學勳章

引用:早出世前D定後D? +

原帖由 jj_bb 於 16-01-14 發表
早出世前D定後D?
同分者以年紀細排先。

醒目開學勳章

回覆:kittylam 的帖子

我2009年開始玩華夏盃同港澳盃,我小朋友一直保持在頭10名,我一次都冇參加晉級賽,始終認為初賽免費最有代表性,比錢都係同一班人再比多次,不排除有d經濟能力不佳的叻仔叻女為此不能參加。

kckit  完全同意  發表於 16-1-15 07:46

不知會不會出每級參賽人數及獎項比例

引用:我2009年開始玩華夏盃同港澳盃,我小朋友一

原帖由 kittylam 於 16-01-14 發表
我2009年開始玩華夏盃同港澳盃,我小朋友一直保持在頭10名,我一次都冇參加晉級賽,始終認為初賽免費最有代 ...
同你想法一樣

王家爸爸    發表於 16-1-17 10:21

晉級賽要$340, 都幾貴

同意!比賽太多了。留返d時間比小朋友玩吓

‹ 上一主題|下一主題