用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 一個學生反對普教中的Q&A
樓主: tamama79
go

一個學生反對普教中的Q&A [複製鏈接]

ANChan59 發表於 16-1-14 13:26
我以前教阿仔標點符號,先發現標點符號有「國標」,但睇完一輪,覺得很有些怪怪的,跟我以前所學有些不同, ...

最估佢唔到既係國內既 引號 係類似英文既 “”, 反而「」呢個符號係無既
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-1-14+13:26+我以

原帖由 hkpapa852 於 16-01-14 發表
有時候去欣賞一下「國標」!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

hkpapa852 發表於 16-1-14 13:30
我接觸國內人多, 亦見過不少國內公司既文件, 國內既格式標點用法同港式完全兩回事.

我試過寫份中文文件 ...
大家睇既遠景同近況都唔同,我覺得只要唔係一刀切全部普教中就得,我有我揀廣教中,有需要既人揀普教中,大家開心
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

ANChan59 發表於 16-1-14 13:36
如果話普教中, 只用"普通話"聽說, 但郤教台式標點, 咁係咪政治不確呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ANChan59 發表於 16-1-14 13:36
「國標」只係一個小問題, "用詞"先係大問題.

一D係香港好普通/中性既用詞, 係國內可能係好負面, 用錯咗可以好大件事

hkpapa852 發表於 16-1-14 13:40
如果話普教中, 只用"普通話"聽說, 但郤教台式標點, 咁係咪政治不確呢?
到最後都係港式普通話,其實單車到底而家應該寫單車定腳踏車定自行車?
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-1-14+13:36+有時

原帖由 hkpapa852 於 16-01-14 發表
我一直都接受兩文三語,但不太相信教育局推動的普教中,學中文自然跟港台式,學普通話當口語囉。係政治不正確,我珍惜還有少少少..........少的自由,決定孩子學習什麼樣的中文。

我較執著,不會將其他人孩子「較飛」,推動講一套做一套的教育政策!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-01-14+發表

原帖由 ANChan59 於 16-01-14 發表
我一直都接受兩文三語,但不太相信教育局推動的普教中,學中文自然跟港台式,學普通話當口語囉。係政治不正 ...
無法同意更多

tamama79 發表於 16-1-11 18:52
為不影響對普教中的討論 修改了語氣措辭 因轉載關係Q&A部份仍用口語書寫
我是一名三大學生 小學至中學都是 ...

Q:我都係想我個仔普通話叻
A: 咁搬返國內, 係國內讀書,
好上到去換埋個母語係普通話既老公/老婆,咁阿仔既普通話一定有大成

我覺得粵普在標點使用、用語習慣不同,只是末節。

大家看中港台不同作家的作品,有因為他們學習中文的語文不同,而不明白他們的文章嗎?

我最關心,是有甚麼證據,用普通話學習中文較有利中文水平?

支持普教中、子女在普教中成長的網友,暫時只看見你們說子女普通話流利,中文一樣咁學。

普通話有進步,是常識吧?用了這麼多課堂時間聽講讀。我不是質疑普教中令他們學中文學不好,是想知,如果兩批其他條件相若的人,一批用普教中,一批用粵(母語)教中,前者的中文水平明顯較佳?請問資料在哪裏?

在粵教中的學校,學生有普通話堂,家長不是反對學普通話,更不是不明白普通話重要。

[普通話]不以[國]語自稱,是因為不想以[國]自高,以壓倒其他國內語言,縱使它是官方語言,似乎很謙虛哩。
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

MC1128 發表於 16-1-14 16:27

大家看中港台不同作家的作品,有因為他們學習中文的語文 ...
合理憂慮, 是擔憂學不好中文語文, 同時亦賠了粵語
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

引用:我覺得粵普在標點使用、用語習慣不同,只是

原帖由 MC1128 於 16-01-14 發表

大家看中港台不同作家的作品,有因為他們學習中文的語文 ...
是有硏究的! 普教中是沒有明顯優勢,  而普教中有很多失敗的可能!

兩位一齊接左order轉舵呀?咁齊心
‹ 上一主題|下一主題