用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Mills 23/1有interview day 尼間好唔好?
go

Mills 23/1有interview day 尼間好唔好? [複製鏈接]

因為屋企原因,最近搬左去藍田,要重新幫呀女搵過間學校
我唔熟尼區,岩岩見到Miils有Interview Day,睇相佢地校舍好新好靚,但都想了解多D尼間學校好唔好
同埋,而家報其他係咪會太遲呀?有冇媽咪指點下我
   0    0    0    0

回覆:kingbb1218 的帖子

語境好,多NET老師。如果妳去到校內睇下,會鐘意佢嘅環境。

回覆:Mills 23/1有interview day 尼間好唔好?

Quite remote even you travel from lam tin

The campus is big and new

And very clean

But I don't like the school

回覆:Mills 23/1有interview day 尼間好唔好?

硬件很好很新,從地鐵站過去不是很遠,大概5分鐘。有NET,有普。

我睇相都覺得好靚好新,但佢地係International school會唔會好難入?我暫時見到佢地有Interview day咋。

其他都講緊有Offer未同註冊,好擔心。

回覆 melomame10 的帖子

你小朋友係咪讀過Mills?點解唔太鍾意既?

引用:回覆+melomame10+的帖子 你小朋友係咪讀過

原帖由 kingbb1218 於 16-01-13 發表
回覆 melomame10 的帖子

你小朋友係咪讀過Mills?點解唔太鍾意既?
Yes...

Feeling not good...

But the hardware is ok

melomame10 發表於 16-1-17 00:29
Yes...

Feeling not good...

del.  

回覆樓主:

朋友仔仔讀緊,同學仔係咩國籍都有,校舍硬件係唔錯,小班教學語境亦好,課外活動都多。

基於學費貴仲要俾refundable levy,所以其實學校有少少收生不足。我小朋友上年11月interview,12月出offer可以1月足兩歲就即刻插班返PN,最後我哋選擇咗其他學校。

補充句,學校同九龍塘Kid's Gallery係同一集團,你google吓就知background。

講熱門藍田大多數報靈糧,迦遖或啟思。如果你而家先報,除咗Mills會收,你可以問吓think(思朗)。

唔駛比refundable levy,另外可能地方問題或未出名,所以無出面出名既幼稚園搶手

我仔讀緊K1,呢間幼稚園作風比我感覺好溫馨,好多時睇到小朋友上落堂情況,小朋友鬧情緒時老師會抱住小朋友,好似媽媽抱住仔仔咁,感覺好有愛心,小朋友亦覺得好有安全感,令我好放心。

我英普都唔得,所以我平時同小朋友用廣東話溝通。讀前小朋友廣東話都講唔掂,英普更加唔得,剩係識講d BB話,讀左3個幾月,見小朋友英文及普通話有明顯進步,聽得明老師指示,會唱普通話歌,最近會講下一兩句英文句子,廣東話都講多左好多。

學校用英普同小朋友溝通,頭尾堂會兩班一齊大約廿幾個學生,有3-4個老師(其中一個NET),之後分小班,英普共用,每星期有 show and tell,每日有畫線油圖畫功課,學校好多活動,同學咩人都有,mix多,家長與家長友善,學校無咩要求比家長,Happy school

SYWu215 發表於 16-11-26 06:52
唔駛比refundable levy,另外可能地方問題或未出名,所以無出面出名既幼稚園搶手

我仔讀緊K1,呢間幼稚園 ...

其實我哋上年in完PN都幾鍾意學校,但佢request俾$7000 refundable levy令我哋卻步。
我朋友囝囝2年前入學都係無levy,所以我都有啲surprise要俾。
家長有興趣去睇咗先再問問學校。

上年收左pn, rejected 左offer.

wwchuifamily 發表於 16-11-26 08:18

其實我哋上年in完PN都幾鍾意學校,但佢request俾$7000 ...

最後在入學前通知我地唔駛比,已全數退回比我地

雖然係Happy School, 但小朋友學到的不比其他幼稚院小,尤其自信心和表達能力,到K2時老師確要他們學懂自理能力及紀律,綜合其他幼稚院,呢間確實無乜雜費,收費亦算合理,校董和校長都係對教育有理想的人,亦會接受家長意見,你可上facebook 睇吓佢哋啲活動,都用咗好多心思和創意去攪的,但要注重學術或以本地小學為目標就未必適合😊

阿仔將於明年1月插班讀PN, 我覺得老師很有愛心, 面試感覺很好,學校很光猛新凈,當其他幼稚園不收小兒時, 面試又有些流水作業時, 難得此幼稚園仍然收他, 已經很開心

上年面試收咗PN, 嗰時面試只同家長傾計,完全無理個小朋友,仲要講親都講緊學校又仲有啲乜嘢course,好似playgroup 嗰啲,叫我考慮下,感覺上好commercial, 所以reject左offer

charlottechan 發表於 16-11-28 17:06
阿仔將於明年1月插班讀PN, 我覺得老師很有愛心, 面試感覺很好,學校很光猛新凈,當其他幼稚園不收小兒時, 面 ...
-----

carrotcake 發表於 17-7-18 14:32
請問你覺得Pn OK 嘛?大約幾多個小朋友一班同一個課室?

PN不錯。老師多數是外國人,幾有愛心。學校光猛新淨。每個月都有一日約半至一小時的活動家長可參與。我小朋友讀得幾開心,可用英文句子作簡單對答。如果target入國際學校會係好選擇。

PN上半年約十人,下半年到學期尾約廿人(每個月都有人插班)。每班都有為數不少的外國學生,係真正的國際幼稚園

-----

carrotcake 發表於 17-7-19 15:37
環境真係幾好!都覺得佢哋語文同美術方面應該唔錯!
去到20人一班你覺得老師能夠比到足夠attention 嘛?
...

呢個就唔係好清楚,不過應該ok既。
‹ 上一主題|下一主題