用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 梁錦松:非人人母語是廣東話 中文教學應用普通話 ...
go

梁錦松:非人人母語是廣東話 中文教學應用普通話 [複製鏈接]

http://news.mingpao.com/ins/inst ... 00001/1452311611155
母語唔係廣東話就讀國際學校,或者到內地讀書。

香港人係講廣東話的。
   0    0    0    0

龍井 發表於 16-1-9 22:15
http://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20160109/s00001/1452311611155
母語唔係廣東話 ...
個個都向大陸靠攏,所以説話、立場好多時都無咩邏輯,立論不成立。

廢話~我去英国讀書,英文都唔係我母語啦!

回覆:龍井 的帖子

梁生係未來特首熱門人選,大學時上井岡山,認中關社,國粹派代表人物,身體力行咁去了解中國,又有國際商貿金融經驗,主張具國際視野!

bookreader  梁生好似不是在港讀大學的,怎做國粹派?  發表於 16-1-15 11:38
ACE2126  上井岡山旅遊?  發表於 16-1-13 17:43

回覆:梁錦松:非人人母語是廣東話 中文教學應用普通話

要有好的效果,最重要不是學生的母語,而是老師的母語。而且語言的背後就是文化,用本地老師教普通話和外語,就少了直正認識那種語言的好處。

annie40  same thought here.  發表於 16-1-11 19:36

引用:梁生係未來特首熱門人選,大學時上井岡山,

原帖由 samchan2179 於 16-01-10 發表
梁生係未來特首熱門人選,大學時上井岡山,認中關社,國粹派代表人物,身體力行咁去了解中國,又有國際商貿 ...
因為有視野,所以他自己仔女唔去愛國直資學校。他如果真的這樣做,國寶殺咗佢都似。

成日吹XX教育的人,看看他仔女讀什麼學校。

動物海產家庭的子女在那裡讀書,肯定不是國內重點中學及大學!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:廢話~我去英国讀書,英文都唔係我母語啦!

原帖由 Yanamami 於 16-01-09 發表
廢話~我去英国讀書,英文都唔係我母語啦!
你是學生,他是銷售員。

你想學習進步,他扮劉華講客戶服務!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:如果兩個姓梁的去選特首,邊個好d呢?+呀,+

原帖由 bookreader 於 16-01-10 發表
如果兩個姓梁的去選特首,邊個好d呢? 呀, 不用傷腦筋,因我地無份選。
Can I pass?

引用:Quote:原帖由+samchan2179+於+16-01-10+發

原帖由 ANChan59 於 16-01-10 發表
因為有視野,所以他自己仔女唔去愛國直資學校。他如果真的這樣做,國寶殺咗佢都似。
松松無/未送仔女去外國讀書,讀返本地直資,身體力行,抵讚!

引用:如果兩個姓梁的去選特首,邊個好d呢?+呀,+

原帖由 bookreader 於 16-01-10 發表
如果兩個姓梁的去選特首,邊個好d呢? 呀, 不用傷腦筋,因我地無份選。
梁美芬最合適。

bookreader  你是1,200選委之一?  發表於 16-1-10 20:41

總結:

係香港,非人人母語係普通話,中文教學應用廣東話。

梁錦松應該係曲線支持廣東話教中文。

ANChan59 發表於 16-1-10 09:30
成日吹XX教育的人,看看他仔女讀什麼學校。
動物海產家庭的子女在那裡讀書,肯定不是國內重點中學及大學!
大女:SPCCPS
二子:DBSPD

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-1-10+09:30+因為

原帖由 www 於 16-01-10 發表
大女:SPCCPS
二子:DBSPD
兩間都不是普教中。

meow~meow    發表於 16-1-21 09:05

回覆:HKUOB8489 的帖子

公營房屋是有入息上限。

HKUOB8489 發表於 16-1-11 10:12
那又如何呢?
他自己家裡已有個國寶级內地長大的人,可無需外求而能教導自己孩子學好普通話了。

佢唔係話學好普通話,佢係話學中文應該用普通話,呢個情況普通話係學習工具,既然佢話學好中文應普教中,實際上佢冇畀小朋友讀普教中,以佢既邏輯即係自己子女唔需要好學中文?
我唔完全否定普教中,但小學階段應該用母語學習母語既書寫較好,中學由學生自己決定,可能佢鋪緊路上SPCC先用普教中啦
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

坦白果句,梁錦松,真係讚吾落
‹ 上一主題|下一主題