用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 如何走出反叛期
樓主: 4cats
go

如何走出反叛期

我仔仔由小學至今年中一, 從5温書都係top5,  所以我從不迫巨, 由得巨自己發揮, 好多聰明及記性好的小朋友都好自我中心, 等巨衰左就會自己去努力, 5使咁勞氣住, 過左今次考試睇成績再算, 但我做法係今次仔仔考試萬一衰左, 我5會同巨勞氣, 只會笑住串巨今次終於衰左啦, 睇下下次又點衰呀, 聪明的小朋友自尊心強, 下次巨會自己考返好成績串返你轉頭。我反而在日常中5理巨功課, 只是不斷同巨傾做人處事及道理。

回覆:bestwish 的帖子

因為今年中一,諗住佢自己溫完再一齊睇下會唔會有野未溫或者睇下答題方法

引用:今早我問她點解尋晚心情唔好,佢話學校有個

原帖由 4cats 於 16-01-08 發表
今早我問她點解尋晚心情唔好,佢話學校有個同學成日煩住佢,我勸佢如果不喜歡這位同學的為人,在學校冇得避 ...
自小閲讀是重中重!

annie40 發表於 16-1-9 13:43
回覆 4cats 的帖子

用kindle 或notebook看書,會否好些? 發表於 前天 13:45
成日叫佢睇ebook要用ipad,但佢仍然用電話,可能貪電話細細部方便拎

raven 發表於 16-1-9 15:18
其實你女保持住4,5,6名咪由佢輕鬆吓,唔一定要下下考第一既!
這是小學的事,就係擔心中學會大退步

不過,到左呢一刻,我都要放下,做好心理準備佢成績大倒退

ANChan59 發表於 16-1-10 11:53
Why?
佢成日抱怨爸爸仲當佢係幼稚園學生

爸爸亦唔明少女心事,又唔識做,成日係小事同佢糾纏,例如換好哂衫臨出門口,望到佢著得唔順眼就叫佢換衫,所以佢地係火星撞地球

我成日叫爸爸小事唔好理佢,理得佢著成點,大事先好介入,可惜爸爸專針對細眉細眼,冷眼旁觀,有時我都覺得佢煩

周末聽了一個管教青少年的講座,聽完個心踏實左些少,亦理清了少少方向

講者話青少年腦部會第二次發育,大腦皮層開始活躍,呢個階段主要係學習行動同結果的關係,亦開始傾向成年人般計劃同分析,但始終會以即時行動為主,即係話係玩左先同考慮行動帶來的結果之間,佢地會揀玩左先。

到大腦完全發育完成,佢地就會步入成人階段,但如果呢個階段缺乏實習機會,缺乏經歷等佢地去試驗行動同結果,很大機會長大後就變成adult kid。所以講者話,在有限度的情況下俾青少年經歷失敗,對佢地既成長很重要。

聽完後,我安心左唔少,起碼我知道我女現在的表現是青少年通病,不是她一個人特別差或者特別難教。

我而家開始會嘗試多行動,少講道理,反正佢地根本明白所有道理,只不過係做唔到,所以再講都冇用。我發現女兒個性上最大的問題係缺乏耐力同毅力,現打算從呢方面入手,培養佢意志同耐力。

我打算引導佢參加一種運動或者要時常操練的制服團隊,而家留意緊邊一種岩佢玩。

4cats 發表於 16-1-11 08:57

爸爸亦唔明少女心事,又唔識做,成日係小事同佢糾纏,例如換好哂衫臨出 ...

呀女穿衫呀爸都要管? 通常係呀媽先會理。 你老公真係好嚴wor

bestwish 發表於 16-1-11 09:28
呀女穿衫呀爸都要管? 通常係呀媽先會理。 你老公真係好嚴wor
hahahaaa,佢唔係嚴,係煩

佢成日um um沉沉,叫個女唔好著短褲,裇衫要攝入褲頭,著牛仔褲要著波鞋.....

joefoon  現在個個少女都着短褲和短裙! 5  發表於 16-1-19 10:20
echaichai  我個c6都係咁,處女座爸爸  發表於 16-1-11 17:03
bestwish  處女座爸爸?  發表於 16-1-11 10:12

引用:Quote:raven+發表於+16-1-9+15:18+其實你女

原帖由 4cats 於 16-01-11 發表
這是小學的事,就係擔心中學會大退步

不過,到左呢一刻,我都要放下,做好心理準備佢成績大倒退
退步好正常,因為班同學平均質素高咗及好接近,你要有心理準備,但始終都有一定水準!

我建議你及丈夫要有期望管理,中上成績就好!

bestwish  agree  發表於 16-1-11 10:12
4cats  明白  發表於 16-1-11 09:47
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

4cats 發表於 16-1-11 08:57

爸爸亦唔明少女心事,又唔識做,成日係小事同佢糾纏,例如換好哂衫臨出 ...
要爸爸收吓口!

我只有一個仔,所以對囡囡的情況了解不太深入,冇乜特別建議。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

bestwish 發表於 16-1-11 09:28
處女座爸爸?
不是

4cats 發表於 16-1-11 09:17
周末聽了一個管教青少年的講座,聽完個心踏實左些少,亦理清了少少方向

講者話青少年腦部會第二次發育,大 ...

我女女性格同你女女一樣冇耐性同毅力, 遇到困難容易放棄

TwinWong    發表於 16-1-19 08:36
4cats  不知是否現代小孩通病  發表於 16-1-12 09:45
WINLEG  My daughter same too.   發表於 16-1-11 12:22

我仔都係咁, form 1時成日同佢鬧交, 人都癲

之後我完全唔理佢, 唔管佢, 佢挑我機我都唔理佢, 就無交嗌

我諗佢地唔鍾意人管, 唔鍾意人問長問短煩佢

我同佢剩係飲飲食食去玩, 就好開心

佢form 1時成績一般, 因為無讀書, 我由得佢, 觀察住, 佢自己覺得唔對路, 今年勤力咗, 成績三級跳

TwinWong    發表於 16-1-19 08:36
4cats    發表於 16-1-12 09:45
annie40  母子一起长大啊  發表於 16-1-11 15:09
bestwish    發表於 16-1-11 14:30

嘗試為孩子尋找短期或長期目標,這些目標有助増加推動力。

little_yolky  第三個!大女係第三個,細女係第一個。
恭喜啦!

我个女都是第三种, 不知是太无聊, 定是太爱佢, 无程程都照样费心一番. 由小学开始已觉得佢可以做我阿妈有余!  

我老友个女是第二种, 重得人惊, 搅死阿妈!

大女今年18歲,開始懂得體貼家人,可以相量大事,但諗番佢F.1時,真係唔係人咁品,依家到細囡進入青春期了,大女管佢仲嚴厲過我,仲要調番轉勸佢體諒妹妹現在荷爾蒙分泌失調嘛

TwinWong    發表於 16-1-19 08:35
little_yolky   荷爾蒙分泌失調  發表於 16-1-12 14:48
annie40  謝謝分享  發表於 16-1-11 18:52

echaichai 發表於 16-1-11 17:13
大女今年18歲,開始懂得體貼家人,可以相量大事,但諗番佢F.1時,真係唔係人咁品,依家到細囡進入青春期了 ...
希望我女可以似你大女,我最期望佢識得為自己前途奮鬥

echaichai  我個都要等到F.4  發表於 16-1-12 10:11
echaichai  要等佢自己開竅  發表於 16-1-12 10:10