用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 如何走出反叛期
樓主: 4cats
go

如何走出反叛期

回覆:4cats 的帖子

有些說話可唔可以老豆講?

有時乜都媽咪啱晒,會好無癮。

有一些生活話題,扮下蠢,或問吓佢意見,少左top down, 多啲平等,多啲認同,大家會好過一啲。佢覺得你尊重佢,佢就會俾面你多啲都未定。

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回覆:如何走出反叛期

話時話,我女學校每逄UT, exam都要清locker,所以學生跟本冇籍口話冇書唔温習,不過有書都唔温又另一回事,我覺得學校這樣安排唔錯。

引用:+本帖最後由+annie40+於+16-1-9+00:56+編輯

原帖由 annie40 於 16-01-08 發表

回覆 4cats 的帖子
一語中的

妳個女仲會同妳勾「手指尾」,簡直是萌爆了,羨慕死人囉!
換個新角度:

阿女無帶書,還騎騎笑,阿媽擔心到傷心落淚。

阿女無帶書,驚到傷心落涙,竭斯底里,阿媽見到慌失失,馬上飛的回校幫阿女取書,除了如廁,周末阿女是足不出房門地溫習。

第三種是阿女時刻有分吋,永遠不會讓媽咪擔心。跟咁完美的人生活,做我阿媽都縑佢煩掛。

大家想揀邊種阿女?

little_yolky  第三個!大女係第三個,細女係第一個。  發表於 16-1-11 13:47

回覆 annie40 的帖子

有得揀咩? 我個囡已經將個電話變咗佢身體嘅一部份,無論我軟功硬搶,都唔得! 求其做功課,考試唔溫書。日日對住佢,令我好沮喪

YDLFATHER    發表於 16-2-21 22:32

如果孩子興趣多多,有真心喜歡的事情做,電話電䐉點會留得住佢。

喜歡音樂的,忙住練習夾樂團;喜歡看書的,看完一本又一本;喜歡運動的,周身郁,無時停,有自己的group friends;喜歡扮靚,化完一個裝又試下化另一個裝,十分有創造力。

原來孩子沒甚麼嗜好,只好用最就手,不用學,隨時隨地的玩手機,自我脫離現實世界。

請問點解孩子無其他嗜好?

palmchristy 發表於 16-1-9 09:06

唔會啦,爸爸比我的處境更可憐,佢唔聽爸爸講的

annie40 發表於 16-1-9 09:43

妳個女仲會同妳勾「手指尾」,簡直是萌爆了,羨慕死人囉!
呢一刻,我一定答揀第三種

annie40 發表於 16-1-9 12:03
如果孩子興趣多多,有真心喜歡的事情做,電話電䐉點會留得住佢。

喜歡音樂的,忙住練習夾樂團;喜歡看書的 ...
她的興趣就係睇書,玩電話也因為看e book,我常叫佢看紙本書,電話壞眼,可能佢貪手機看書方便

不過她的興趣實在太單一,所以我現在也迫佢做運動,希望做做下培養到運動的興趣,不用下下坐係度對住個電話

little_yolky  我都打算過幾年買個kindle俾阿女。  發表於 16-1-11 13:49
annie40  用kindle 或notebook看書,會否好些?  發表於 16-1-9 13:45

喜歡看書的人,培養出很不錯的focus和concentration, 怪不得系咁咦都ok啦!
隨著長大,要加點斗志方向,不然「老本便唔多夠用」!

如果想成績好,那更應該想「成績好」要呢做乜東東,例如學校有獎學金,中中,高中有旅遊和免費交流機會等,甚至寫作贏取書卷。到時又威又找到免費午餐,全憑佢自己。做唔做到都無所謂,但孩子要知道這些資料才有想像力和毅力,努力讀好書。

引用:回覆+annie40+的帖子 有得揀咩?+我個囡已

原帖由 worldpeace 於 16-01-09 發表
回覆 annie40 的帖子

有得揀咩? 我個囡已經將個電話變咗佢身體嘅一部份,無論我軟功硬搶,都唔得! 求其 ...
如果無節制,好麻煩喎。

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

其實你女保持住4,5,6名咪由佢輕鬆吓,唔一定要下下考第一既!

YDLFATHER    發表於 16-2-21 22:33

4 cats 媽,

你只恨你個女能力做到但態度吾好, 算啦, 就算她今次考得吾好, 下學期都一樣掂

相反, 我個F1 仔, 假期帶晒書返來又如何, 都係日日發夢, 叫佢溫習就難過登天

我已經做好心理準備, 家長日實俾班主任照肺

至於少女心事, 我個大女無你女兒的性格, 因為她初中時沒有咁聰明 (或者未開hill), 她勝在自己知自己事, 所以好勤力好肯讀, 她的同學們有好多你女兒的特質, 再加埋自我中心, 吾衰得, 當她們發覺聰明吾係大晒, 吾係sure win, syllabus 實在太長, 佢地會改的, 所以你放心啦, 不要硬碰, 小姐們好任性, 跟你[豆]氣

好勝心強,自尊極重,情緒敏感,心靈脆弱,自少已極度反叛

妳囡囡應該好聰明, 聰明孩子吾駛父母多講讀書個野, 教佢點樣做人就好了.

引用:有些說話可唔可以老豆講? 有時乜都媽咪啱

原帖由 palmchristy 於 16-01-09 發表

扮蠢,這招係好 work , 加埋Transactional Analysis ,會逢凶化吉。

兩夫妻要輪流分別扮黑白臉,不要慣性!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:palmchristy+發表於+16-1-9+09:06+有

原帖由 4cats 於 16-01-09 發表
唔會啦,爸爸比我的處境更可憐,佢唔聽爸爸講的
Why?

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:好勝心強,自尊極重,情緒敏感,心靈脆弱,

原帖由 YDLFATHER 於 16-01-10 發表
好勝心強,自尊極重,情緒敏感,心靈脆弱,自少已極度反叛

妳囡囡應該好聰明, 聰明孩子吾駛父母多講讀書個 ...
同意!

回覆:如何走出反叛期

題外話。

阿仔在中學有不少課本有 soft n hard copy, 他多數在學校用 soft copy ,不用做物流及運輸業鉅子。

有時考試期間,他看似玩/看 iPad,而且不在書枱,我會埋去𥄫昅,好多時是睇 e Book。

睇得深入 d,了解多 d,不要一揸住手機,iPad 就當打機,誤會都好傷感情,特別在非常時期!

考試期間,我會做大廚,煮宵夜,買零食,糖水,最冇學術幫助,但對他來說最窩心!

4cats  也對,我會效法你的方法  發表於 16-1-11 08:58
TwinWong   糖水~啊囝冧晒  發表於 16-1-11 08:22
annie40  good daddy  發表於 16-1-10 17:11

回覆:worldpeace 的帖子

我個女又係,機不離手,講左溫習時手機我保管,問佢拎即時黑面。返到屋企黑口黑面,原來不滿我,話我管仼晒,多管閒事,返黎好似坐監咁,好冇自由。我知道後都冇鬧佢,自我檢討緊,諗住考完試先慢慢傾。

今次考試又唔比我同佢溫,話要試下自己喎,好聽先咪咁講,我覺得其實佢根本冇溫熟,我一問佢書會比我知,我都由得比,預左今次死直,派左成績表先算。

引用:我個女又係,機不離手,講左溫習時手機我保

原帖由 aeiou1234 於 16-01-10 發表
我個女又係,機不離手,講左溫習時手機我保管,問佢拎即時黑面。返到屋企黑口黑面,原來不滿我,話我管仼晒 ...
中學仲同佢温書?