用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 如何走出反叛期
go

如何走出反叛期

尋晚同女吵完大鑊,我喊左一場,今朝決定收拾心情,重新振作。

思前想後,佢除左學習態度問題外,仲有做人態度既問題,所以我決定開呢個post,整理下我自己思緒,同時希望集思廣益,希望各位家長教路,令我同女兒都能平安過度這場少女風暴。

講少少我女性格:
好勝心強,自尊極重,情緒敏感,心靈脆弱,自少已極度反叛

佢為人聰明,從小到大不用多讀書也成績不錯,最耿耿於懷做不了最top,無論學業成績同比賽都經常徘徊於排名4、5、6之間

因為經常不用付出也有不錯成績,造成僥倖心態,同時自視略高,認為自己不必花精力也有成果。年紀越長,聰穎的優勢漸減,所以近年成績下滑,但小學時也能保持在精英班內。

暫時我還未想到應對的辦法,可能會報讀一些青少年輔導或心理發展的課程,看看能否處理她的問題。

今早我問她點解尋晚心情唔好,佢話學校有個同學成日煩住佢,我勸佢如果不喜歡這位同學的為人,在學校冇得避開,但回到家後就唔再好諗住佢,因為不停回想佢點衰,其實即係邀請對方擾亂自己的生活。

隔了一陣,佢好細聲講:「其實我有溫書,學校空堂溫左。」

目前唯有等佢安心考完試再檢討。動之以情似乎都行得通。

Daddle  吾明為甚麽你囡的爸爸在此事件中無任何角式!!!  發表於 16-1-28 12:52

中學孩子在心情差時,必須「動之以情。心情非常好時,才能「教之以理」!

那媽媽的心情又何如?可以放埋一邊,媽媽真偉大。

YDLFATHER    發表於 16-2-21 22:28
Daddle    發表於 16-1-28 12:48

樓主是否為了成績同呀女搏鬥?  我覺得順利走出反叛期係最重要, 過左反叛期佢自自然然就會醒覺用功, 你女個底一向唔差, 當佢醒時追番成績唔難。

現陛段唔好執著成績, 修補母女關係行先, 做父母在子女反叛期真係要百忍成金, 拋開自己尊嚴。陪伴呀女成功渡過反叛期。

不過講就好容易, 我家二公子現在7歲已進入反叛期, 真係好惡頂, 好難教。我仲要挨多十幾年, 比你更慘。

共勉之。

佢好細聲講:「其實我有溫書,學校空堂溫左。」~
即係你囡囡已有温書, 放開D啦,
硬碰硬好易散, 迫得紧佢覺得煩, 跑咗出去你仲煩
唔好執著追成績住, 佢聰明係會好易PICK UP
我時時同囡囡講, 只要有努力, 就算遇到成績唔理想, 媽咪都同你一样唔开心,
收拾心情向下一科目, 或下个測考再加努力, 每次每科高5分,
到學期尾, 就好快追得返上泥

用—招,鉄鎚打在軟糯米~劝説要等人家心情好時劝,—句講完就算,再多—句也就是太多~再講,要教,只能在头十年教,效过会明顯些。保鮮期一过,第二个十年亦只能空気中傳情,有鑊補補鑊,離遠做个守護者,再看不順眼也是無能為力。成年以後都应是自負赢虧,自己掌管自己的生命了~

Yanamami 發表於 16-1-8 13:33
用—招,鉄鎚打在軟糯米~劝説要等人家心情好時劝,—句講完就算,再多—句也就是太多~再講,要教,只能在头 ...
頭十年不是沒有教,而是我終於相信有些人是教不聽的

我用盡方法去糾正佢既態度,但佢只講左一句:我覺得做功課好無聊,我唔中意做。

Yanamami  我信你!我家都有个永蛮不靈的~唯有等佢自作自受……  發表於 16-1-8 17:25

今日放學返黎,我盡量同佢輕鬆講笑,問佢中意食咩,仲同佢約法三章,每日玩電話不能超過半小時,放假任玩,佢笑住同我勾手指話好。跟住我問今日考成點,佢話ok,咁我叫佢食完野就溫星期一考試,原來佢又冇帶書番黎

我用最大既努管住我把口,冇出聲,入書房自己做野,到而家,佢仍然坐係廳玩電話

我而家含住眼淚打字,成績唔係最重要,係佢既態度

今朝我安慰自己,人無完人,每個人都有缺點,或者我應該接受佢既缺點,放大佢既優點,但呢一刻,我冇任何方法去面對。

4cats 發表於 16-1-8 15:09
頭十年不是沒有教,而是我終於相信有些人是教不聽的

我用盡方法去糾正佢既態度,但佢只講左一句:我覺得做 ...

好認同。 我仔唔係冇教, 係教唔聽。 外人以為我冇教, 縱壞哂

4cats 發表於 16-1-8 15:14
今日放學返黎,我盡量同佢輕鬆講笑,問佢中意食咩,仲同佢約法三章,每日玩電話不能超過半小時,放假任玩, ...

手機, 電腦真係好似毒品禁。 害人不淺 !

YDLFATHER    發表於 16-2-21 22:28

回覆 4cats 的帖子

星期一考什麼科? 有無方法可以取回書本? 如果不能, 唯有退而求其次. 溫家有O既科目.

qkhui 發表於 16-1-8 16:04

星期一考什麼科? 有無方法可以取回書本? 如果不能, 唯有退而求其次. 溫家有O既科目.
不想溫習,有沒有書都不會溫

我有一秒鐘諗過同佢返學拎番書返黎,但我諗深一層,迫得一次唔迫得第二次,佢要溫一定有方法,唔肯做,我做乜都冇用

今次我決定放手,等佢自己面對結果,只係擔心佢覺得考得差冇乜大不了,或者又死好彩合格

4cats 發表於 16-1-8 16:20

我有一秒鐘諗過同佢返學拎番書返黎,但我諗深一層,迫得一次唔迫得第二次,佢 ...
四隻貓不用擔心,稍待時日,家中惡爺會變成乖女一個!
我覺得你都好嚴,中史都整練習,利害!
唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

4cats 發表於 16-1-8 16:20

我有一秒鐘諗過同佢返學拎番書返黎,但我諗深一層,迫得一次唔迫得第二次,佢 ...
一、佢都講過空堂溫咗書;

二、考試前,各科老師一般都會上堂同同學溫下書,尤其F1仔,老師更加會同佢地溫,等學生知道中學要點溫書。

妳囡咁聰明,聰明人通常記性好好,過目不忘或一目十行(我囡有中同真係咁),F1讀咗果3个月,未必需要好花時間去溫d已經識晒既內容,會好悶架,何不信住佢先,睇成績點先擔心未遲。

YDLFATHER    發表於 16-2-21 22:29
annie40    發表於 16-1-8 19:33

囡囡明明覺得媽咪啱洒,都系咁易頂番幾句,才落到台,兼而宣示主權,表揚自己的獨立自主,這些行為其實十分幼稚。唉!十二三歲啫,䐉袋運作系咁上下水平,唔好要求佢有十八歲以後的成熟和自信。
同一番話,由aunty 講,甚至daddy講,反應可以完全唔同,順揑得呢,幾乎是感恩流涕了。這些是家有少艾的咒咀,個咒語要等到十七八九歳,就自動消失。兩母女是終身好朋友!

WINLEG    發表於 16-1-9 00:14

小女比較溫柔,唔會同我吵大穫,佢比我話當然唔高興,老公駡我重乜整喊個女,結果是我和老公吵大穫。

其實阿女無乜特別曳,只是大個左,自己好唔習慣佢無乜野同我講,佢少左對我的親密和祟拜,簡直讓我非常失落,因此管教更加嚴,強制要求重多左。凡事在掌握之中,預意之內,才有安全感嘛,覺得唔妥,面口總是拿住拿住,好驚阿女越大越「壞」,有意無意間就找渣子,測試有無講大話或講大話的意圖,成日懶聰明地疑神疑鬼。同一屋簷下,囡囡都覺得媽咪變得好「衰」,多疑古怪兼無理取鬧。
實情是孩子轉變中,佢都要大量空間和時間消化消化,自己都唔知想點,又想不出怎樣做得好時,覺得話比阿媽知都無用。阿媽已經唔系小學時乜都扛得掂的阿媽,孩子開始懂得推理反證,知道這種事實是「進化」的第一步。

4cats  也是的  發表於 16-1-8 22:25

annie40 發表於 16-1-8 19:46

囡囡明明覺得媽咪啱洒,都系咁易頂番幾句,才落到台,兼而宣示主權,表揚自己的獨立自 ...

对~有两年時间,我想同女講d乜都会經同女啱channel的人口同佢講,隔左—層,似乎变身箭豬次数少d.

annie40  D女的行為總是差不多,媽媽們是「天涯淪落人」  發表於 16-1-8 20:30

孩子讓媽媽擔心,自己也非常不開心。要溝通分享,明知佢有些隱瞞,也要扮無知,等佢開口表白,然後哦,哦,哦。小事盡量比佢揸主意,大事是我們的死守底線!

YDLFATHER    發表於 16-2-21 22:30

引用:Quote:4cats+發表於+16-1-8+15:14+今日放學

原帖由 bestwish 於 16-01-08 發表
手機, 電腦真係好似毒品禁。 害人不淺 !
水能載舟亦能覆舟? 看人怎運用它!

YDLFATHER    發表於 16-2-21 22:31