用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11網中尼和般小那間好!
go

11網中尼和般小那間好!

就快大搞珠, 好想知多D
看看叩門那間好?

我知好難一概而論
希望媽媽們講多小小關於這兩所學校
感激

回覆:11網中尼和般小那間好!

般小叩門位小,只得幾個,亦不是個個有得見。相比下中尼如有誠意,叩門較容易。

ve111 發表於 16-1-8 08:34
看看叩門那間好?
男既一定搏般小, 入到既話升中有聯繫位可入KC, 入到KC既機會一定較同區任何一間學校高
女就無乜所謂

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+ve111+於+16-1-8+08:36+編輯+\

原帖由 ve111 於 16-01-08 發表

其實兩尼成績雖唔錯,但有好多用家負評,係EK爬吓文溫溫書先。

ve111 發表於 16-1-8 08:34
看看叩門那間好?
叩門階段,兩間都應該要去試,其中一間收都安樂哂。

lauwingtai 發表於 16-1-8 11:10
其實兩尼成績雖唔錯,但有好多用家負評,係EK爬吓文溫溫書先。
負評只集中其中一間,另一間都唔太留意到有。

可否講下般小嘅優點同缺點(特別係用家)?學生係咪男多女少?男女各有幾多?

hkpapa852 發表於 16-1-8 09:13
男既一定搏般小, 入到既話升中有聯繫位可入KC, 入到KC既機會一定較同區任何一間學校高
女就無乜所謂
跟據你的資料在2013/2015年度小六派位資料
入KC 比率
般小 7/61 = 11.4%
中尼  5/90 = 5.5%
聖安多尼=7%
英二  11/71=15.4%
英一  6/41=14.6%
基恩 7/85=8.6%
聖彼得 23/168 = 13.6%

入KC 般小會比中尼好,但並不是較同區任何一間學校高

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-1-8+09:13+男既

原帖由 803Joa 於 16-01-08 發表
入KC 比率
一啲基數細既學校,上落一個相差幾個%

引用:可否講下般小嘅優點同缺點(特別係用家)?

原帖由 kongman 於 16-01-08 發表
可否講下般小嘅優點同缺點(特別係用家)?學生係咪男多女少?男女各有幾多? ...
聽以前幼稚園同學仔家長講,般小教淺考難,老師hea。

803Joa 發表於 16-1-8 18:10
入KC 比率
般小實際派位情況其實無人知, 學校又唔公開....

不過只要你明白佢有聯繫位同聯繫位係點運作, 你就明點解叫機會高D

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

我唔識,可以講解下嗎?

pakmanman 發表於 16-1-9 11:35
聽以前幼稚園同學仔家長講,般小教淺考難,老師hea。
校風同學術水平又如何?大部分係男生嗎?

引用:Quote:803Joa+發表於+16-1-8+18:10+跟據你

原帖由 hkpapa852 於 16-01-09 發表

不過只要你明白佢有聯繫位同聯繫位係點運作, 你就明點解叫 ...
係唔係既然有聯系,應該個%更要高D,而家個%又唔高,係咪反應咗D野?

醒目開學勳章

引用:Quote:803Joa+發表於+16-1-8+18:10+跟據你

原帖由 hkpapa852 於 16-01-09 發表

不過只要你明白佢有聯繫位同聯繫位係點運作, 你就明點解叫 ...
請問聯繫位嘅運作係點樣? 機會高幾多?

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-01-09+發表

原帖由 mylovelyBB 於 16-01-10 發表
請問聯繫位嘅運作係點樣? 機會高幾多?
其實英皇聯繫位本身好少,得二十一個位,又要分啲比南區官小,雖然大部係留比中西區兩間官小,不過都唔係好有優勢。

晴晴小B 發表於 16-1-11 03:20
其實英皇聯繫位本身好少,得二十一個位,又要分啲比南區官小,雖然大部係留比中西區兩間官小,不過都唔係好 ...
無錯, KC聯繫位其實唔多, 只有10個留俾般小同李陞.

不過間官小一級只有2班大班, 收盡都係66人一級. 假設男女比例為7:3, B1比例係40%, 即係兩間官小只有~37個B1男生去爭爭10個KC聯繫位, 人均有~27%機會可入KC.

另外, 如果聯繫位拉唔中, 又可以同街外約230個B1學生一齊爭52個KC街外位(機會約~22%).

點計都被人多一次機會

hkpapa852 發表於 16-1-9 13:04

#8嗰個數據只係計算入kc既, 般小有6,7個入左st pual boys

齋睇#8既數據當然係低, 但以入band 1比率應該不低

hkpapa852 發表於 16-1-11 09:17
無錯, KC聯繫位其實唔多, 只有10個留俾般小同李陞.

不過間官小一級只有2班大班, 收盡都係66人一級. 假設男 ...
男女比例係3:1 (3x人, 2x男, 10個女左右)

pomanlife 發表於 16-1-11 14:15
男女比例係3:1 (3x人, 2x男, 10個女左右)

男女比例3:1?

其實有晒資料唔駛估, 更加無謂道聽塗說.

般小2014-2015校務報告P.6:

小一

小二

小三

小四

小五

小六

男生

女生

全級

男女比例

1.5

2.14

1.65

2.22

1.62

1.54