用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 民幼16/17 K1
樓主: teteemem
go

民幼16/17 K1  

引用:+本帖最後由+sugarpet+於+16-1-11+10:53+編

原帖由 sugarpet 於 16-01-11 發表

我放了SC, KM, KV, TT
因為佢校舍大,有運動場,多地方走動,學校活動會接觸到到中小學大哥哥大姐姐,對佢地發展成長都好,唔係單單睇係龍就中個頭埋去囉

ylydia05  1)就算校舍大都唔係幼生用到嘅地方2)基本上唔會接觸到小學/中學嘅學生  發表於 16-7-10 08:05

引用:Quote:原帖由+sugarpet+於+16-01-11+發表本

原帖由 teteemem 於 16-01-11 發表
因為佢校舍大,有運動場,多地方走動,學校活動會接觸到到中小學大哥哥大姐姐,對佢地發展成長都好,唔係單 ...
這亦是我欣賞Ms 的地方,現在有時我仔女大時大節回家也會講小學或中學部的哥哥姐姐同佢地玩咗乜!我的Concern 是15 年的培養及成長呀!

回覆 suzuki12 的帖子

我個人覺得, 龍校的師資已不錯, 讀神幼, 搏到是好, 搏唔到, 會好後悔3年前的決定, 到考小一壓力會好大, 而讀神幼, 我知已有好多小朋友PN已開始JOIN 不同的補習班, 雖然讀龍校的都有, 但起碼應該壓力無咁大.

小朋友今日K1考得好, 唔代表3年後小一考得好, 所以我唔敢搏, 雖然我未經歷過, 但讀神幼搏唔到的小朋友大有人在, 考過小一的朋友個個都叫我唔好搏, 可以減底大人細佬的壓力, WIN WIN的.

回覆:民幼16/17 K1

放了兩間龍幼揀MS,希望唔會揀錯,否則下年repeat再in

引用:回覆+suzuki12+的帖子 我個人覺得,+龍校的

原帖由 sugarpet 於 16-01-11 發表

我個人覺得, 龍校的師資已不錯, 讀神幼, 搏到是好, 搏唔到, 會好後悔3年前的決定,  ...
你講得也很有道理,見你放棄的都是1級靚offer, 唔要好像很大嘥,全攻型和穩守突擊的分別

大家放心喇…小朋友在民生返學,一定好開心同喜歡的

回覆:cyfcyk 的帖子

但最近聽到2位家長都說民生好商業??有用家家長可分享嘛?)
(利申:am offer已交$, 但應會放位...)

學費$3600一個月,又冇乜雜費,點算商業?

兩睇啦,我朋友個仔就係考吾到民小而入了KV, 但考直私差不多全軍覆沒,自行20分又抽吾到二缐母校,最後竟然大抽獎抽中了喇沙
不過我稔佢呀媽都個一年大壓力到爆

所有的學校都係好學校, 放位當然個個都唔舍得, 但無耐, 當初唔間間考又唔得. 不過好彩K1 RESULT 間間差不多時間, 慳左好多 ^^

我都好鍾意民生的校舍, 但仲煩緊宣幼

回覆 964000 的帖子

運的野真係唔知, 好彩抽獎入到好學校, 唔好彩去到唔知邊, 所以運氣, 我唔想搏.

因此龍校 (民生, 宣道, 培正) 呢啲好吃香.

引用:回覆+964000+的帖子 運的野真係唔知,+好彩

原帖由 sugarpet 於 16-01-12 發表
回覆 964000 的帖子

運的野真係唔知, 好彩抽獎入到好學校, 唔好彩去到唔知邊, 所以運氣, 我唔想搏.
Agree,我朋友都吾想搏,但考不到龍校,錯有錯著

Hihi, My son got a pm offer

回覆:sugarpet 的帖子

其實想請教下,普遍龍校都好谷嗎?因為小朋友唔係啲好outstanding嘅,但作為父母一定想入龍校唔洗煩。

我想問下,你哋有wts group for 16/17 k1嗎?

不如咁啦,我想開個民生16/17 k1 group, 有興趣pm我啦!

引用:不如咁啦,我想開個民生16/17+k1+group,+有

原帖由 MyLoveRayden 於 16-01-16 發表
不如咁啦,我想開個民生16/17 k1 group, 有興趣pm我啦!
我已經開咗一個喇,有廿幾人

回覆 teteemem 的帖子

您好, 囡囡黎緊 K1 am , 可以 join 大家嘅 whatsapp gp 嗎 ? 謝謝 ^^

回覆:sugarpet 的帖子

你最後有無交宣道留位?

回覆:teteemem 的帖子

Can I join in? Thx