用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教:st Paul Boy vs 高主教
樓主: little_kid
go

請教:st Paul Boy vs 高主教

引用:Quote:原帖由+ffaye+於+16-02-05+發表我當

原帖由 crabtree528 於 16-02-06 發表
想問下你的小孩由spc 係咪上到spb 呀?
小兒好幸運,有offer。

hppa  Congrats!  發表於 16-2-7 02:19

引用:其實樓主只係有聖保羅堂幼稚園的offer,而

原帖由 cyhh 於 16-02-06 發表
其實樓主只係有聖保羅堂幼稚園的offer,而且聖保羅堂幼稚園又唔係st paul boys嘅直屬,所以比較spb同rc嘅中 ...
好多入spc既小朋友家長都係target spb, 咁高主教又有半龍,諗遠少少都正常既。

引用:Quote:原帖由+crabtree528+於+16-02-06+發

引用:Quote:原帖由+ffaye+於+16-02-06+發表小兒

原帖由 crabtree528 於 16-02-06 發表
好叻仔
玩過考小一就知個遊戲都係運氣行先。所以只會講係好彩。

hppa    發表於 16-2-7 02:20

引用:Quote:原帖由+hha+於+16-02-06+發表高主教

原帖由 MMVV 於 16-02-06 發表
不太明白,不是SPB升中時也可以自行階段及甲部搏更好的心儀中學嗎?
Spb係一條龍直資,所以一但答應直升,就要放棄政府派位。

引用:其實樓主只係有聖保羅堂幼稚園的offer,而

原帖由 cyhh 於 16-02-06 發表
其實樓主只係有聖保羅堂幼稚園的offer,而且聖保羅堂幼稚園又唔係st paul boys嘅直屬,所以比較spb同rc嘅中 ...
雖然樓主唔係有offer, 但佢topic真係比較緊spb同高主教嘛,邊算係唔關事呢!

引用:如果肯定小朋友係成績係名列前茅的,當然高

原帖由 JKR 於 16-02-06 發表
如果肯定小朋友係成績係名列前茅的,當然高主教係進可攻,退可守,但如果係中游或者中下的,就可能要承受唔 ...
其實我估高小最top嗰一兩成應該會升到更好的中學,而乙部會收番五成多,所以基本上約bottom 30%高小生冇得原校升,咁如果換轉喺spb做bottom30%,當符合直升要求,雖然冇升中壓力,但spb入U率都唔係百分百,我覺得除咗學校個名好聽d外,同派咗去其他band 2/3學校的出路可能分別唔大,仲要有機會因為成績唔夠好揀唔到想讀的科。

引用:Quote:原帖由+JKR+於+16-02-06+發表如果肯

原帖由 hha 於 16-02-06 發表
其實我估高小最top嗰一兩成應該會升到更好的中學,而乙部會收番五成多,所以基本上約bottom 30%高小生冇得 ...
呢個係所有龍校都有既問題。家長考小學時候好想揀龍就係為左份保證。

回覆:請教:st Paul Boy vs 高主教

其實2間嘅位置都係重要考慮架,高主教嘅位置都有人覺得唔方便,因為地鐵要再轉車,而spb嘅位置,每日都要經香港仔出番來,就算行隧道、或者經山路出,每日都要預唔少嘅塞車時間,而且要諗埋星期六返校課外活動嘅安排。樓主揀spc同高幼,相信係住東區,就算坐69x去數碼港嘅小巴,都唔係好快。

小學有時B1a/b/c都係其次,每日如果可以盡量慳塞車搭車時間,用來玩同訓,都好重要

引用:小學有時B1a/b/c都係其次,每日如果可以盡

原帖由 cyhh 於 16-02-07 發表
小學有時B1a/b/c都係其次,每日如果可以盡量慳塞車搭車時間,用來玩同訓,都好重要

...
Agree

我都是住港島東, 返學校車30分鐘已回到校,放學時間也不會很塞車, 星期六在太古城坐69x回校車程只需30分鐘就到學校門口,也很方便。

我仔幼稚園也是讀聖保羅堂,當年選擇聖保羅堂係因為學校的品德教育做得很好,我覺得男孩子應以品德為先,成績其次。感恩幼稚園老師都非常有愛心,我仔而家都仍很懷念幼稚園的生活。而St paul boy 對品德更加重視, 學校教導學生要謙卑有禮,這是我們十分認同的。

其實兩間學校根本上就係極度相似,除咗高幼係龍而spc唔係之外,大家都係首重德育,校舍及資源方面,我相信SPB會較好,學術及成績真係冇咩分別,升中方面大部分學生都可以原校升讀,除左最top同最bottom會去第間讀之外,最大分別係位置同駛唔駛錢讀中學,揀間近就ok

hha 發表於 16-2-6 22:41
Spb係一條龍直資,所以一但答應直升,就要放棄政府派位。
Spb從來都不是一條龍直資。據說〔只是聽朋友說的,歡迎糾正〕,中學部的新校長上任後,更加收緊了對小學部學生升讀中學的要求。

引用:Quote:hha+發表於+16-2-6+22:41+Spb係一條

原帖由 Unclejt 於 16-02-07 發表
Spb從來都不是一條龍直資。據說〔只是聽朋友說的,歡迎糾正〕,中學部的新校長上任後,更加收緊了對小學部 ...
咁相問吓,如果唔係直上,咁升唔到果堆,咪要跟香港仔仔網?印象中好似無乜出名b1英中喎⋯⋯

引用:Quote:原帖由+Unclejt+於+16-02-07+發表Spb

原帖由 cyhh 於 16-02-07 發表
咁相問吓,如果唔係直上,咁升唔到果堆,咪要跟香港仔仔網?印象中好似無乜出名b1英中喎⋯⋯

...
自己中學部唔收,仲想派位㨂band one中學?如果band one生自己中學部都收返啦!

引用:Quote:原帖由+cyhh+於+16-02-07+發表咁相問

原帖由 karen55407 於 16-02-07 發表
自己中學部唔收,仲想派位㨂band one中學?如果band one生自己中學部都收返啦!

...
因為直資關係,中學部有自主權,最怕係因為操行或其他問題而中學部唔收嘛,唔似得一般直屬聯繫咁有數計喎⋯⋯其實一直以為spb會收晒,除非自己走,所以聽到咁講有d突然(利申:我小朋友已經小一了,唔係spb用家)

引用:Quote:原帖由+cyhh+於+16-02-07+發表咁相問

原帖由 karen55407 於 16-02-07 發表

...
搭單說,maryknoll小學升不到中學,校內成績偏低入唔到中學的學生裡,我識起碼2個抽獎入聖羅撒書院。我以前也以為連直屬位都明知無份抽的學生不可能入band 1中學。但派位當天知道之後(我識這兩個學生),才驚奇這校band 1%是那麼的高。

786 發表於 16-2-7 20:50
搭單說,maryknoll小學升不到中學,校內成績偏低入唔到中學的學生裡,我識起碼2個抽獎入聖羅撒書院。我以前 ...
抽獎入係咪代表她們自行無揀過聖羅撤? Maryknoll唔收係咪她們統一派位揀聖羅撤第二志願入吖?