用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 P5中英唔合格, 是注定是band 3,有方法起死回生嗎? ...
go

P5中英唔合格, 是注定是band 3,有方法起死回生嗎?

回覆:開心老實人 的帖子

有得救,唔好灰心,有药/有錢+你有心就有救。藥物幫到你小朋友吗?另外針對中英1对1補。B3也可以選好校風的學校,今年睇定邊間未?入直資都係一個

回覆:metrochung 的帖子

入直資都係一個方法

Band3學校唔一定差,Band1學校亦唔一定無壞學生

樓主列出d例子一定唔係學校單一方面造成,學生個人同家庭背景都有好大關係

醒目開學勳章 王國長老

開心老實人 發表於 16-1-6 22:31
亞仔P1-2成績都OK, 但P3開始語文好差, 基層打唔好,現在P5 我幫佢找補習CLASS(因為唔會主動做功課, 唔識坐大 ...
神校都有學生吸毒, 無得講話入左 B3 一定會壞.

邊區學生? 睇下各位有咩意見畀到你.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

Band 3 成績,中,英文吾合格,除左派位,基本上band 2 直資肯定吾收,就算有直資收,都糸b3, 你都吾會比錢讀啦。不如唸津校

1. must stop from playing electronic products, better go out with him in weekends instead of playing electronic products, find some interest class for him eg swimming, ball games.....
2. 話佢又影響親子關係 ==> 試下傾計囉, 又或者話完大家冷靜咗再解釋比佢知你嘅擔心, 都係緊張佢, 為佢好啫
3. 評估后是專注力不足及讀寫障礙邊緣人==> consult a doctor (private - if $$ available, or government, ask for medicine ==> can help him to be more concentrate)
4. better find 1:1 tutor to focus on weak subjects (ask yr tutor to teach him to do supplement exercise) ==> better start it right now
5. ur son is in P5, still have time to see if chance to choose a good reputation band 2 school if he have academic improvement in P6

keep it on!!

首先,放鬆一點,不要太過緊張,這樣會影響你和兒子的關係,自亂陣腳,得不償失,不值得! 你要盡量多關心、支持和鼓勵他,找他的老師和一些專業人士幫忙。另外,你又可以找些與你兒子遇上同樣問題的self-support group, 當中你可與其他家長分享,找到支援和鼓勵,令到自己感到冇咁大壓力(When dealing with the problem, you are not alone!)。記著,不要操之過急,急見成效,影響自己和家人的情緒! 多點耐心、關心、愛心和信心,若有困難,也必定踏過! Remember, you are not alone!

醒目開學勳章 王國長老

我仔情況差唔多, 佢學習OK的, 不過專注力奇差
要相信佢能力, 揀野motivate佢, 例如幾點做完功課就可以做d自己鐘意嘅事, 否則沒完沒要, 佢都無動力啦
專注力差就盡量人釘人, 我仔就係, 佢得架, 不過pair做, 人釘人俾少少guideline佢, 佢對自己都有信心d

加油! 要贏人先要贏自己

牡丹  是否中學時還要一對一呢?  發表於 16-1-18 23:42
smartwong  講得好啱!  發表於 16-1-7 13:04

開心老實人 發表於 16-1-6 22:31
亞仔P1-2成績都OK, 但P3開始語文好差, 基層打唔好,現在P5 我幫佢找補習CLASS(因為唔會主動做功課, 唔識坐大 ...
而家仲未遲, 千其唔好放棄

醒目開學勳章 王國長老

唔係無得搞, 只係要花好多心力同時間, 仲要係人釘人咁去做.

首要唔好畀小朋友再打機, 打機好影響專注力.

hkpapa852  打機唔只影響專注力  發表於 16-1-7 14:21
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆:P5中英唔合格, 是注定是band 3,有方法起死回生嗎

真係唔可以比佢再打機,同佢去做吓戶外活動好過。我同個仔温完書就帶佢行山,去museum,放假就一家大小去露營,既親子又有益身心,有時要改變小朋友,先由自己(大人們)做起,如果自己都成日打機,睇電視,咁點可以令小朋友信服呢?
講真,我覺得將小朋友擺喺補習班只係可以托兒,要改善成續係要一對一貼身跟進。

悠悠110409  同意. 打機係致命傷.  發表於 16-1-7 15:39
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1064.gif[/img]

要個仔醒覺, 然後戎所有電子類, 只有間中才可以玩.
補習一定要一對一

唔好灰心, 氣餒

我認同樓上既各位所講, 大埔所謂最TOP既中學都有出吸毒學生, 所謂最差既中學都有學生拎到獎學金去英國升學, 叻學生可以話讀書壓力大吸毒, 差既學生可以話學壞吸毒

全力支持及鼓勵孩子, 加油!
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

樓主這情況,去補習社幫助不大,最好人釘人,1對1,補習老師臨走前,BRIEF你,你再跟進,是需要極大的努力,先從中文,數學著手,然後才英文,如果其他科合格,只有1科英文不合格,在強勢的小學,可以是B2尾.

樓主,加油!!!

讀得書太長時間都要休息同用第二樣嘢去調劑

電子遊戲亦非只有壞方面
運動/音樂/藝術亦可以玩物喪志

現今社會小朋友完全唔識玩電子遊戲反而更大問題

另外就是為甚麼小學生有需要手提電話?還要是智慧手機?
不單是遊玩時間不能管理,小朋友下載了甚麼也不知道!
還有就是距離太少容易影響視力

你同我一樣,阿仔中哂你所講的一切。我帮阿仔選D校風好既同区同埋最梗要係学校支援充足的学校。再帮佢揀埋制服團隊,每星期六日都陪佢打波。咁就冇咁容易学壞啦。希望平安渡過呢六年。

vincher  赞同  發表於 16-1-9 23:55

1) 未必一定派band 3 , 要加上p6兩次呈分試表現
2) band 3 不一定是飛仔學校
3) 祇要有良好溝通, 孩子不一定會學壞

其實升中階段親子溝通好重要, 千萬不要灌輸錯誤思想給孩子, 我兒子也是今年升中, 他兩次呈分試成積亦不太理想, 今天我們全家步行全區共14間band 1 -3中學, 分析每間中學給孩子聽, 即使將來派到那一間也有定心理準備.
不用太擔心, 正面的鼓勵孩子吧.

仲有机会变B2

仲有2次呈分
有加時考試吗?