用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 用app學法文,得嗎?
go

用app學法文,得嗎?

我小朋友最近玩到無野玩,用app學法文,見佢講簡單的野,講得幾準,但咁樣自學,又無語境,work嗎?

以前聽鄧梓峰講過,佢在香港學德文,講得非常流利...吾知有無家長有分享?

引用:我小朋友最近玩到無野玩,用app學法文,見

簽名被屏蔽

回覆 Oboe_FRSM 的帖子

你同我女真係志同道合。

引用:回覆+Oboe_FRSM+的帖子 你同我女真係志同

簽名被屏蔽

應該要好努力練同一定要講多D

回覆:Oboe_FRSM 的帖子

I used several apps just for revision and some vocabulary.  The conversation is essential and that's the crucial part to attend class.

回覆 jimjim0903 的帖子

係呀,語文吾用好難好。睇吓佢興趣維持到幾耐,幾有興趣。眼見身邊屋企和學校無語境,去學第三種語言,都係難。

引用:回覆+jimjim0903+的帖子 係呀,語文吾用好

簽名被屏蔽

回覆 Oboe_FRSM 的帖子

純粹貪得意...

Jane1983 發表於 16-1-6 09:30
我小朋友最近玩到無野玩,用app學法文,見佢講簡單的野,講得幾準,但咁樣自學,又無語境,work嗎?

以前 ...

其實大人同小朋友一齊學,都係幾好的親子學習活動,又可一齊練。
請 check PM

引用:我小朋友最近玩到無野玩,用app學法文,見

原帖由 Jane1983 於 16-01-06 發表

以前 ...
可以pm我app name嗎?
我打算給小兒學法文(出外學)。屋企無語境,想比他玩下提升興趣。
謝謝~

回覆:用app學法文,得嗎?

Could you PM me the name of the app please? Thanks a lot.

我細個5歲學到18歲, 直到呢一刻都未用得著,
除左去法國影結婚相個次

Jane1983    發表於 16-1-12 07:32

回覆 meow08 的帖子

係呢, 你可唔可以pm啲app俾我,我都想用嚟revision

cheerychank 發表於 16-1-12 00:13
我細個5歲學到18歲, 直到呢一刻都未用得著,
除左去法國影結婚相個次 ...
我起加拿大學左6年都返到黎都係無用, 除左耐唔耐D戲有幾句...

回覆:用app學法文,得嗎?