用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF 評架
樓主: Kayinden
go

ESF 評架 [複製鏈接]

引用:Quote:maomaofafa+發表於+16-1-6+18:55+真

原帖由 hong0706 於 16-01-06 發表
比如你有UBS, JP Morgan 的offer, 已經好叻,但的確仲有間嘢叫Goldman嘛。我都算半個用家(兒子唸ESF kinde ...
即係點?唔明。你意思係其他IS考到牛劍機率較高嗎?還是有什麼其他準則去決定esf不是一線?

引用:考到再說吧... +

原帖由 luckyveronique 於 16-01-06 發表
考到再說吧...
Exactly!

maomaofafa 發表於 16-1-6 19:21
即係點?唔明。你意思係其他IS考到牛劍機率較高嗎?還是有什麼其他準則去決定esf不是一線?

...
唉,唔明就算啦。最緊要你自己開心!

引用:Quote:maomaofafa+發表於+16-1-6+19:21+即

原帖由 hong0706 於 16-01-06 發表
唉,唔明就算啦。最緊要你自己開心!
真係唔明啊,我一直以為esf係一線,尤其英皇佐治同island school啊,連我老豆都話英皇佐治好出名啊。難道我搞錯了??

得望同Dgs

Band 1 𥚃都仲有高低之分!家長們不要太執著這些問題吧

引用:Band+1+𥚃都仲有高低之分!家長們不

原帖由 Saboc 於 16-01-06 發表
Band 1 𥚃都仲有高低之分!家長們不要太執著這些問題吧
may i know where I can check the ranking please? thank you

回覆:ESF 評架

其實我覺得樓住真是沒有惡意,點解有D家長要咁激動呢?ESF 有咁多間學校,唔熟識一D都唔出奇。ESF 有咁多間,有幾間比較top, 有幾間比較起上嚟無咁top, 呢個係事實。Forum 其實都係比大家交換意見啫,唔洗咁緊張。真心講身邊識嘅家長,如果仔女唔係讀international school,問佢哋邊間係一線國際學校,大部分只會答HKIS, CIS, GSIS, 答ESF真的比較少。係我哋有小朋友讀國際學校先會花時間去研究,知道邊間ESF 好。

回覆:ESF 評架

Although my child is not in ESF but I have heard very good comments about some ESF schools, like KGV or SIS.  

Why are we debating ranking like this?!

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:lovecasey 的帖子

Like!

回覆:Riesling 的帖子

如要請教人,態度要誠懇有禮,這是我常教小孩的。

引用:其實我覺得樓住真是沒有惡意,點解有D家長

原帖由 donut012 於 16-01-06 發表
其實我覺得樓住真是沒有惡意,點解有D家長要咁激動呢?ESF 有咁多間學校,唔熟識一D都唔出奇。ESF 有咁多間 ...
yeah esf is a group. It is hard to give any comment to the whole group. Perhaps discussing which school in the group is better would be more practical.

joyjoyparent    發表於 16-1-9 17:57

引用:Although+my+child+is+not+in+ESF+but+I+ha

原帖由 shadeslayer 於 16-01-06 發表
Although my child is not in ESF but I have heard very good comments about some ESF schools, like KGV ...
i didnt even know international school also has ranking like local school...

引用:要入好的國際學校不易,聽說ESF常換老師,

原帖由 Kayinden 於 16-01-06 發表
要入好的國際學校不易,聽說ESF常換老師,大班,學生沒有其他的乖及勤力,是真的嗎?

...

請問樓主,如果有人問你現在居所評「架」價?但一開口就對你說,山頂獨立屋能住機會好微,請問你對現在住處有咩評「架」,山頂獨立屋出名環境好,相對你屋企環境係咪差好遠?

要住好地方不易,聽説你屋企屋苑常有閒雜人出入, 環境擠迫,住客沒有其他的正當和高尚,是真的嗎?

那人還說,"真的沒有抹黑,也如一般人漁翁撒網的去找地方,只是有部分已(被)rejected. 好好彩你家屋苑有出租單位參觀,希望能有住戶update更新並分享。以租金計,豪宅A$37.3/呎,豪宅B$36.4/呎,豪宅C$36.4/呎,你果間$35.4/呎"。

你跟他說,其實你果間有成1000呎,其他間間都得二十呎,一佰呎樓下。

那人反駁,對你說 :"現在我「令」領會到了,原來真是不懂大體的比較多!至於能否成為你的鄰居,我相信你沒有資格為業主去做選擇”。

最後那人說:"可能我說話直接「扁」貶低 那一間...話已說,完!"。

你會有何感受?

說Opps (oops)?

真希望那人學懂多尊重別人;還有補補中英文,錯別字真的太多,孩子學了不好。

Sent from my iPad

breezy2012    發表於 16-1-15 11:29

引用:其實我覺得樓住真是沒有惡意,點解有D家長

原帖由 donut012 於 16-01-06 發表
其實我覺得樓住真是沒有惡意,點解有D家長要咁激動呢?ESF 有咁多間學校,唔熟識一D都唔出奇。ESF 有咁多間 ...
唔熟識都無問題架,用家很樂意分享自己的心得。但樓主一上來兩段話讓人感覺好不舒服。每間學校都有勤力同不勤力,何以見得全部esf的小朋友都不勤力?讓用家真的很難回答到樓主想了解的問題。

birdbird    發表於 16-1-8 19:36

引用:Quote:原帖由+Kayinden+於+16-01-06+發表要

原帖由 Activehealth 於 16-01-06 發表
請問樓主,如果有人問你現在居所評「架」價?但一開口就對你說,山頂獨立屋能住機會好微,請問你對現在住處 ...
你的比喻實在太到位了!説出了ESF家長的心聲!

吾係Esf用家,吾覺得Esf家長反應過激,亦吾覺得Esf學術吾得。

一間學生數量~900,兼interview只係考英文,無考學生中英數智能的學校,成績係有交待。

引用:吾係Esf用家,吾覺得Esf家長反應過激,亦吾

原帖由 Jane1983 於 16-01-06 發表
吾係Esf用家,吾覺得Esf家長反應過激,亦吾覺得Esf學術吾得。

一間學生數量~900,兼interview只係考英文 ...
的確,咁樣收生都出到呢個成績證明佢教得係有一套。

引用:+本帖最後由+Activehealth+於+16-1-6+22:14

原帖由 Activehealth 於 16-01-06 發表
我嘗試給這個故事編寫結局,樓主最後發覺其實自己是沒有能力去買或租這個單位的(學校沒有收她子女),她只是說說和看看吧了!説得對,你不尊重人,人亦不會尊重你!

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+16-01-06+發表吾

原帖由 maomaofafa 於 16-01-06 發表
的確,咁樣收生都出到呢個成績證明佢教得係有一套。
算了吧,其實樓主也道歉了。得饒人處且饒人吧。和氣和氣

‹ 上一主題|下一主題