用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請指教,不知如何選自行二
go

請指教,不知如何選自行二 [複製鏈接]

仔仔讀沙田區一線小學,全級 考 7/160,老師告知屬B1A。阿仔自行一選曾肇添,自行二想試區外,但又不太熟悉區外那些B1A一B1B學校,希望得到你們的寶貴意思見。仔仔鋼琴考完 Grade 5, 有奧數三等獎,校際朗誦比賽取優異,確實沒有甚麼出色的課程外活動。

0    0    0    0

油田區一線小學如果男女校就好D,因頭幾名有機會係女仔,其他課外活動成績在B1A學校未見有優勢,選擇一D重成績嘅B1區外學校會好D。或者爭取做一D服務例如班長。

回覆:wonglily 的帖子

我就是不太認識區外有那幾間會適合仔仔,可以比些提議嗎?唔該!!!

elbar  曾肇添 不錯   發表於 16-1-6 09:13

引用:我就是不太認識區外有那幾間會適合仔仔,可

原帖由 spiderman 於 16-01-06 發表
我就是不太認識區外有那幾間會適合仔仔,可以比些提議嗎?唔該!!!

...
自行可試九龍華仁!

spiderman 發表於 16-1-5 23:57
仔仔讀沙田區一線小學,全級 考 7/160,老師告知屬B1A。阿仔自行一選曾肇添,自行二想試區外,但又不太熟悉 ...
若果找和曾肇添相若的學校, 可試林護或保一.

不過我認為沙田咁多好學校, 不需花太多交通時間.
會自行二博喇沙, 抽獎再試曾肇添

引用:仔仔讀沙田區一線小學,全級+考+7/160,老

原帖由 spiderman 於 16-01-05 發表
仔仔讀沙田區一線小學,全級 考 7/160,老師告知屬B1A。阿仔自行一選曾肇添,自行二想試區外,但又不太熟悉 ...
成績咁好可以考慮上水鄧顯

引用:Quote:spiderman+發表於+16-1-5+23:57+仔仔

原帖由 =play= 於 16-01-06 發表
若果找和曾肇添相若的學校, 可試林護或保一.

不過我認為沙田咁多好學校, 不需花太多交通時間.
阿仔都喜歡喇沙,但聽聞要全級頭三先會考慮,所以唔敢博啊!

回覆:spiderman 的帖子

自行都有考慮九華同曾肇添,但因知道是同
一日面試,驚撞時間,而要放棄其中一間面試機會。 不知你們有冇慮似的經驗,學校會否同意改時間呢?

引用:仔仔讀沙田區一線小學,全級+考+7/160,老

原帖由 spiderman 於 16-01-05 發表
可試林護/荃官/鄧顯/伊中

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆:spiderman 的帖子

我就咁睇,以你囝仔成績及課外活動睇,自行曾肇添唔一定入到,如果你心儀曾肇添,諗住抽獎再試,咁自行二就要搵一間比曾肇添更難入的去試。如果你只希望入到band1較好的學校,咁不如試沙崇、沙呂,起碼無交通問題,而且勝算大。
而區外比曾肇添難入的,可試林護、喇沙,其他如伊中,荃官又唔覺得比沙崇、沙呂好很多,出區試,希望你明白我意思。

回覆:HappyEE 的帖子

我就咁睇,以你囝仔成績及課外活動睇,自行曾肇添唔一定入到,如果你心儀曾肇添,諗住抽獎再試,咁自行二就要搵一間比曾肇添更難入的去試。如果你只希望入到band1較好的學校,咁不如試沙崇、沙呂,起碼無交通問題,而且勝算大。 而區外比曾肇添難入的,可試林護、喇沙,其他如伊中,荃官又唔覺得比沙崇、沙呂好很多,值得出區試,希望你明白我意思。

‹ 上一主題|下一主題