用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 李國寶INTERVIEW
樓主: kyliema
go

李國寶INTERVIEW [複製鏈接]

煩惱.........太早註冊了

回覆:李國寶INTERVIEW

我的兒子都有幸被取錄。昨天太太去之前註冊的直資取回小六學生証,下星期會到李國寶註冊。

下星期會去註冊,都別無他選了!

回覆 ChiChiPaPa 的帖子

你之前係邊間?李是最心儀嗎?

回覆:李國寶INTERVIEW

煩惱中

好多直資仲考緊,未有消息.......

回覆:PY668 的帖子

之前是播道。我選最適合的中學,而非最佳的學校。因此,我的選擇並不代表那間學校較優秀。

引用:回覆+ChiChiPaPa+的帖子 你之前係邊間?李

原帖由 PY668 於 16-01-30 發表
回覆 ChiChiPaPa 的帖子

你之前係邊間?李是最心儀嗎?
我還會考慮保良局的學校,因我的女兒正在保良局的學校讀中六。

醒目開學勳章

回覆 kyliema 的帖子

我會去註冊呀,如果真係有其他offer再諗!

下星期六顏寶鈴second in.....又想等埋先,所以煩惱.....

醒目開學勳章

回覆 kyliema 的帖子

如果時間配合到,當然可以等埋,但你下星期至second in, 睇黎都要先註冊留位先穩陣啊!

我應唔註冊了,現成績是Band1中,睇返李近幾年計算約band1尾band2頭,今年學生較少,都係試下自選兩間Band1的,今次太早要決定,都係諗住吸收經驗。可能第二階段再入表,睇返以前第二階段係可以留位而等最後結果,到時再決定。

ChiChiPaPa 發表於 16-1-30 16:19
我還會考慮保良局的學校,因我的女兒正在保良局的學校讀中六。
為何不等派位呢? 你個仔小學個中學網, 只要係B1學生, 應該必入B1中學喎?!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實李國寶是否升緊BANDING?我很想知......

引用:Quote:ChiChiPaPa+發表於+16-1-30+16:19+我

原帖由 hkpapa852 於 16-02-01 發表
為何不等派位呢? 你個仔小學個中學網, 只要係B1學生, 應該必入B1中學喎?!
我向來都不贊成追分數,所以無論女兒六年前升中,或是兒子今年升中,他們的分數都係最尾。所以他們都不是第一組別,甚至或許是第三組別。也因此他們都不會等大抽獎。

ChiChiPaPa 發表於 16-2-1 20:36
我向來都不贊成追分數,所以無論女兒六年前升中,或是兒子今年升中,他們的分數都係最尾。所以他們都不是第一 ...
你太謙虛了吧! 如果阿仔只有B3成績, 應該李國寶都唔有機會
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:ChiChiPaPa+發表於+16-2-1+20:36+我

原帖由 hkpapa852 於 16-02-02 發表
你太謙虛了吧! 如果阿仔只有B3成績, 應該李國寶都唔有機會
他讀官小,banding劃分不如家姐讀宣小般透明。不過,他同班有31人,而他考31。雖老師不說banding,但也大致可估計到。

因為有家姐升中的經驗,所以我並不擔心。記得當年家姐被評為K3區的band 3,但今天她的成績已不愁進不了大學。

flostangraphy   agree!!!!  發表於 16-2-2 09:29
flostangraphy   agree!!!!  發表於 16-2-2 09:29

ChiChiPaPa 發表於 16-2-2 08:52
他讀官小,banding劃分不如家姐讀宣小般透明。不過,他同班有31人,而他考31。雖老師不說banding,但也大致可估 ...
官小一般都會用官方講法, 每個banding 1/3..... 其實令郎間小學依家仲有冇分精英班?

回覆:ChiChiPaPa 的帖子

Morning!那你女兒是李國寶中學的學生嗎?

http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

引用:Morning!那你女兒是李國寶中學的學生嗎? +

原帖由 PINK2007 於 16-02-02 發表
Morning!那你女兒是李國寶中學的學生嗎?
不。是保良局羅氏基金中學的學生。

‹ 上一主題|下一主題