用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請教小一先修訓練
go

請教小一先修訓練

阿仔去年年尾確診自閉症譜系,智力正常,社交專注同言語表達較弱,cac 建議佢讀主流小學。最後想搵小一適應訓練俾佢,但好多已經full 左, 原來哩d 課程係需要9月報。請問我可以點樣幫阿仔預先準備,等佢心理上同能力上適應得好d 呢? 我仔而家喺幼稚園有朋友,但所有群體遊戲,團體表現一律抗拒,平時佢操行良好。謝謝!

言語能力如何?如果溝通能力OK可以報坊間普通playgroup或興趣班
專for ASD 既通常都係果幾間,要親身去問下

回覆 Catcattherine 的帖子

多謝你意見。請問知唔知邊類社交小組會教多d 解讀別人情緒既技巧呢?

回覆 DENNIS201 的帖子

阿仔講野簡短,表達到需求,但描述事情還努力學習中。其實本身佢都有一d 興趣班,社交動機進步中,不過仍抗拒團體遊戲同同班表演等。唔知將來小學老師會唔會怪佢唔合作,或同同學比較下行為較奇怪。

自k3 以來發現阿仔抄寫及做功課時有千萬個唔小心,多甩漏,有時仲失憶咁... 唔知點可以教佢。😰

回覆 taptap83 的帖子

協康有小一適應班,我知12月截左,但你都打去問下。我自己住北區,大埔小童群益會接近暑假都會有類似的班,有d社區中心都有,照計應該還有好多未招生,逐間打去問下。

做功課抄漏,有沒有留意讀書有否跳行跳字?如果有要留意視學認知問題。有d教材玩具是專改善視覺認知及專注力而設,可以借或買黎練習。

回覆 irenelwl 的帖子

阿仔做功課偶爾會跳行跳字,不過提一提就會睇返,但讀圖書就會逐行逐隻字睇,正努力讓佢習慣唔好skip 字。
專注力遊戲係咪好多都係書上遊戲呢?我見好多哩類書,不過都想搵遊戲性質重d既,請問可以去邊度借呢?

NO LA. 我指玩具 比佪網址參考下, 有D中心有DD玩具借
http://braingogo.com

我仔跟你一樣, 上年年尾確診, 我報左協康的小一適應班, 等面試, 另我有見私人的OT, 我覺得幾好, 教我針對阿仔的弱點訓練, 但就好貴。