用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 S位老師信箱
樓主: 小牧媽咪
go

S位老師信箱   [複製鏈接]

小牧老師您好!

大家似乎比較集中星星孩子在S位情況,未知S位對體障小朋友安排如何? 我女是玻璃骨,她智力、小肌及言語也沒有問題,只是不能參予任何大肌群體活動。謝謝!

引用:小牧老師您好!+大家似乎比較集中星星孩子在

原帖由 R433 於 16-04-15 發表
小牧老師您好! 大家似乎比較集中星星孩子在S位情況,未知S位對體障小朋友安排如何? 我女是玻璃骨,她智力、 ...
你好,小朋友幾大?幾時開始排S位?排邊間?如果小朋友除體能外,所有發展正常,咁父母就真係需要多加留意小朋友嘅情緒表達同社交技巧。
雖然唔知你幫小朋友排邊間s位,不過,我強烈建議排耀能,因為佢地做體能仔真係做得好足,每個訓練動作都有歌仔唱下唸下,小朋友在辛苦嘅訓練中都可以有返少少樂趣吖,我欣賞耀能將訓練目標融入佢地嘅日常流程,咁小朋友就不知不覺咁做多咗,提升佢地嘅自主能力

回覆:小牧媽咪 的帖子

小牧媽咪,有事想請教你,已pm,謝謝!

引用:小牧媽咪,有事想請教你,已pm,謝謝!

原帖由 little星星 於 16-05-06 發表
已覆,please check

回覆 小牧媽咪 的帖子

已 pm

引用:作為S位老師,希望利用我嘅專業同餘暇時間

原帖由 小牧媽咪 於 16-01-05 發表
作為S位老師,希望利用我嘅專業同餘暇時間同大家傾下計,解答下大家對S位嘅疑問,歡迎交流

...
S位老師你好,我小朋友初評係S位學生,但佢自我照顧(進食)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻只是較慢,如廁較👎🏻👎🏻👎🏻,總是大了才告訴別人,又不懂説話,只懂手指指⋯

引用:Quote:原帖由+小牧媽咪+於+16-01-05+發表作

原帖由 番茄媽媽 於 16-05-10 發表
S位老師你好,我小朋友初評係S位學生,但佢自我照顧(進食)👍🏻👍🏻&#128077 ...
你好,歡迎交流。

引用:Quote:原帖由+小牧媽咪+於+16-01-05+發表作

原帖由 番茄媽媽 於 16-05-10 發表
S位老師你好,我小朋友初評係S位學生,但佢自我照顧(進食)👍🏻👍🏻&#128077 ...
文中未有提及小朋友年齡所以未能了解你小朋友的情況。請問幾時評需要入S位?是否已經掛緊?幾時開始排?

回覆:S位老師信箱

你好,本人有位3歲半小朋友,三歲時確診言語理解同表達只去到1歲,認知就只去到2歲,其他包括有自閉症同社交障礙,原來咁已介定為智障(輕度),心中很不安,正輪候S位,但起碼要年半後先知有冇位,現出面上梗ST,但上了9個月進展仍一般,但比起之前現在多了外星語及會多了講單字,但都係要跟口水尾先講,係屋企又唔合作做訓練,我有咩方法可改善到?

回覆:S位老師信箱

你好, 我仔仔2歲7個月, 係3月時做了評估, 要排s位。 最主要係佢語言差, 只有1.5歲既能力。 有小小重複性既問題。
我想請問, 佢已被評為自閉, 但冇講程度去到邊, 我點樣可以知道佢自閉程度(輕微, 中, 嚴重)?

版主

如欲提供/索取資料,請直接pm有關會員
請勿在版面留下 pm 或 email 等相關字句,否則本文將會被關閉,謝謝合作

love_son 發表於 16-1-25 14:09
回覆 小牧媽咪 的帖子

囝囝現在兩歲半,他去年八月尾到CAC做評估,由於一入房就狂喊,醫生未能親身為囝囝 ...
小牧媽咪,就我之前的疑問,麻煩你給我專意見,但因為已過了三個月,現在他已能自己入到積木,呢排鐘意要我入房,然後佢走出去關門然後躲在櫃則我出去搵佢,佢次次都係躲在同一位置,重覆玩十多次。。。。,仍然叫佢晤應,,除非果刻佢想你同佢玩啲野。同埋佢有時好似好似「wa」一聲咁叫時我扮驚時佢又會開心然後又繼續「wa」。其實我都晤知佢算輕定中度,可以join到普通幼稚園既成數有幾大。。。所以好希望小牧媽咪你比到專業意見我。。。謝謝!

引用:如欲提供/索取資料,請直接pm有關會員請勿

原帖由 貓大姐 於 16-05-15 發表
如欲提供/索取資料,請直接pm有關會員
請勿在版面留下 pm 或 email 等相關字句,否則本文將會被關閉,謝謝 ...
版主:請問邊個回覆出現咗問題?令你要留一段咁官腔嘅文字?我响呢個平台冇打算做D乜嘢利益收受嘅舉動,只係覺得我可以將我所知嘅同大家分享,如果你要關閉呢個帖,請明確指出錯在哪裡?

回覆:carmenlau11182 的帖子

如果A仔做評估,評估通常只會出自閉症譜系/自閉症傾向/甚至自閉症。輕、中、嚴重程度常見於智能評估。

引用:Quote:love_son+發表於+16-1-25+14:09+回覆

原帖由 love_son 於 16-05-15 發表
小牧媽咪,就我之前的疑問,麻煩你給我專意見,但因為已過了三個月,現在他已能自己入到積木,呢排鐘意要我 ...
其實對於你嘅提問,我有D唔理解。文中提及因為小朋友唔合作,所以3歲先再去評估(去CAC嗎?),但又有一間有I位嘅學校收。而你嘅問題係早上I位下午走讀私人S位,係咪咁?
1.排I位需要先評估才有學位,所以就算你小朋友有一間本身有l位嘅學校收,但小朋友並非使用I位服務,所以和普通沒有支援的幼稚園沒有分別😅😅😅
2.早上返普通幼稚園,下午返私人S位,呢個關乎學校行政,我不能代答😅😅😅😅
3.如你小朋友派到I位,而你仍然想上午I位,下午私人S位,長期係咁返的話應該不太可能。
4.按你嘅描述,我估計你小朋友應該係視覺形去學習的小朋友。不如試試用多D視覺提示去協助他學習
5.其實未做評估,我估計唔到你的小朋友出唔出到普通幼稚園。

引用:你好,本人有位3歲半小朋友,三歲時確診言

原帖由 wendysnoopy 於 16-05-13 發表
你好,本人有位3歲半小朋友,三歲時確診言語理解同表達只去到1歲,認知就只去到2歲,其他包括有自閉症同社 ...
如果能夠負擔得起,會唔會考慮安排小朋友上埋幼兒導師嘅個別堂?家長可以學下老師嘅訓練技巧,又可以問下老師應該點去做訓練😃

回覆 小牧媽咪 的帖子

謝謝你的回覆,其實我的意思係普通幼稚園位,但果間學校有做i位,感覺上起碼佢地有經驗處理呢啲小朋友總好過其他學校,包容既機會大啲,學校知囝囝晤識講野感覺佢地都包容,但佢地就唔知囝囝係A仔。。。因為我唔知道通常最終融合到普通幼稚園既A仔大約係咩程度,所以想睇下小牧媽咪你既專業意見。另外我明白各幼稚園既行政唔同,能否讓小朋友天天請半天假視乎有關學校既安排,所以我只是假設如果學校冇問題既話,睇吓小牧媽咪你覺得for全日制既幼稚園係咪上午返普通幼稚園,下午返密集好啲。。。因為我得一個小朋友,想有多啲同齡既社交刺激。同埋小牧媽咪您提及視覺提示,請問有冇tips讓小朋友注意我地既視覺提示呢?因為佢返到家自己地頭佢就會玩自己想玩既玩具,好難draw佢 attention ,佢好似聽唔到你講野咁,佢一聽到「睇電視」呢三個字又會即刻飛奔上梳化坐定定準備睇電視,選擇性失聰。。。
麻煩唒小牧老師

版主

小牧媽咪 發表於 16-5-15 11:34
版主:請問邊個回覆出現咗問題?令你要留一段咁官腔嘅文字?我响呢個平台冇打算做D乜嘢利益收受嘅舉動,只 ...
如有問題可以聯絡管理員, 多謝回覆

引用:如果A仔做評估,評估通常只會出自閉症譜系/

原帖由 小牧媽咪 於 16-05-16 發表
如果A仔做評估,評估通常只會出自閉症譜系/自閉症傾向/甚至自閉症。輕、中、嚴重程度常見於智能評估。

...
咁如果個結果係自閉特徵,但又有E位排,咁算唔算已經中咗自閉?同埋將來如果讀官津小學又有冇支援?(會唔會太輕微輪唔到佢)

‹ 上一主題|下一主題