用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 S位老師信箱
樓主: 小牧媽咪
go

S位老師信箱   [複製鏈接]

回覆:小牧媽咪 的帖子

係呀!小兒讀左s位半年,言語方面真係好大進步,而家可以打電話同我傾偈添。學校有好多家居練習,家長真係要花些時間去同小朋友一齊做,我覺得唔使去出面搵私人訓練。

引用:係呀!小兒讀左s位半年,言語方面真係好大

原帖由 long107 於 16-01-15 發表
係呀!小兒讀左s位半年,言語方面真係好大進步,而家可以打電話同我傾偈添。學校有好多家居練習,家長真係 ...
非常認同,父母耐心陪小朋友做下訓練,玩D有質素嘅親子遊戲,都可以令小朋友大有進步,各位爸爸媽媽加油

你好
我仔仔今年5歲 , 讀緊 I 位 , 打算盡快轉 S 位 , 想請問如果有幸今年9月轉到 , 會唔會係仔仔5歲半做升小評估(因5歲半佢只讀 S 位大約2個月左右) ?

引用:你好我仔仔今年5歲+,+讀緊+I+位+,+打算盡快

原帖由 mulan1985 於 16-01-15 發表
你好
我仔仔今年5歲 , 讀緊 I 位 , 打算盡快轉 S 位 , 想請問如果有幸今年9月轉到 , 會唔會係仔仔5歲半做升 ...
你好,其實每年十月至三月都會係評估中心call case(5歲半左右的小朋友)返去評估(有D特別D嘅case,因為要夾埋治療師去評估的話,拖到五月先返去評估都有),所以係咪搭正五歳半正即返去評估好睇彩數

小牧媽咪 發表於 16-1-15 23:31
你好,其實每年十月至三月都會係評估中心call case(5歲半左右的小朋友)返去評估(有D特別D嘅case,因為要 ...
請問 , 我仔係自閉症諎系 , 如果真係5歲半返去評估升小 , 最後話佢能加擲界 , 我還可以要求讀主流學校嗎 ?

引用:Quote:小牧媽咪+發表於+16-1-15+23:31+你好

原帖由 mulan1985 於 16-01-15 發表
請問 , 我仔係自閉症諎系 , 如果真係5歲半返去評估升小 , 最後話佢能加擲界 , 我還可以要求讀主流學校嗎 ?  ...
咁你小朋友點解由i位轉返S位?因為能力比較適合S位?其實今年開始評估中心真係負責返評估呢一部分,佢會將小朋友嘅評估結果寫得非常概括又簡單交去教育局,到時由家長去同教育局傾入咩學校。

小牧媽咪 發表於 16-1-16 00:32
咁你小朋友點解由i位轉返S位?因為能力比較適合S位?其實今年開始評估中心真係負責返評估呢一部 ...
因佢語言遲緩(現在大約3歲半左右) , 拖底咗理解能力 , 纙輯 , 學校建議比佢轉 S 位 (因佢15年9 月先有 I 位 , 學校怕佢升小溶合唔理想)

引用:Quote:小牧媽咪+發表於+16-1-16+00:32+咁你

原帖由 mulan1985 於 16-01-16 發表
因佢語言遲緩(現在大約3歲半左右) , 拖底咗理解能力 , 纙輯 , 學校建議比佢轉 S 位 (因佢15年9 月先有 I 位 ...
🤔你受唔受得住真說話?😅如受唔住請pm我,免得好似攤開咗講引起誤會😃

我阿下月4歲,語言遲緩,現在讀上午k1,加下午私人密集訓練。上了密集就進步了,但循序漸進,句子未有,這兩個月才肯開腔自發說單字,自己唱下歌,會遵守規矩,但理解能力落後。社工就說應該今年排到s位。請問s位對這類小孩的課程會是怎樣?我很矛盾,現在他上K1的學校上得很開心,我亦有能力給他上私人密集。但又想s位是全日,可能會幫助較大。請指教

引用:我阿下月4歲,語言遲緩,現在讀上午k1,加

原帖由 ct926 於 16-01-16 發表
我阿下月4歲,語言遲緩,現在讀上午k1,加下午私人密集訓練。上了密集就進步了,但循序漸進,句子未有,這 ...
小朋友只是被評為語言遲緩?只是這樣沒有其他,係咪咁?

引用:thx.明白,D私人位好貴,仔已在2歲讀左一年,

原帖由 Adamok128 於 16-01-14 發表
thx.明白,D私人位好貴,仔已在2歲讀左一年,就嚟要跳樓
give me 5

回覆:S位老師信箱

我想是否幫個仔由i轉S位?
我仔現在2歲半讀i位N班,他個別單單特殊老師堂上得也可以。但人多一齊上堂(約十幾個)就出問題,走開玩其他,怪叫,要人捉回來。講緊十五分鐘,就捉了超過十次。過百人的運動會更是哭,不愿加活動。但另一邊仔仔有上外面密集課程。我問過密集堂老師,她說他很好,很投入課程(6至7小朋友)1老師對2小朋友。
他有大肌張力弱和感統問題。言語落後約半年(二元素向三元素句子發展中),認知和同年齡一樣。社交弱,聽指令差(不是不明白,是吾肯做),好多古怪行為,情緒大起大落,坐吾定(屁股生刺)。暫時i位也沒有出聲話難教之類,反而好包容他。在校的老師,嬸嬸都好錫距。但他明顯系喜歡返密集多過i位幼兒園,因為距成日話吾返學。

引用:我想是否幫個仔由i轉S位? 我仔現在2歲半讀

原帖由 money82 於 16-01-16 發表
我想是否幫個仔由i轉S位?
我仔現在2歲半讀i位N班,他個別單單特殊老師堂上得也可以。但人多一齊上堂(約十 ...
你好,首先S位並唔係家長想排就可以排,必須有治療師及i位證明,小朋友唔適合i位。小朋友智能正常,但感統出問題、肌肉低張、語言遲緩,咁你係咪已經有哂OT,PT,ST個別訓練俾佢上?如果你經濟上可support 到,其實i位都適合,真的!一個正常嘅社交環境可以對小朋友嘅語言發展、社交溝通有好大刺激,激發小朋友有更多詞彙

現在只是語言遲緩,理解力較弱,暫未有其他。精神科醫生說暫時沒需要有評他自閉,覺得他很邊緣,很難攪的自閉徵狀不明顯,只眼神接觸較差,但不是沒有。

回覆:S位老師信箱

引用:現在只是語言遲緩,理解力較弱,暫未有其他

原帖由 ct926 於 16-01-17 發表
現在只是語言遲緩,理解力較弱,暫未有其他。精神科醫生說暫時沒需要有評他自閉,覺得他很邊緣,很難攪的自 ...
你排邊間S位,不如打去話想參觀了解多D,表面了解咗再決定排唔排,語言發展遲緩,其實有得追(唔搭其他症狀的話),我見過好多呢D case讀一、兩年就轉返出主流

引用:你好,我女4歲半,剛開口講詞語和2元素句,

原帖由 02110410 於 16-01-17 發表
你好,我女4歲半,剛開口講詞語和2元素句,整體發展約2歲半。

她剛讀了幾個月s位,讀埋明年畢業。因她一直 ...
好問題!如果S位畢業去普通幼稚園度讀,必須經過評估中心評估,再由教署同你傾,睇完個評估結果,先決定小朋友係咪可以去幼稚園讀多一年,有人可能會諗,唔經以上途徑,小朋友可否直出普通幼稚園?答案係你搵到幼稚園的話,幼稚園肯定收佢(唔係試讀咁簡單),而家長又願意放棄個D轉介、支援,咁咪可以囉。
不過私人服務真心貴,我唔建議家長咁樣以身犯險,
普通幼稚園老師1:14,人手比例好難照顧到,好多校長主任都唔敢貿然收S位生。除非,收生嚴重不足。(冇得呃,經驗老師一睇小朋友係咩能力)
另外,恕我直言,小朋友宜家四歲半,但發展大概3歲以下,其實...真係唔敢講小朋友會唔會在畢業前可以一年時間去追到一年嘅發展,如你真係打算搵幼稚園,咁你可能要搵到D實例去support 你呢個諗法。

引用:Quote:原帖由+02110410+於+16-01-17+發表你

回覆 小牧媽咪 的帖子

囝囝現在兩歲半,他去年八月尾到CAC做評估,由於一入房就狂喊,醫生未能親身為囝囝做評何,但根據我對囝囝日常生活的描述,醫生也認為他很大機會是自閉症,所以評估備註為「不合作」並排S位,到三歲再去評估。接著我安排仔仔於九月尾開始讀一星5天的密集班(S位有排排),密集班老師說他現在較之前較能安坐,開始對他們課堂講教的東西有時會有點興趣(但不是次次),仍未有任何有意義既言語,剛教到他要東西時要指著那件物,我教每晚他生果名稱,他能準確指出(二選一),脾氣尚可,唔理佢一陣就冇事,沒有自殘行為,會自己食飯。最大問題是叫佢唔應,對很多東西都冇興趣(唔做所以小手肌唔係咁好,唔係太入到形狀積木,因為佢都冇心機望住專心入,但有興趣的如食野拎”spoon”就幾ok,佢鐘意的例如拉野出黎佢可以一路「吞」後行一路拉出黎(D野係唔輕的),不模枋,玩開關門巳少左好多,但都是喜愛重覆性行為,亦不會跟其他小朋友玩。

面試後有一間有I位的幼稚園收他,I位老師知道他沒有言語,感到老師都包容(但不知他有自閉),但呢間I位幼稚園是全日的,請問如果上上午I位下午早走上私人S位是否可行﹖謝謝!

引用:多謝你,+我會打去問下,因為我發覺我仔由評

原帖由 KCHK 於 16-01-10 發表
多謝你, 我會打去問下,因為我發覺我仔由評估確認完到現在都差不多每半年就返去一次做評估, 每次見的人都 ...
記得我嗎?我小朋友1/27 再去CAC , 原來係見物理治療師,佢話我小朋友已經接近同年齡的能力(要多點訓練平衡力) 呢樣係最差, 理解同聽指令都ok。唔需要另外比訓練佢, 原來佢地唔知道我仔入左S 位, 醫院方面都好似唔知咁, 但我明明有同醫院講, 可能無update 資料。唔怪得知我一係就咩到無, 一係就S位, 醫院training+ CAC follow up 評估差不多同時間進行

‹ 上一主題|下一主題