用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 S位老師信箱
樓主: 小牧媽咪
go

S位老師信箱  

引用:係呀!剛剛在十一月份排協康會,希望今年九

原帖由 hidi127 於 16-01-09 發表
係呀!剛剛在十一月份排協康會,希望今年九月可以入讀啦,現正申請到関愛基金在協康會做小肌肉訓練。想請教 ...
咁小朋友最大嘅興趣都係玩,治療師用「玩」嘅方式去達成小朋友需要訓練嘅目標,咁事半功倍之餘,小朋友又肯玩肯學。所有學習過程一定會由淺入深,或者有D活動你覺得好淺,但可能係治療師覺得小朋友未做到應有要求嘅程度,甚至乎,治療師想先俾D成功感小朋友,加強佢嘅自信心,等佢繼續有耐性咁去做埋其他活動

引用:我讀+hku+space+夜間特殊教育文憑++jar,+你

原帖由 lwy_brenda 於 16-01-09 發表
我讀 hku space 夜間特殊教育文憑  jar, 你以上所講 gei 證書我都無,係咪以上講証書都要讀  full time. 我 ...
由於我只熟學前,所以只可以咁答:若然你有CCW(社署註冊)或者QKT/CE(教署註冊)嘅教師牌照,咁加埋你HKU 個diploma先可以做到SCCW

回覆:S位老師信箱

小牧媽咪,多謝解答,我仔好奇怪的,如今年能入s,好多問題應比較易解決

回覆:小牧媽咪 的帖子

多謝你, 我會打去問下,因為我發覺我仔由評估確認完到現在都差不多每半年就返去一次做評估, 每次見的人都唔同(check 聽覺,言語,大小肌肉),可能因為佢係自閉+Global delay。

引用:我讀+hku+space+夜間特殊教育文憑++jar,+你

原帖由 lwy_brenda 於 16-01-09 發表
我讀 hku space 夜間特殊教育文憑  jar, 你以上所講 gei 證書我都無,係咪以上講証書都要讀  full time. 我 ...
http://www.heephong.org/webprod/cht/collaboration-with-open-university

以上出自協康會網站

引用:Quote:原帖由+hidi127+於+16-01-09+發表係

原帖由 小牧媽咪 於 16-01-10 發表
咁小朋友最大嘅興趣都係玩,治療師用「玩」嘅方式去達成小朋友需要訓練嘅目標,咁事半功倍之餘,小朋友又肯 ...
Thank you ver much

小牧媽咪,妳好!我仔係早產b, 而家20個月大,由於手筋腳筋好緊,尤其雙腳,所以到而家都未識企,坐又唔穩。同埋我估有感統問題(因為唔俾人掂面,就算沖涼洗面,出街有風正面吹都好似抖唔到氣)本身已經排緊早期訓練,cac要4月先會約見。但上星期見完醫生,醫生建議阿仔返有兼收位學校可能對佢好啲,但我睇番原來都冇排到兼收位,所以今日打咗去社工問,姑娘話會問醫生之後幫我排,仲俾咗張form 我填想讀邊間幼稚園....咁我想問問係咪感該㨂屋企附近好啲?定區外學校好啲?但點樣可以知有兼收位嘅幼稚園好唔好?唔該😊

多謝你的资料

引用:小牧媽咪,妳好!我仔係早產b,+而家20個月

原帖由 MaMaTracy 於 16-01-11 發表
小牧媽咪,妳好!我仔係早產b, 而家20個月大,由於手筋腳筋好緊,尤其雙腳,所以到而家都未識企,坐又唔穩 ...
🤔20個月未識企又坐唔穏點解會排I位?不如我講下E位同I位分別,等你可以比較吓。
E位,如排到的話,其實未夠2歲已經可以有訓練,E位有3T、特殊教師、社工,一至兩星期有個別同小組堂,小朋友嘅教育目標,由以上一干人等傾出嚟,PRO好多!但E位小朋友都會入讀普通幼稚園。I位,由一位兼收老師去跟進6個I仔,按日程應該可以一星期提供一、兩次導師個別訓練,其餘時間個兼收老師去攝其他課室嘅空檔,有3T,一個月來一次跟進下。
其實宜家好多普通幼稚園都參加咗「到校服務」,話唔定可以取代I位服務。
我係你我唔會揀I位。
小朋友有冇做PT 訓練?大肌差太遠了,媽媽要多多加油給小朋友拉下筋哦

引用:Quote:原帖由+MaMaTracy+於+16-01-11+發表

原帖由 小牧媽咪 於 16-01-11 發表
🤔20個月未識企又坐唔穏點解會排I位?不如我講下E位同I位分別,等你可以比較吓。
E位,如排到的話, ...
其實我都唔知要排咩位....私人物理治療師就不停同我講要排s位,但我問咗醫院社工又話要好嚴重先要排s位,返醫院覆診醫生又冇話要排位,淨係知排咗早訓。我都係上網搵資料見屋企附近有兼收位嘅幼稚園,打去問先知要社工幫先可以排,今日社工話要問醫生報告先可以申請,咁其實我仔嘅情況應該要排咩位架?定其實要睇埋4月cac做完評估先知排咩位架?唔好意思麻煩妳😅

另外自從10月份搵到私人做物理治療之後好咗好多,起碼而家可以自己曲腳,之前唔得架,已經日日同佢拉筋架,不過阿仔唔合作成日返嚟返去

小牧媽咪,你好。我女31個月大,一年前返兒科覆診話global delay.  其實依家已有i位收左,但返左幾個月,進度不大。 之前cac做左智能測驗,話佢語言只去到1-1.5 歲。 其他就慢左半年到,請問依個情況有夠要讀s位嘛?

引用:Quote:原帖由+小牧媽咪+於+16-01-11+發表&#

原帖由 MaMaTracy 於 16-01-11 發表
其實我都唔知要排咩位....私人物理治療師就不停同我講要排s位,但我問咗醫院社工又話要好嚴重先要排s位,返 ...
其實咁嘅,PT叫你幫小朋友排S位,一定係覺得小朋友係大肌肉發展上有呢個需要,因為S位在體能課室內,每天都要小朋友企架、甚至跪架,又或者由PT去幫小朋友去拉筯,我見過好多小朋友,智能正常,但由於大肌唔得都照入S位,不如你等CAC幫小朋友做完評估再按佢建議揀讀咩位。

引用:小牧媽咪,你好。我女31個月大,一年前返兒

原帖由 suki_lkm 於 16-01-12 發表
小牧媽咪,你好。我女31個月大,一年前返兒科覆診話global delay.  其實依家已有i位收左,但返左幾個月,進 ...
咁i位老師點講?返得幾個月,進步不大都唔出奇,不過語言上真係差得頗多,有冇搵私人ST去做訓練?

i位老師只叫我慢慢來。 學校有2星期一次言語治,唔知夠唔夠?
我現在計畫想比感覺佢上,因為昨日識業治療師同我提過。 知道有幫助嘛?

回覆:suki_lkm 的帖子

感統

另外, 職業治療師昨日話我女再追展唔大,怕會智障。想問下,有咩可以幫到我女?

引用:Quote:原帖由+MaMaTracy+於+16-01-11+發表

原帖由 小牧媽咪 於 16-01-12 發表
其實咁嘅,PT叫你幫小朋友排S位,一定係覺得小朋友係大肌肉發展上有呢個需要,因為S位在體能課室內,每天都 ...
好,麻煩小牧媽咪😊

引用:i位老師只叫我慢慢來。+學校有2星期一次言

原帖由 suki_lkm 於 16-01-12 發表
i位老師只叫我慢慢來。 學校有2星期一次言語治,唔知夠唔夠?
我現在計畫想比感覺佢上,因為昨日識業治療 ...
咁正常都會係兩個星期一次ST個別堂,不過如果你有能力去負擔的話,可考慮排埋私人的ST訓練。感統如果OT都開口叫你去做,咁就真係去做喇.其實S位唔係家長想排就可以去排,不過你可以問下你I位老師,有冇例子由l位成功轉S位,如果治療師同l位老師都覺得小朋友應該轉去S位,到時再聯絡社工再傾

其實s位係治療師, i位老師定兒科醫生決定?