用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 S位老師信箱
樓主: 小牧媽咪
go

S位老師信箱   [複製鏈接]

joseph1201 發表於 17-8-16 17:21
小牧老師, 你恏!小兒剛剛在S位返學幾天, 老師們很有愛心, 專業,有耐性,課程全面, 個別及小組課都應該足 ...

探討一下A仔行為:大部分A仔本身在行為上有不同的特別喜好,透過這些行為,他們可以得到不同的満足,甚至得到安全感,增加自己歡愉感,這些行為與一般人在空閒時間un 下腳,轉下筆也差不多,沒有太多思考,就是有點得閒,不自覺地做出來。有人說,A仔有些行為太礙眼,怎能和這些一般的行為相比呢?首先我們需要明白到, a仔其實未必一定懂得自己在做什麼,更加不知道自己的行為是對或錯,所以我們的應該教導他們什麼行為是對的,而且要安排他們善用餘暇,餘暇少了,自然減少一些不必要行為。如果有些行為不是太令人難以接受,其實也可以容許他們做少少,好讓他們満足刺激需要(如:望直線跑,對著抽氣扇發呆...)

小牧媽咪 發表於 17-8-17 21:08
探討一下A仔行為:大部分A仔本身在行為上有不同的特別喜好,透過這些行為,他們可以得到不同的満足,甚至 ...

我仔得閒就fing 手fing 腳,尤其食咗味精,病同好攰時。宜家好d 識無人時先做。 打算做針灸睇吓有無改變。宜家三歲幾仲未識砌圖,空感好差, 都唔知點算

小牧媽咪 發表於 17-8-17 20:50
為了你的問題,我聯繫了2位不同年資的言語治療師,由於大家也沒法估計你小朋友的實際情況,保險做法是照排 ...

多謝你的回覆小牧媽咪,好感激你為了我女兒親自請教兩位言語治療師,真的很多謝你

我上個月剛回了大口環,醫生based on女兒兩歲多時做的評估,認為最主要問題只是言語,所以不認為可以排S位,醫生說她認知幾好,所以都是recommend I位或E位,我有和他說女兒有言語失用症,但我感覺醫生好似都唔明我講乜咁

不過我也問過不同意見,我有個物理治療師本身在幫女兒做髗低骨,她認為女兒就算入到S位,應該都會好快出返嚟,正如你所說,主流可以幫助她多點溝通,所以我暫時還是希望她繼續在主流上課,而我自己本身已另安排一星期兩堂的言語治療,另外又有職業治療和幼稚園訓練,希望可以繼續訓練她,她現在學習動機很好,好想學說話,我會加油的,多謝你呀

回覆樓主

小牧媽媽:你好,我想請教你什麼是:大小肌肉(大於-2SD)是指什麼?是與同齡小朋友相差幾多呢?阿仔今年5year

jlau2001 發表於 17-8-18 13:25
我仔得閒就fing 手fing 腳,尤其食咗味精,病同好攰時。宜家好d 識無人時先做。 打算做針灸睇吓有無改變。 ...

咁就避免進食味精,反正不吃只會令身體更健康,至於針灸,我不知道是否有效,雖然我也有許多學生去嘗試被針灸,但他們當中沒有一人只單靠針灸去改善情況,他們如常上學訓練,如常進行許多個別的專業治療,如常去戒口,如常去食許多有益身體的營養補充品,所以他們不同程度的進步,我真的不知道跟針灸有沒有關係。不過小朋友喜歡fing手腳,有可能是想藉著這些動作去満足自己的本體覺,如有上OT,可以向OT查詢一下

小牧媽咪 發表於 17-8-25 20:21
咁就避免進食味精,反正不吃只會令身體更健康,至於針灸,我不知道是否有效,雖然我也有許多學生去嘗試被 ...

做針灸只是希望可以更快進步,當然唔會只靠針灸,會配合其他訓練。

小牧老師,首先多謝你用工餘時間上來為家長解答,冇金錢利益,又肯付出愛心,實屬難得。

小兒出世18個月,早產2個月,有低張力,脚掌有d問題,企不平,待轉介跟進,所以未行到
多方面發展遲緩,未有語言,口肌弱,只識爸爸,覺覺,叫我也是爸爸或Er
平時佢有佢玩,叫會望我,一眼之後繼續自己玩,冇乜溝通甘,不聽指令,除非有食物利誘才會合作下。但又會有眼神接觸,例如推椅行,想我讚,見到開心野,又望住我笑
其實他知比比,拍手,拜拜,飛吻,就是吾肯做,反而半年前,就乜都做
教眼耳口鼻教到佢都炆,而家我一提五官,他就發脾氣
有時想冚頭落地,但佢知痛,只會輕力
成日玩射喱眼,撥手,喜歡轉任何嘢,呢d應該系自閉傾向
我而家都吾知佢系發展遲緩定自閉😖
而家排緊e位,cac仲未有期評估,甘既情況,系咪返s位比較好?以你經驗,有玩眼,手,系咪一定自閉呀??

bearmrsyee 發表於 17-8-26 14:56
小牧老師,首先多謝你用工餘時間上來為家長解答,冇金錢利益,又肯付出愛心,實屬難得。

小兒出世18個月, ...

按你描述,小朋友又唔太似自閉症,因為有部分年紀比較細嘅小朋友都鍾意玩轉轉遊戲,加上你有描述佢做得叻時會望下你想你讚,呢方面已經唔似A仔。見到有開心嘢又望下你,呢D無聲嘅共同專注,A仔唔太多出現,估計你小朋友係發展遲緩。
腳掌有乜事,點解仲未可以企穩?建議E同S一齊排,E位如果2歲前排到就照要住先,如果2歲後有S位就一定入S比較對小朋友發展比較好

小牧媽咪 發表於 17-8-26 23:12
按你描述,小朋友又唔太似自閉症,因為有部分年紀比較細嘅小朋友都鍾意玩轉轉遊戲,加上你有描述佢做得叻 ...
嗯,眼見扶行時行行下有隻脚就外八字(差吾多90度),同埋行時重心點不在腳板底中間,2隻腳重心點去左內側,要月尾去公立物理治療要求轉介骨科看看,希望骨無事,只需穿矯正鞋或鞋托/墊解決啦如果玩千秋,不斷要我推到最高點,推完吾夠2秒又系甘指住我要不斷推,連續玩幾多分鐘要停一停?他玩到吾想下來,連續15分鐘會否太久?途中要休息下嗎?有人叫我比佢玩千秋半小時真的?其實每天玩多久才滿足到前庭?

回覆樓主

我想再請教樓主,因為仔仔已經足3歲半但仲未排到S位甚至E位;係咪可以打去社署問社工有無後補位置可以補上?因為即使我哋同佢做家居訓練,但有學校的設施和老師去教導一定可以進步再大一點。六歲前係黃金時間,所以我哋真係時間不多了

Ckting 發表於 17-9-8 18:36
我想再請教樓主,因為仔仔已經足3歲半但仲未排到S位甚至E位;係咪可以打去社署問社工有無後補位置可以補上 ...

明白家長會心急,但其實大家都按number排緊隊,應該唔會出現你所謂的後補位,當然有時有D特別情況,可能會加快咗個申請。家長不如考慮盡快幫小朋友報下治療師的個別堂,再加上家長嘅努力,小朋友都可以進步。家長加油!

小牧老師你好,

我小朋友出世就有事. 1直係醫院. 而醫生已經比咗心理準備我地 預後差(整體會遲緩)之餘仲要1段長時間(有機會1年或以上)都未必出到院. 而我知排E+S位所需時間係以年計.

我已經搵社工幫我安排, 但可能佢地太忙吧. 打過1次電話 話遲D會約見傾所需既服務就冇再搵我(冇留名, 電話都冇, 我已經追緊佢了). 如果排到, 但我小朋友未出院. 咁會點? 要重新再入紙, 重新排? 定到出得院就當插班? 謝謝

小牧老師你好,
我囝確診o係2歲7個月經CAC確診自閉症譜系, 當時言語得15-18個月, 而體齡同智齡都係2歲左右, 並建議轉I位。因為2歲時已經私人兒科醫生建議並排緊E位。
2歲半先識叫晒爸爸媽媽婆婆公公爺麻...出街見到其他小朋友識分到同叫哥哥弟弟姐姐妹妹, 最近3歲了, 除左26個英文字、數字、顏色、形狀係講得最好, 數字仲數到去二十幾,  知道we wo車, Truck, 講下熱、凍呀, 落雨....仲會唱到ABC SONG, 當然講野仲係唔正!
最大問題係佢好多衝動行為, 亦唔理周圍環境, 佢見到想要攞/玩就衝左過去, 佢唔會理有無危險同會唔會整到其他人!
佢對痛既感覺好少, 都會玩眼, FING頭, 開關門, 成日自己講BB話講到好大聲, 尤其晚上訓前,成日好多聲講BB話、叫、爬來爬去, 要搞半個鐘以上先訓到!
岩岩開始上左2個零月既密集(當中每月各有2次個人ST同OT), 另外一個月2堂1對言語, 佢言語方面係好左....起碼會跟口水尾.....但其他方面好似仲嚴重左, 例如要自己行唔俾拖, 但一放手又跑左去!!又多左固執行為, 仲見到佢同小朋友爭玩具用頭撞人....
個人又嚴重偏食....淨係食飯同魚
我諗緊係返密集學返黎定係佢愈D大症狀先愈明顯....
而前幾日見左密集導師, 佢話阿仔依家言語, 大小肌大概22-24個月, 認知都係27個月左右, 建議S位.....因為佢成日出位坐唔定, 而多衝動行為, 佢認為I位絕對唔岩仔仔!
由於仔仔係細B, 今年本身要讀K1, 但我無俾佢讀, 想讀左1年密集打打低先再K1.....點知原來情況唔係我諗得咁簡單同輕微!

但我又好驚入左S就好難出返黎......而排位方面, 如果轉I位, 我要12月頭決定, 就算轉S都要盡快趕到1月前俾到CAC, 因為3月已經要揀定等派, 而阿仔由2017年1月排.....無論I/E/S都好有可能來年就派到位了...
我真係唔知點揀好呀

mssss_ 發表於 17-9-25 12:20
小牧老師你好,

我小朋友出世就有事. 1直係醫院. 而醫生已經比咗心理準備我地 預後差(整體會遲緩)之餘仲要1 ...

抱歉,太耐冇上嚟了,所以宜家先答你,其實如果小朋友未ready入學,社工可以扣起小朋友嘅表格,直到佢ready入學再輪返佢。不過!首先你要同個社工有緊密聯絡,另外!應該會需要出示醫生證明小朋友嘅情況先可以去酌情處理,如果,小朋友已經簽咗學校,但之後又因病要留院未能上課,其實只要你交醫生證明小朋友身體狀況就可以

回覆樓主

想請教女兒三歲半,之前在扶康評估過認知及小手肌遲緩(她大肌也弱),幼稚園老師也說她進度追不上要留班。政府排了期但評估遙遙無期。
想請教有那些私人機構可作全面評估及訓練,包括自閉。

ilovecat1234 發表於 18-1-17 06:14
想請教女兒三歲半,之前在扶康評估過認知及小手肌遲緩(她大肌也弱),幼稚園老師也說她進度追不上要留班。 ...

評估你排咗幾耐?有冇聯絡過社工問下進度?考慮下搵心理學家做過評估,比較出名有協康,叫過排得比較快,但其實唔平(6K左右),協康最大好處係比較一站式,評完會建議做返合適嘅訓練。

小牧媽咪 發表於 18-1-17 22:06
評估你排咗幾耐?有冇聯絡過社工問下進度?考慮下搵心理學家做過評估,比較出名有協康,叫過排得比較快, ...

你好呀,我岩岩先見到呢個鋪,
感覺好似見到希望之光咁

我地一直心大心細想帶三個仔(全A仔)
回流香港,分別7歲,5歲同2歲
大哥雖然遲開口,但而家講野ok,學校老師話睇唔出佢係 A仔(只識講英文)

二仔最令人擔心,今個月足5歲,完全不在狀況,連最基本既 yes no questions (大人手拎一件物件,問佢要定唔要)都答唔到,有單字(英文)都好少好少會用單字。

三仔有單仔,但言語師話都比同年齡遲左

我地返香港讀書有可能嗎?
我指有可能搵到適合既學校俾佢地嗎?

多謝你

hk430 發表於 18-2-12 14:46
你好呀,我岩岩先見到呢個鋪,
感覺好似見到希望之光咁

抱歉,現在才看到你提出的問題,其實香港的教育制度真係好一般,尤其在特殊教育上,融合只係一場有理想的空談,許多制度也並未完善,比較外國,香港實在有點落後。
我建議你直接聯絡香港教育局比較好。

小牧媽咪 發表於 18-3-5 22:42
抱歉,現在才看到你提出的問題,其實香港的教育制度真係好一般,尤其在特殊教育上,融合只係一場有理想的 ...

小牧媽咪,多謝你既回覆,
其實外國並唔係你哋想像中咁完善。
我就係因為已經幫啲仔搵到最支援既學校,
佢地係有耐性,但其實太 hea
而且供不應求既情況十分嚴重,
簡單講一句就係搵個地方俾個小朋友坐,
坐到放學。
我對呢邊既學校真心失去所有希望。
請問可唔可以分享一下,
我仔仔已經足5歲,但仍然得幾個單字,
亦聽唔明指令,請問香港會係排s 位定入特殊學校呢?我明白咁問好空泛,但希望你可以分享多少少資料俾我
我想知多少少香港既教育體制,再去做多啲資料蒐集,因為打去教育局,佢地都係打官腔多
麻煩晒你

hk430 發表於 18-3-5 22:55
小牧媽咪,多謝你既回覆,
其實外國並唔係你哋想像中咁完善。
我就係因為已經幫啲仔搵到最支援既學校,

如果宜家足5歲,只有一年時間,應該排唔切S位。有冇外國評估報告?有嘅話可以出示俾教育局,應該都會pass去評估中心去評估,預計評估後會安排入讀特殊學校。如果只有單字,yes or no都唔掌握,估計表達方面會評估中度至嚴重。當然,仲有其他操作、認知方面你沒有提及,所以唔知道最終評成點。
不過,適逢今年龍仔龍女升學,所有小學,連特殊學校嘅學額非常緊張,有部分九月後出世,所謂細仔嘅小朋友,有可能會避開學額供不應求而輪入下年蛇仔升學,所以下年學額其實都不會太鬆動。意味著,如果你二仔來港就讀,也有可能面對學額緊張。
一般評估到特殊學校後,家長可以選擇第一至三個志願,如果家長不按常規去揀呢三個志願,有可能被教局安排,再讓家長勉強下再選擇一間非心儀的學校。
一般來說,首次聯絡預約評估中心的評估,等幾個月係常見,而評估後,報告會交去教局,由教局進行派位,每年大概五至六左右就會去決定小朋友入邊間特殊學校。

‹ 上一主題|下一主題