用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 S位老師信箱
樓主: 小牧媽咪
go

S位老師信箱   [複製鏈接]

fatshk 發表於 18-5-1 08:32
請問仔仔上左保良局到校服務,黎緊九月可以有東涌協康e位,唔知轉唔轉好,到校平均一個月st有3至4堂,特教 ...

你好,到校咁好資源,一個月3-4堂ST(個別嗎?),4堂PST,又有齊PT 同OT! 不過下年會唔會持續有咁多堂數?現有課堂質素如何?如果家長滿意現有服務,就唔好走去E位。雖然東涌協康E位係好,但冇可能有一個月3-4堂ST個別。

fatshk 發表於 18-5-1 08:32
請問仔仔上左保良局到校服務,黎緊九月可以有東涌協康e位,唔知轉唔轉好,到校平均一個月st有3至4堂,特教 ...

補充一句:家長可以响辦工時間內打去東涌協康會,直接揾個邊社工/主任,問E位最多同最少有幾多節數,應該可以幫助到你嘅選擇。

回覆樓主

小牧媽咪你好! 我仔以家22個月,係18個月果陣曾經我去做過私人語言評估,佢話我仔大約遲左6-9個月,已經排左cac 到以家22個月 佢終於會開始跟我模仿講野 但發音唔準 例如講開 佢會講o咁 佢其他發展係無問題 溝通 身體言語表達都ok ,係講野同埋認知可能比較弱  例如佢未認到顏色,動物,形狀等,但日常指令就無問題。
  我想請問我應唔應該比佢上密集訓練班 等佢學好d講野同認知呢?定係普通playgroup已經可以比佢同同齡的小朋友學講野呢?因為我真係搵唔到人比意見 謝謝你解答

回覆 小牧媽咪 的帖子

尚算ok,但st方面教黎教去又係動詞+形容詞+名詞咁,
pst堂都ok

回覆樓主

你好,小牧媽咪,我想尋求意見,希望你可以分享一下!
我仔今年8月就5歳,讀緊S位,今天9月會讀最後一年S,即係9月我要揀小學,而且要為小一評估做凖備!
我仔智商係正常嘅,認知丶言語都接近同齡,唯獨社交好差,從來唔會主動同其他小朋友玩,亦唔識玩,無論任何時候都只會講自己鍾意嘅話題,冇乜同理心,遇到不公平事或被欺負會好激動!但講嘢其實都叻,有問有答…
我好擔心佢上主流小學被欺凌丶被老師無視,所以好想佢入輕度,但佢智力言語都正常,根本冇可能入到是嗎?有冇方法呢?
唉,我問我仔,將來小學會好多同學一齊上堂,佢勁驚,佢話驚病菌丶驚撞到其他人或被人撞⋯

回覆樓主

我再補充小小,佢當初1歲10個月時經協康評ASD+整體發展遲緩10個月,排S位。
然後3歲時經CAC評ASD+整體發展遲緩半年,排i同e

回覆樓主

小牧媽咪,你好嗎!

我仔3歲9個月,派到白田耀能S位,
打算退幼稚園讀S位,
如果讀2年S位,讀多年K3幼稚園先升小一?
或到時評估先諗係特殊小學或主流小學?

Yyt123 發表於 18-5-2 19:50
小牧媽咪你好! 我仔以家22個月,係18個月果陣曾經我去做過私人語言評估,佢話我仔大約遲左6-9個月,已經排 ...

家長你好,會唔會考慮做完CAC個評估之後先決定去做D乜?小朋友未夠兩歲,反而會唔會考慮playgroup有正常社交環境,再加幼兒導師訓練?

Tarttatt 發表於 18-5-25 11:58
你好,小牧媽咪,我想尋求意見,希望你可以分享一下!
我仔今年8月就5歳,讀緊S位,今天9月會讀最後一年S, ...

家長你好,其實出年個學位仍然算係緊張,所以如果小朋友智能正常,真係未必可以如家長所願入輕度。建議家長可以響呢一年內搵到D專業人士(醫生、社工、治療師...)幫你小朋友寫封信,由佢認同家長意願,小孩因社交情緒關係,比較需要入輕度學校。希望咁,可以增加D牙力同教育局傾。如果失敗咗,家長亦可以俾1、2年去觀察小朋友適唔適應學校生活,真係好有問題的話,再考慮會唔會將小朋友轉入群育學校?(如詩歌舞街個間則仁)群育學校專為有社交情緒問題嘅小學、中學生而設。

lam133 發表於 18-5-27 18:22
小牧媽咪,你好嗎!

家長你好,其實小朋友都冇讀,都可以唔洗咁快諗咁遠嘅決定.不如讀咗一年再同學校傾下小朋友嘅進度,到時再決定都未遅

回覆樓主

小牧媽咪,您好!

我兒30個月大時在CAC評為自閉譜系,排緊S位和I位。早在他確診前8個月,我帶他到協康做評估,遲緩了6-8個月,那時已排E位。因社工幫我們轉隊不用由頭排過,希望今年可以入讀吧!

現在家庭可以勉強負擔兒子一個月上私人40小時ABA,及30小時密集訓練。

想請問S位的訓練會是類似還是很不一樣?

MCEsc 發表於 18-6-10 22:16
小牧媽咪,您好!

我兒30個月大時在CAC評為自閉譜系,排緊S位和I位。早在他確診前8個月,我帶他到協康做評 ...

家長你好,長期來看,好的ABA訓練是有幫助,所以如果能夠負擔得起,就算入到S位也建議繼續上。而密集訓練其實S位做得到,小孩在過程中不單學會各範疇的知識,更會學到在團體(emoji)才會得到同儕互動。不過每間S位也不同,建議家長自行聯絡區內的S位表明實地參觀一下。

回覆樓主

樓主你好,我小朋友早產兒,佢現27m,佢大肌弱,行得唔穩,但其他方面慢ddd,社交正常,有對答等等。但醫生之前幫我排定s,我小朋友返緊e位,今年9月返n,突然社工話收到協康s位,9月開學,我都突然不知所措,好驚佢返s有壞既影響,同埋比人標籤,二黎我都幾鐘意間n班幼稚園,所以好難取捨,唔知點決定好

小牧媽你好 我女健康院轉CAC睇
上星期做評估跟住話佢3歲人但語言說話得2歲幾
跟住即時再轉介社署排SI位
又話跟住會有資助俾我自行報嘢去訓練佢
雖然都有準備 但一時之間都幾down
屋企老人家成日就話無事 係我地而家乜乜乜
又話我地以前講嘢都有遲有早 番咗幼稚園就無事
補充一句 我女黎緊9月先上k1
其實都好驚番學唔知會點...洗唔洗俾份報告書學校睇?
而家等緊信話有個P號碼俾我
我而家可以做乜?好迷惘 多謝解答

回覆樓主

小牧媽咪...已PM向你請教...謝謝(emoji)(emoji)

回覆樓主:

我想問,如果讀一年後,自己退學S位,可以繼續排I位或E位嗎?

babylawyuen 發表於 18-8-9 09:45
我想問,如果讀一年後,自己退學S位,可以繼續排I位或E位嗎?

不如我用類似事件去給你做例子:某家長極希望小孩可以上主流小學,於是不理本身讀緊的S位意見,強行到CAC表達兒童最後一年要出I位,CAC同某家長傾談下仍改變不了家長的意願,所以給兒童排I位了,但兒童的程度跟一般k3的程度差太遠,於是l位學校建議家長最後一年的學前特殊服務(l位)只可以給兒童讀k2,但再下年度的k3位,就因為已經額位故沒辦法給學額讓她的仔女重讀一年了。結果,家長也妥協了這樣的安排。最後,讀完一年K2的I位,兒童也真的沒有普通學額再重讀一年去完成k3課程,也因為超齡,沒有資格去以I位的形式去讀K3,CAC再次為兒童做入小學前的評估,結果也是升讀特殊學校。

babylawyuen 發表於 18-8-9 09:45

說了一大段,只是想帶出,如果兒童適宜轉服務,其實S位會向家長提出。冒險去為兒童轉服務,其實是否適合兒童的能力,家長應三思而行

回覆 MCEsc 的帖子

你好,想問一下,如S位要轉回E位要點樣做?

回覆 小牧媽咪 的帖子

你好小牧媽咪, 我仔仔已排S位1年多, 他現在3歲5個月, 我相信出年應排到。我本來是以區選擇的, 現想轉去集中選3間特殊中心, 想請你俾意見。請問耀能橫頭磡、保良局曹金霖和鄰舍陳蔭川欣康的課程和老師質數好嗎? 另我們諗緊日後可能搬入將軍澳, 所以協康陳宗漢和協康裕明中心也是我們考慮之列, 望小牧媽咪請給我們寶貴意見。謝謝。
‹ 上一主題|下一主題