用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 S位老師信箱
樓主: 小牧媽咪
go

S位老師信箱   [複製鏈接]

joseph1201 發表於 17-6-15 10:57
回覆 小牧媽咪 的帖子

小牧老師,thanks for your advice. I will do it asap. 但我擔心佢在S位就讀會追唔 ...

或者咁講,放棄S位好容易,重新排返S位可以話難過中奬,S位課程淺?咁一定係小朋友能力未到所以老師唔可以俾得好深入嘅功課,特殊教育著重於個別化!比正常學校更專業!我做緊個間S位,能力到嘅學生一日功課中英數常各1份,星期五更有周記、新聞分享/閲讀報告等等5-6份功課,比一般普通幼稚園高班更多功課。如果老師俾得淺課程,一定係學生連基本功都未做得好。S位被評估可入主流嘅學生,佢地嘅根基起點未必比普通幼稚園嘅學生低。家長常常有錯覺特殊學校會教得淺,我地只係拆細去教,因應小朋友嘅能力去教,特別弱項甚至會個別教。前提係!小朋友有咁嘅能力老師先可以去谷佢,謝謝你的提問

小牧媽咪 發表於 17-6-15 22:05
或者咁講,放棄S位好容易,重新排返S位可以話難過中奬,S位課程淺?咁一定係小朋友能力未到所以老師唔可以 ...
小牧老師,謝謝你,我應該知點做😀

小牧老師你好,我小朋友依家3歲半,2歲評為自閉症譜系,岩岩收到信派石圍角耀能s位,小朋友主要問題係言語同理解,請問耀能我小朋友合適嗎?

fionchiu2000 發表於 17-6-26 12:57
小牧老師你好,我小朋友依家3歲半,2歲評為自閉症譜系,岩岩收到信派石圍角耀能s位,小朋友主要問題係言語 ...

除耀能外,你小朋友會否另有offers?我自己認為,自閉症譜系方面,協康比較有更多資源去投放,嘗試不同的教育方式,耀能雖然這方面比較不足,但其實亦有很多訓練方法也發展得非常成熟,所以既然耀能有位,家長也可以向中心了解一下再決定

依家做緊到校服務,之前派左耀能e位,但我係在職媽媽,所以繼續用到校,言語治療師話阿囝遲左大約6-9個月,依家講到句子,但就好多時好似 聽唔明我地講野

小牧老師好有心, 好專業
多謝你嘅分享

早晨小牧媽咪,我有問題想請教你,已pm,謝謝!

fionchiu2000 發表於 17-6-27 08:31
依家做緊到校服務,之前派左耀能e位,但我係在職媽媽,所以繼續用到校,言語治療師話阿囝遲左大約6-9個月, ...

咁既然有S位call到,不如

回覆樓主

你好,因為仔仔之前有抽筋同global delay, 所以一年多前已開始輪S位, 但去年一次大病後有吞嚥問題,所以過去一年都以胃喉餵食,又或者遲啲有機會做胃造口;想問如果真係排到S 位會否因為小朋友有胃喉/胃造口而唔收? 謝謝!

Ckting 發表於 17-7-3 18:47
你好,因為仔仔之前有抽筋同global delay, 所以一年多前已開始輪S位, 但去年一次大病後有吞嚥問題,所以過 ...

唔會,S位有護士,可以協助餵胃喉

Ckting 發表於 17-7-3 18:47
你好,因為仔仔之前有抽筋同global delay, 所以一年多前已開始輪S位, 但去年一次大病後有吞嚥問題,所以過 ...

你意思係小朋友用緊鼻胃喉?

小牧媽咪 發表於 17-7-3 20:09
你意思係小朋友用緊鼻胃喉?

係呀, 鼻胃喉
如果有護士可以協助都就實在太好了, 因為仔仔插住鼻胃喉的關係,呢一年已經局限了他的活動範圍發學習,所以很怕S位會因為他的鼻喉關係而不可以返學學習......><

Ckting 發表於 17-7-4 00:37
係呀, 鼻胃喉
如果有護士可以協助都就實在太好了, 因為仔仔插住鼻胃喉的關係,呢一年已經局限了他的活動範 ...

會考慮胃造口嗎?鼻胃口對小朋友來說太辛苦

小牧媽咪 發表於 17-7-4 21:59
會考慮胃造口嗎?鼻胃口對小朋友來說太辛苦

而家有認真考慮緊,我知道要小朋友插鼻胃喉真係好辛苦;尤其佢而家認知叻咗"識驚",每次插胃喉就好似打交咁,我見到都好心痛;
本來唸住佢插一個星期,無唸到一插就一年,又成日怕佢整甩條喉要返急症室;
但唸到佢要俾人開肚要插喉全身麻醉我仲心痛;
真係好兩難......

小牧老師,你好, 如果小朋友未等到S位, 應該到一間普通幼稚園讀, 定去有到校服務既幼稚園讀(但已滿額)? 另外, 想問如果等到有E位, 其實E位係咪會再評估小朋友, 黎緊需要入I或S位?謝謝你!

Ckting 發表於 17-7-4 23:06
而家有認真考慮緊,我知道要小朋友插鼻胃喉真係好辛苦;尤其佢而家認知叻咗"識驚",每次插胃喉就好似打交 ...

對患者而言,每次吞咽都唔舒服嘅鼻胃喉係長痛,對需要麻醉做手術嘅胃造口係短痛,你同家人商量一下吧

回覆樓主

你好小牧老師,我囡囡三歲幾,患有言語失用症,但她聽指令和認知都是ok 的,大小肌都不差,在班裡上課也可聽到指令跟到課堂,當然因爲n班還小,而她記憶力也好好,未夠三歲已經可以自己認到很多字,中英文都可以,例如圖卡上的圖案,她會自己認字,俾些字卡她她可以指出來,也可以用圖案佩對。但言語表達就真係好小,因為失用症比一般言語遲緩言語表達仲要差,我以經準備幫她排S位,請問你的意見是否一般主流幼稚園真的不適合她呢。因為有朋友說過如果囡囡聽得明指令,在學校老師也覺得算乖,其實I位也可以幫到她。

我自己本身已為她安排了一星期兩次的言語治療,密集班由五月會上到九月,之後該機構也說囡囡整體進步了,可以不用再上密集而改為一星期三日的幼稚園預俾小組之類,時間會由2.5小時變為1.5小時。

請問可否俾些意見,非常感謝

hha 發表於 16-5-20 14:50
咁如果個結果係自閉特徵,但又有E位排,咁算唔算已經中咗自閉?同埋將來如果讀官津小學又有冇支援?(會唔會 ...

Hi,我仔也是評估為有自閉症特徴,只是叫我們去參加d社區小組,和refer去政府兒童精神科見醫生,但要排到2018年12月先見醫生,我仔智力正常,語言也沒有問題,只是社交方面較弱,但小時喜歡轉動的物件,現在喜歡開合動作,會固執堅持.  去過協康會荃灣centre,俾埋份評估個社工看,叫我們去CAC,到CAC先知要轉介信和那(emoji)只做評估,但其實我們已做,都唔知叫我們去做乜。   之後有去過耀能,那(emoji)的社工其實很好,好耐心講解,但就怕我囝屬很輕微,如join他們centre那些活動或小組,反而對我囝有唔好影響,因他們會有不同程度的發展障礙小朋友一齊,提議參加坊間一般社區中心得活動可能會好些。其實我都唔知參加定唔參加耀能或協康那些機構的活動,做評估的心理學家就叫我們去耀能協康找社交小組,但我囝未有排任何I位果類

小牧老師, 你恏!小兒剛剛在S位返學幾天, 老師們很有愛心, 專業,有耐性,課程全面, 個別及小組課都應該足夠。但我還有一個疑問, 我發覺我仔仔上了幾天S位課後, 他 A仔的行為比未上之前多了, 如自然自話,斜視, 玩手. 是否因為其他同學影響? 而且畢業的學生到主流小學的人數少過一半, 所以有點擔心.

pugpugyan 發表於 17-7-13 18:57
你好小牧老師,我囡囡三歲幾,患有言語失用症,但她聽指令和認知都是ok 的,大小肌都不差,在班裡上課也可 ...

為了你的問題,我聯繫了2位不同年資的言語治療師,由於大家也沒法估計你小朋友的實際情況,保險做法是照排S位及E位先,因為如果小孩認知表現乎合年齡表現,其實出主流嘅語言刺激,互相溝通、模仿對象會更多更好,不過,必須繼續由ST去個別跟進。到時如果真係排到S/E位,再去決定也不遅
‹ 上一主題|下一主題