用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 S位老師信箱
樓主: 小牧媽咪
go

S位老師信箱   [複製鏈接]

引用:其實s位係治療師,+i位老師定兒科醫生決定

原帖由 suki_lkm 於 16-01-12 發表
其實s位係治療師, i位老師定兒科醫生決定?
最後決定係中央轉介組,但中央轉介組要收評估中心資料,評估中心嘅評估由醫生/心理學家去做,但如果小朋友已經讀緊I位,而治療師們及I位老師都願意證明小朋友比較適合去S位,咁家長可再搵社工去傾,由社工去決定點去跟進

回覆 小牧媽咪 的帖子

早晨小牧媽媽,我已pm您

小牧媽媽好,我小朋友宜家28m大,言語能力只有約1歲,其他能力慢約半年,cac 評估排i位,但是我覺得小朋友對言語理解真是好弱,怕佢返學都只是遊魂(因為聽唔明老師的說話),所以會唔會返s位較適合?但是我問過ot 同pst, 佢地都話小朋友返i位有同齡刺激,社交,對小朋友會較好,所以我真是唔知點揀,如果排s位,我會揀協康王石崇傑中心,謝謝。

引用:回覆+小牧媽咪+的帖子 早晨小牧媽媽,我已

原帖由 rogercwlau 於 16-01-13 發表
回覆 小牧媽咪 的帖子

早晨小牧媽媽,我已pm您
已覆,please check

引用:小牧媽媽好,我小朋友宜家28m大,言語能力

原帖由 Cathy9929 於 16-01-13 發表
小牧媽媽好,我小朋友宜家28m大,言語能力只有約1歲,其他能力慢約半年,cac 評估排i位,但是我覺得小朋友 ...
請問小朋友被CAC評為?(發展遲緩?)

回覆:小牧媽咪 的帖子

但如果入了s位,是否得難轉返普通學校?

引用:但如果入了s位,是否得難轉返普通學校? +

原帖由 suki_lkm 於 16-01-13 發表
但如果入了s位,是否得難轉返普通學校?
唔洗擔心,如果小朋友經過訓練後,有能力上返佢年齡應有能力,咁政府資源咁緊絀,唔會俾佢留响特殊位,加油!把握小朋友的黃金六年

回覆:S位老師信箱

小牧媽咪,你好,我想問多个問題,s位以我所知一个月都係有4小時的專業訓練,好多家長亦要外出加堂,因為仔学校好幫忙,仔又好喜歡返学,有冇例子係小朋友只返半日s?就算K1自費都可以嘅呢?

引用:小牧媽咪,你好,我想問多个問題,s位以我所知

原帖由 Adamok128 於 16-01-13 發表
小牧媽咪,你好,我想問多个問題,s位以我所知一个月都係有4小時的專業訓練,好多家長亦要外出加堂,因為仔学校 ...
S學位由社署全數資助,所以沒有長期只返半日這會事,如果你經濟能力非常充裕,可考慮私人機構所辧的學前訓練(e.g. Step...),然後你再繼續俾小朋友返幼稚園、上埋其他訓練,其實都好理想

回覆 小牧媽咪 的帖子

資料好有用 thanks

小牧媽咪,唔好意思,我想再問下今日社工同我講早期訓練只係俾0-2歲,佢又話我仔就嚟2歲,而家呢個情況好尷尬,過咗2歲到時唔會再俾排早訓,只會排i位。但我又見有啲小朋友過咗2歲都排到早訓,我唔係好明,係咪真係過咗2歲就冇咗早訓個位架?感謝!

引用:小牧媽咪,唔好意思,我想再問下今日社工同

原帖由 MaMaTracy 於 16-01-14 發表
小牧媽咪,唔好意思,我想再問下今日社工同我講早期訓練只係俾0-2歲,佢又話我仔就嚟2歲,而家呢個情況好尷 ...
乜嘢社工,佢新嚟嗎?竟然咁答!http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_rehab/sub_listofserv/id_earlyeduca/

引用:Quote:原帖由+MaMaTracy+於+16-01-14+發表

原帖由 小牧媽咪 於 16-01-14 發表
乜嘢社工,佢新嚟嗎?竟然咁答!http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_rehab/sub_listo ...
唔係架,佢仲話自己就嚟退休添,佢話自己好有經驗架.......😔小牧媽咪,係咪即係過咗2歲,i位又未排到嘅話,早訓都會繼續排,除非排到i位,早期個位就會放番出嚟,係咪咁嘅意思?唔該

thx.明白,D私人位好貴,仔已在2歲讀左一年,就嚟要跳樓

引用:Quote:原帖由+小牧媽咪+於+16-01-14+發表乜

唔係架,佢仲話自己就嚟退休添,佢話自己好有經驗架.......😔小牧媽咪,係咪即係過咗2歲,i位又未排 ...
你意思係之前佢畀你同時排E位同I位,係咪咁?

回覆 小牧媽咪 的帖子

係呀,gobal developmental delay

引用:thx.明白,D私人位好貴,仔已在2歲讀左一年,

原帖由 Adamok128 於 16-01-14 發表
thx.明白,D私人位好貴,仔已在2歲讀左一年,就嚟要跳樓
咁你要取捨了,又唔係個個S位小朋友都會出去再搵其他訓練,如果家長自己肯花心力去跟進小朋友嘅每一個訓練,其實都會令小朋友有大進步。在我見一些明顯進步嘅小朋友,就是父母願意花時間去陪他們重複練習。

引用:Quote:原帖由+MaMaTracy+於+16-01-14+發表

原帖由 小牧媽咪 於 16-01-14 發表
你意思係之前佢畀你同時排E位同I位,係咪咁?
唔係,本身我淨係排e位,不過上星期覆診醫生叫我俾阿仔返學,可能對佢好啲⋯⋯咁我打去一間有兼收位嘅幼稚園,老師解釋我聽個程序,我先知要經社署安排先可以入讀,所以我即打去搵社工,社工就同我講呢番說話,攪到我好驚得是但一樣排😔

引用:回覆+小牧媽咪+的帖子 係呀,gobal+develo

原帖由 Cathy9929 於 16-01-14 發表
回覆 小牧媽咪 的帖子

係呀,gobal developmental delay
咁小朋友之間嘅社交互動同彼此間嘅語言模仿又真係i位優勝好多,既然跟開小朋友嘅pst and ot都建議,依佢地對你小朋友嘅了解,可不相信他們?

引用:Quote:原帖由+小牧媽咪+於+16-01-14+發表你

唔係,本身我淨係排e位,不過上星期覆診醫生叫我俾阿仔返學,可能對佢好啲⋯⋯咁我打去一間有兼收位嘅幼稚 ...
其實E位嘅服務好能夠俾到小朋友有一個完整嘅訓練,你諗下,E位同i位同樣都喺幼稚園,只係i位有個i位老師啫,所以醫生話i位比較適合小朋友,佢真係有D模糊。至於個位社工仲正,由E位條隊轉排i位需要家長同意,冇啦啦同你咁講,你真係要再搵多佢一次,清楚返成件事

‹ 上一主題|下一主題