用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點樣同小朋友溫習
樓主: gt421
go

點樣同小朋友溫習

引用:Quote:moondream3003+發表於+16-1-11+11:59

原帖由 NC9 於 16-01-14 發表
可以介紹下是那一本書嗎?唔該哂!
忘了作者哪本著作, 圖書館育兒書區有。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

引用:Quote:moondream3003+發表於+16-1-11+11:59

原帖由 NC9 於 16-01-14 發表
可以介紹下是那一本書嗎?唔該哂!
這裏有樓上 palmchristy 的分享, 有書名。

http://happyfamilynet.blogspot.hk/2014/02/blog-post_20.html?m=1

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

我都要留毛,小女今期考試全軍覆没!

引用:我都要留毛,小女今期考試全軍覆没!

原帖由 emt1314 於 16-01-20 發表
我都要留毛,小女今期考試全軍覆没!
你女兒幾年班?其實以上Jm都是好方法,不過睇下啱唔啱自己小孩。
我其實想講,孩子自己都要有讀書的態度,這樣家長系冇咁辛苦,所以,孩子鼓勵,要引導的。有時,成績跌,其實是好的机会去條整家長與孩子的讀書各方面/方法,未嘗不是一件好事。

黎緊今年升小一, 其實睇到大家0既方法都有D頭暈......一齊加油呀!!

moondream3003 發表於 16-1-15 13:41
這裏有樓上 palmchristy 的分享, 有書名。

http://happyfamilynet.blogspot.hk/2014/02/blog-post_20.htm ...
Thanks, very useful !

回覆 MASAYA 的帖子

認同!

回覆:點樣同小朋友溫習

引用:+本帖最後由+grandview+於+16-1-6+17:21+編

原帖由 grandview 於 16-01-06 發表

o係呢度公開可能唔係太方便,
有興趣,請問可否pm我,謝謝!

回覆:palmchristy 的帖子

小兒也常看中文書,是多文字的,有時兩日看一本,但不明白試卷分數沒進步,而且常在合格邊緣😳

回覆:點樣同小朋友溫習

仔仔好快測驗, 已經出定試卷俾佢做, 都係跟佢平時習作出

palmchristy 發表於 16-1-5 20:45
平日可用累積讀書法, 每周讓小朋友把課文大聲讀三次. 考試前先叫小朋友自己溫吓中英數常, 由於學校考試主要 ...
請問是用那個網上字典呢, 謝!

有冇方法比啲溫書時識做, 但考試時超大意嘅小朋友呀!!!

引用:+本帖最後由+palmchristy+於+16-1-5+20:57+

原帖由 palmchristy 於 16-01-05 發表

平日可用累積讀書法, 每周讓小朋友把課文大聲讀三次. 考 ...
請問你用邊部printer可以scan走鉛筆字,先打算換printer中, thanks!!

sleepingbaby 發表於 16-3-14 18:01
請問你用邊部printer可以scan走鉛筆字,先打算換printer中, thanks!!

唔太關邊隻printer事, 只要係scan的時候設定為黑白色(不是彩色/灰階), 鉛筆字跡就會在scan之後的檔案消失.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回覆:palmchristy 的帖子

oh!Thanks!! ^^
今晚試下先^^

引用:+本帖最後由+palmchristy+於+16-1-5+20:57+

原帖由 palmchristy 於 16-01-05 發表

平日可用累積讀書法, 每周讓小朋友把課文大聲讀三次. 考 ...
Thx for yr sharing!

palmchristy  不用客氣.   發表於 16-3-17 23:21

哈利媽 發表於 16-3-3 15:59
有冇方法比啲溫書時識做, 但考試時超大意嘅小朋友呀!!!
我既方法係考試前出份mock卷, 比老師既要更深更狠更陰濕, 咁, 如果連我份卷佢都無問題, 老師果份就一定無問題了。
不過, 出呢類卷因為要又衰又陰濕, 有違我既本性, 所以好傷元氣, 出得多會傷身, 所以我只限一年出一次, 仲要只係邊科唔掂出邊科而已。出完要抖返幾個月至補得返。

係一定堅持要佢温書, 同提佢要double check 卷, 考試週唔去圖書館借書看。

今次考試佢欠一科未出成績, 雖然佢要請同丙才温書, 但佢該有認真check 卷, 所以當無careless佢的成績係出乎意外。希望經過今次, 佢以後都會好認真對卷。

無論小朋友那科係佢强項, 我地做家長都要佢地温書。認真check卷出來的成績分別是好大。

引用:係一定堅持要佢温書,+同提佢要double+check