用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點樣同小朋友溫習
樓主: gt421
go

點樣同小朋友溫習 [複製鏈接]

回覆:palmchristy 的帖子

thanks a lot

palmchristy 發表於 16-1-9 11:16
同一班同學,總有學習差異,有人近滿分的同時,也有人在合格邊沿,很難一概而論。學童表現如何,除了天資有 ...
完全認同,在幼稚園時打好底子,上到小學就唔洗拉牛上樹咁慘。

引用:我同個女預早三個星期溫,到考完的成績也不

原帖由 mrschan923 於 16-01-05 發表
我同個女預早三個星期溫,到考完的成績也不是太滿意,但平均分有85;我認為她有進步的空間。所以三月份的考 ...
學校唔使諗諗辦法, 本未倒置!

回覆 gt421 的帖子

而我大多是先叫小朋友將考試範圍的中英文詞語抄寫和串熟,亦會將該學段所有工作紙重做!
中文-會重做所有工作補充紙,抄寫詞語,做坊間的閱讀理解,另外我會自己跟據學校的考試範圍出卷給小朋友做!
英文-串熟所有考試範圍生字並讀默,做坊間的閲讀理解,亦會自己跟據學校的考試範圍出卷!
數學-做坊間的練習

引用:+本帖最後由+palmchristy+於+16-1-5+20:57+

原帖由 palmchristy 於 16-01-05 發表

平日可用累積讀書法, 每周讓小朋友把課文大聲讀三次. 考 ...
同我方法一模一樣當然啦, 參考你介紹的書。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

moondream3003 發表於 16-1-11 11:59
長期戰友你好, 成效如何?

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

引用:Quote:moondream3003+發表於+16-1-11+11:59

原帖由 palmchristy 於 16-01-11 發表
長期戰友你好, 成效如何?
哥哥小五, 平時有溫真係壓力細好多, 而且佔用星期日時間不用一小時。 只係平時有習作派就要先scan, 否則星期日無得溫。 考試前提早一個月溫都係讀三次和做錯題。 英文不用溫課本, 習作都係看一看, 因為他平時英文書不離手。

palmchristy  又係游刃有餘, very good.  英文底子好上中學有優勢.  發表於 16-1-11 13:31
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

引用:Quote:原帖由+jane-wang+於+16-01-09+發表

原帖由 palmchristy 於 16-01-09 發表
同一班同學,總有學習差異,有人近滿分的同時,也有人在合格邊沿,很難一概而論。學童表現如何,除了天資有 ...
我仔唔鐘意睇書,之前成日帶佢去書局,圖書館睇書,買佢鐘意既公仔書,但都提升唔到佢讀書既興趣,究竟有咩方法呢?

gt421 發表於 16-1-11 16:43
我仔唔鐘意睇書,之前成日帶佢去書局,圖書館睇書,買佢鐘意既公仔書,但都提升唔到佢讀書既興趣,究竟有咩 ...

仔幾大? 平日有乜野興趣? 有打機嗎?

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

引用:Quote:gt421+發表於+16-1-11+16:43+我仔唔

仔幾大? 平日有乜野興趣? 有打機嗎?
8歲,係呀,佢鐘意玩,乜都玩一餐 就係唔鐘意睇書

我兩個都係女仔, 由好細個開始出入圖書館, 周屋都係書, 屋企人都睇, 所以看書已成為好自然的習慣.

我估, 如果之前無睇開書的話, 可以由有趣的漫畫入手, 例如老夫子, 多啦A夢, 黑貓白貓系列等等, 專選圖多字少內容又有趣的, 用三個月至半年時間睇, 先至慢慢進入圖少字多的書.

另外, 要建立每周都去圖書館的習慣, 每次半小時至一小時, 去完先去一個佢想去的地方 (食好野, 去玩等等), 希望養成習慣.

我大女之前讀書無方法, 成績唔係太好,
之後比我老公影響到佢, 中英進步得好快

多謝樓上寶貴經驗

引用:+本帖最後由+palmchristy+於+16-1-11+23:35

我兩個都係女仔, 由好細個開始出入圖書館, 周屋都係書,  ...
我女小二,都未摸透玩法(俾十幾廿張工作紙攪到個人好亂),其實點file 工作紙呀

我女錯寫字字多,姐係作句作到,不過係寫錯字,考試前要溫默書的詞語(中同英),對嗎?

我覺得初小係要佢明白測考係學習的一部分,同埋打好底子真係好重要。我女串英文真係好難,之前我仲怕佢讀困,評估完,係相對弱d 姐。所以串字同認讀我同佢都加緊油。

tinaleung 發表於 16-1-12 08:59
我女小二,都未摸透玩法(俾十幾廿張工作紙攪到個人好亂),其實點file 工作紙呀

我女錯寫字字多, ...

唔同科目工作紙咪搵唔同file放埋一齊, 到考試前攞出來scan.

無錯係要溫中英文每組要默書的詞語, 最好自己出卷確保佢識得運用. 小二要睇吓你學校填充是否會供詞. 加油.

palmchristy 發表於 16-1-12 10:44
唔同科目工作紙咪搵唔同file放埋一齊, 到考試前攞出來scan.

無錯係要溫中英文每組要默書的詞語, 最好自 ...

係分科分file, 好似中文科有再細分寫工,閱工, 課文工作紙, 又唔係每課書都有, 只怪我未pick up到小學學習 真係頭都暈暈地

tinaleung 發表於 16-1-12 11:43
係分科分file, 好似中文科有再細分寫工,閱工, 課文工作紙, 又唔係每課書都有, 只怪我未pick up到小學學習  ...

初小唔多野, 同一科各種紙可以file在一起, 跟次序就可以; 高小多野, 同一科不同的紙可能需要分開file.

我都講兩句試前溫習,只限初小階段,首先我諗左考試既目的,應該係檢查之前學習既成果,如果話係設一個時限去完成教學內容,而要考試前先去解決之前學習出現既問題,我覺得係本末倒置,不過我都未至於要裸考

考試前既溫習我選擇用最少既時間去完成,中英文只溫生字,數學會每一課口問一次,知道小朋友清楚概念就跳過,如果有唔清楚用實際例子去解釋,初小數學都係d身邊野,我校常識真係日常知識,所以唔駛點溫,平日累積,聖經只背每一課既金句,其他問題平日解決

我唔係覺得考試唔重要唔駛理,都唔係小朋友考試能力高,而係將重心放係平日學習度,功課自己做,唔識做就搵課本搵課外書,呢個係學習過程,做功課同時已經係溫埋書,而且係課外書搵到就更增加知識範圍,就算考試唔會考都冇所謂,如果遇到小朋友解決唔到既問題,用實際例子去教佢,我相信實踐比紙上談兵容易理解,可以更快更深入

慳返黎既時間做乜?去投入生活,睇書又好,玩公園玩玩具都好,唔需要填滿時間表
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:點樣同小朋友溫習

真是小一或初小的学生没有什么可以温习的,女儿P1的阶段测验无论是数学还是中文等考100分都有5到6个人,估计人人都是90以上,当然考试难度不大,只要认真做作业的孩子应该都可以90分以上。一门课可以90分以上无论是多少名都是很棒的孩子,是不是我要求不高。

moondream3003 發表於 16-1-11 11:59
可以介紹下是那一本書嗎?唔該哂!

回覆:palmchristy 的帖子

great tips

‹ 上一主題|下一主題