用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點樣同小朋友溫習
go

點樣同小朋友溫習

小朋友就快考試啦,想問下大家點樣同佢溫習架,上一次大測我就淨係同佢做課外練習,但得出來既成績好差,但我又唔知可以點同佢溫習好……大家可以分享下嗎?謝~

引用:小朋友就快考試啦,想問下大家點樣同佢溫習

原帖由 gt421 於 16-01-05 發表
小朋友就快考試啦,想問下大家點樣同佢溫習架,上一次大測我就淨係同佢做課外練習,但得出來既成績好差,但 ...
必須上堂留心, 功課認真做才有用!

引用:Quote:原帖由+gt421+於+16-01-05+發表小朋

原帖由 skkeung 於 16-01-05 發表
我都想佢可以咁……但佢唔係咯

幾年級?初小既話可以唔駛睇咁重成績,先提升學習效率同埋學識溫習方法,課外練習因為同考試模式未必相同,所以做幾多都未必有用,如果你有時間有心力當然可以自己出卷,但多數人都做唔到,冇時間冇資源,我都係平日睇佢自己做既功課做成點,發現有唔明既地方用唔同方法教佢理解,考試前主要係溫生字同串字,其他問題係平日解決
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章

幾年級?咩科? 淨係同佢做課外練習?! 數學科就得. 其他科唔熟讀考試範圍內的課文, 就一定唔識. 但E + 唔温都遲, 重有機會攞進步獎.

我習慣將佢哋考試範圍打出來, 一路對住溫習, 溫完就剔一剔, 等佢知道進度, 效果唔錯的.

小朋友就快考試啦,想問下大家點樣同佢溫習架,上一次大測我就淨係同佢做課外練習,但得出來既成績好差,但 ...
梗係首要溫校內練習和工作紙,然後才做課外練習

我會照考試範圍來溫,並且將校內的練習及習作紙用塗改液油著後再影印俾佢做,雖然麻煩D,但效果唔錯。

引用:Quote:原帖由+gt421+於+16-01-05+發表小朋

原帖由 skkeung 於 16-01-05 發表
這個很重要,如果做到,温少好多。

平日可用累積讀書法, 每周讓小朋友把課文大聲讀三次. 考試前先叫小朋友自己溫吓中英數常, 由於學校考試主要考已教的範圍, 可參考以下方法溫習:

中英文
- 背默該學段所有的默書詞語範圍, 這些將會是考試不供詞的填充題.
- 詞語用網上字典出填充題, 確保詞語識寫識用. 由於英文較深, 填充會留一個字頭作提示
- 英文reader: scan出課文, 漏空重點字詞但留字頭做不供詞填充, 這個最難
- 坊間練習只做中英文閱讀理解. 英文有時間會做點grammar練習
- 中英文作文要在考前捉題目, 各作一篇

常識/Science
- 初小只需重做作業
- 高小時, 常識/Science自己作返七八條題目, 要佢自己由書搵答案, 我地改吓後要背默

中英數
- 重做該學段所有工作紙及作業 (數學/英文如沒時間可隔條做).
- 用scanner scan調較黑白輸出可以自動scan走鉛筆字答案, scan完印出做, 唔駛自己擦走字咁辛苦. 如果輸出的檔案還有些答案痕跡, 用irfanview或類似程式, 用mouse拉一個長方形select一段空白的地方, copy, 到答案位置拉個長方形paste上白色就是, 快捷方便.  
- 小朋友自己做自己對答案及改正, 當然會稍為跟跟眼.

- 由於平時沒在家對功課作業, 我地可由功課錯的地方知道其弱項, 先前做錯的題目會重點再做, 確保識做, 唔識會教返.

- 除了上述的閱讀理解/小量grammar, 唔會再做其他坊間練習, 因為考試主要考校內所學的, 兼且無時間.

祝成功.

kkkaren    發表於 16-12-7 15:14
katebb    發表於 16-1-6 10:38

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

palmchristy 發表於 16-1-5 20:45
平日可用累積讀書法, 每周讓小朋友把課文大聲讀三次. 考試前先叫小朋友自己溫吓中英數常, 由於學校考試主要 ...
呢d全部係考試前做既野?壓力好大喎...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我同個女預早三個星期溫,到考完的成績也不是太滿意,但平均分有85;我認為她有進步的空間。所以三月份的考期快到,我會趁星期六、日重點溫習先,如果她狀態好,我先自設一些試卷讓她練習,(當然要淺一點),讓她覺得自己有進步。希望今次會好d啦!

我個女是小一學生,班主任話不太…滿意…要我再諗諗辦法。
Hope Everybody Have A Wonderful Life.

引用:Quote:palmchristy+發表於+16-1-5+20:45+平

原帖由 MASAYA 於 16-01-05 發表
呢d全部係考試前做既野?壓力好大喎...
是大女當日小五小六呈分試的預備模式。

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回覆:palmchristy 的帖子

如果是初小階段,即使做到7成,考試也很穩陣了。

引用:我同個女預早三個星期溫,到考完的成績也不

原帖由 mrschan923 於 16-01-05 發表
我同個女預早三個星期溫,到考完的成績也不是太滿意,但平均分有85;我認為她有進步的空間。所以三月份的考 ...
如果想呈分試中英數常全A, 小一最好平均分有90分以上,之後預左每年平均分跌1-2分。

回覆:palmchristy 的帖子

引用:Quote:原帖由+mrschan923+於+16-01-05+發表

原帖由 palmchristy 於 16-01-05 發表
如果想呈分試中英數常全A, 小一最好平均分有90分以上,之後預左每年平均分跌1-2分。

...
請問一般小一小二學生平均分是否普遍都95分或以上?如讀津校,其實一般同學嘅分數是否都是約大概90到尾差不多滿分?多不多人100分?我係小學新手,呢方面不太清楚,真係唔知大概情況,有沒有人可以分享一下?

引用:+本帖最後由+palmchristy+於+16-1-5+20:57+

原帖由 palmchristy 於 16-01-05 發表

平日可用累積讀書法, 每周讓小朋友把課文大聲讀三次. 考 ...
多謝你既分享,好詳細,我試試

suzuki12 發表於 16-1-6 01:10
請問一般小一小二學生平均分是否普遍都95分或以上?如讀津校,其實一般同學嘅分數是否都是約大概90到尾差不 ...

小一平均分95以上, 應該是全班5名內, 小二平均分95以上, 應該是全級10名內.  除非學校的卷向來出得淺.

引用:Quote:suzuki12+發表於+16-1-6+01:10+請問

原帖由 palmchristy 於 16-01-06 發表
小一平均分95以上, 應該是全班5名內, 小二平均分95以上, 應該是全級10名內.  除非學校的卷向來出得淺.
...
Thanks for your info !