用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 上書房vs北角聖保羅堂
go

上書房vs北角聖保羅堂 [複製鏈接]

有沒有人認識這兩間學校?同樣是下午班,怎樣取捨?

3    0    0    0

兩間學校都有朋友的兒女讀~~上書房聽聞好著重英語,聖保羅聽聞派位好好~~

回覆:keith_ccc 的帖子

謝謝你回覆。如果撇開派位的因素,兩間學校在教學,老師熱誠,環境,活動等……那一間比較理想?
只想選一間好幼稚園給小朋友,不想為吹捧去名小學而選幼稚園。謝謝!

你住邊呀? 遠近要唔要諗 ? 男定女?

如果你好重視 language, 上書房日日有英文, 特別 pm 有 NET 做班主任

兩間都好好, 係 happy school

回覆:wlmingbb 的帖子

兩開都係好學校!唔谷既!亦有愛心!上書房英語比較出名,下午班有外籍班主任。另一間就著重德行!

兩間都係Happy School, 兩間都有好多正面評價, 上書房應該係少有有NET做班主任既學劵幼稚園... 但聖保羅堂就出名D...

你自己見完兩間感覺如何?

回覆:SzeForCat 的帖子

多謝大家意見,其實家住北角,不過只要學校好,亦不介意走遠一點,去杏花邨上學。其實面試後,對上書房比較有好感,當日是group interview,老師有個別跟每個小朋友傾計,我選擇用英文interview,外藉老師講故事很吸引,有顧及每個小朋友,誠意十足。聖保羅堂單對單面試,過程很快,感覺有點馬虎。
雖然知道聖保羅堂無論在派位和名氣方面,都勝於上書房,但見上書房有net做班主任,而且小班教學,聽聞老師很有heart,這幾點亦很吸引我。暫時應該會選上書房。
請問有沒有上書房的用家,可以分享多一點上書房的強與弱。謝謝!

回覆 wlmingbb 的帖子

其實派位真係同幼稚園無關, 聖保羅堂派位好可能係多學生住灣仔區, 所以派到12網既名校... 你應該要比較佢地考直資私小成績...

我自己都有上書房offer, 但冇考聖保羅堂, 同意喺面試時完全感受到上書房老師既愛心, 而且面試時感覺上書房係一間好有活力既學校, 我同阿女見完都好開心... 但聖保羅堂既名氣可能喺小學叩門階段時有利

但見到咁既派位成績...不論直資私小津校都係十分吸引
http://www.stpaulchurchkg.edu.hk/content.php?id=23

回覆:keith_ccc 的帖子

我都有帶帶過小朋友去上書房interview. 我個仔用英文interview. 學校安排左"NET",但係佢哋嘅英文真的不是native,婆頗大口音 (純粹個人經驗)

冬日勳章

我女今年讀k1 pm,你想了解上書房d乜?佢日日有英文班,一星期一日普通話,一班20個學生,雙班主任,老師係一對10個學生!唔谷,happy school,老師好有愛心,成間學校充滿愛,我女女好鍾意返學!

keith_ccc 發表於 16-1-5 22:22
但見到咁既派位成績...不論直資私小津校都係十分吸引
http://www.stpaulchurchkg.edu.hk/content.php?id=23 ...
呢個升小成績的確十分吸引, 又可能係聖公會派系既原因...

muimui120 發表於 16-1-6 01:02

我女今年讀k1 pm,你想了解上書房d乜?佢日日有英文班,一星期一日普通話,一班20個 ...
有用家真好, 想問下上學流程係點? 每日中英文遊戲運動時間點分佈? 功課多嗎? 多親子活動嗎? Thanks!

回覆:SzeForCat 的帖子

聖公會派系係其中原因!同區既聖公會主誕堂升小成績就差得遠

引用:Quote:muimui120+發表於+16-1-6+01:02+回覆

原帖由 SzeForCat 於 16-01-06 發表
有用家真好, 想問下上學流程係點? 每日中英文遊戲運動時間點分佈? 功課多嗎? 多親子活動嗎? Thanks!
...
我都想知! 感激!

引用:Quote:muimui120+發表於+16-1-6+01:02+回覆

原帖由 SzeForCat 於 16-01-06 發表
...
都想知×3,另外想知道有沒有課外活動可以在學校參加?謝謝

SzeForCat 發表於 16-1-6 11:36
...
等我試下解答啦!

上學流程?

每日一定有1小時小組教學(因應每月教學主題)+ 30分鐘體能活動 + Story Time
另外一星期有四堂音樂活動/四堂free play(逢星期五係全校free play)/ 一堂美勞活動/ 一堂普通話/ 一堂聖經故事
[我呢個係下午班時間表, 好似同上午班有分別.]

每日中英文遊戲運動時間點分佈?
因為我女係下午班, 採用雙班主任制, 一個中文老師, 一個NET, 基本上返學3個鐘都係雙語.

功課多嗎?
唔多,逢星期五派功課,都係填色,做下小勞作咁. 但啱啱聖誕都有假期作業~

多親子活動嗎?
正常啦!會有親子勞作(整花燈、交通工具)、會邀請爸爸媽媽講故事,間唔中有培育子女講座(因為時間唔啱,無出席過),有親子旅行,聖誕嘉年華...... 我估一般學校都係呢啲~

希望無記錯,有錯請其他家長們更正!!

引用:Quote:SzeForCat+發表於+16-1-6+11:36+有用

原帖由 littlemybabe 於 16-01-08 發表
等我試下解答啦!
謝謝,資料很詳盡。另外,想問學校會唔會有課外活動(即興趣班)?

引用:Quote:原帖由+littlemybabe+於+16-01-08+發

原帖由 wlmingbb 於 16-01-08 發表
謝謝,資料很詳盡。另外,想問學校會唔會有課外活動(即興趣班)?
好似無

引用:Quote:SzeForCat+發表於+16-1-6+11:36+有用

原帖由 littlemybabe 於 16-01-08 發表
等我試下解答啦!
感激不盡!超詳細!

‹ 上一主題|下一主題