用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有冇人申請過「愛培自閉症基金」嘅免費服務? ...
go

有冇人申請過「愛培自閉症基金」嘅免費服務? [複製鏈接]

有冇人申請過「愛培自閉症基金」嘅免費服務?前幾日見到佢哋有個「免費一個月密集式應用行為分析治療」俾5歲或以下嘅自閉症兒童。我朋友個仔4歲評估為自閉譜系一級,但係坊間嘅治療實在太貴,等排期又要排好耐。見到佢哋有免費一個月治療,但係唔知好唔好。。。
有冇人試過?

http://apf.org.hk/pdf/FreeABA.pdf

1    0    0    0

我朋友申請咗。5月會開始一個月免費ABA治療。一開始佢哋要做審核,都等咗一排。不過核實完好快就幫小朋友做評估同埋安排時間。你可以試試。

回覆:有冇人申請過「愛培自閉症基金」嘅免費服務?

我今日剛申請了, 依家等佢審查, 希望可以做到訓練。

回覆:有冇人申請過「愛培自閉症基金」嘅免費服務?

是否要人息審查,知唔知家庭每月上限係多少?

佢哋需要人息審查。我問過家庭每月上限係以下,希望幫到你。

1人家庭 HKD 10,000
2人家庭 HKD 19,000
3人家庭 HKD 27,000
4人家庭 HKD 36,000
5人家庭 HKD 45,400
6人家庭 HKD 53,000

無聽过,不過覺得如入息及時間許可可申請。
因即使其他坊間機構,要比錢,
也要時間夾治療師
始終多訓練,父母多學技巧也是很需要及重要的

carmenlau11182 發表於 16-4-11 11:33
我今日剛申請了, 依家等佢審查, 希望可以做到訓練。

妳排到服務未
‹ 上一主題|下一主題