用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園馬鞍山
go

學之園馬鞍山

阿仔有幸安排第二次面試,不過,經過我幾日嘅考慮,可能吾去喇…,希望其他jm比比意見

背景
阿仔: 比一般男孩子較活躍,常常挑戰我的底線,好多人話佢聰明,但我又不覺得他学術上有什麼强處,甚至有些慢(可是男仔,各方面都慢DD),現在N班的班主任也曾致電我指小朋友有時不受指令,常常都好像不大在乎的樣子,不過,原校亦剛通知可上k1, 而我目標是想他上了k2 後,轉全日。

學之園
很多人說這是 一間好學校,我很慚愧,我只是抱住一試無妨的心態去報名,其實對該校一些認識也沒有,只知道這是一間學術很強,很谷的學校

我自己
名符其實是個hea 媽,每日放工回家實在沒有心机去教佢,只是每晚睡覺前同阿仔看看故事書,放假也只是去些公園,商場罷了。我沒有給他補習,也沒有用英文與他溝通(我兩公婆都英文麻麻,老公直頭吾掂),阿仔既学業由我獨力處理,所以我一心係去揾D吾谷的幼稚園,小学,中学

以上背景,其實我同阿仔係咪吾適合讀呢D咁強嘅学校呢?如果係,我就吾想浪費時間去second in

回覆:suslau2004 的帖子

點解唔去?去下好

In咗先,收到offer先再算

以我所知,學之園係好需要家長配合學校的,如果本身不想谷或有點抗拒,好像不太適合吧!無謂收左又俾多個煩惱自己(我自己會咁處理)沒有最好嘅學校,只有最適合嘅學校

回覆:學之園馬鞍山

去左先。又唔係果果家長都有咁多精力谷果小朋友。

你打算小學點?
是不是抽獎就ok?
如果接受,讀原校比較合你心意。

suslau2004 發表於 16-1-3 23:58
阿仔有幸安排第二次面試,不過,經過我幾日嘅考慮,可能吾去喇…,希望其他jm比比意見

背景
Any preference on primary school?  

各位,我的小學目標係吾谷嘅小學,以我嘅認知,音小是我的target, 如果考不入,就大抽獎,農圃官小有20分,這個是我的計畫

要留意一點LH係冇全日班的,如懶不會出去考小學,基本上讀邊間都唔會影響升小

引用:各位,我的小學目標係吾谷嘅小學,以我嘅認

原帖由 suslau2004 於 16-01-04 發表
各位,我的小學目標係吾谷嘅小學,以我嘅認知,音小是我的target, 如果考不入,就大抽獎,農圃官小有20分, ...
照你所講,你好似想原校直升吧,自己心中已有答案!

引用:Quote:原帖由+suslau2004+於+16-01-04+發表

原帖由 Cigaretteyip 於 16-01-04 發表
照你所講,你好似想原校直升吧,自己心中已有答案!
係,我心目中是直上就算。但,有朋友同我講,既然阿仔係活躍份子,就要揾間嚴D嘅學校,或者現在呢間太寬鬆了。

不過LH冇全日亦都是我要concern 的,我一心想小朋友讀全日係想大家都輕鬆D,等佢係学校學多D野,咁我又可以輕鬆D。

各位,最後我都有去in, 不過就選擇“坦白,誠實”去回答校長嘅所有問題,例如校長問我們是否能分配到時間參與家校活動時,我回答的是," 作為在職媽媽,實在未必能全部出席,只能盡量安排,希望校長明白。另外亦如實告訴她小孩子是由婆婆湊,晚上就交由我湊,假日爸爸才會跟媽媽一起湊出九龍的屋企.....當時校長頗大反對,是因為原来我們不是住馬鞍山.....
到現在,突然覺得自己好差,為了自己可以舒服D,就咁放棄一個咁好D嘅机會,即使阿仔做得好也沒用…後悔中

引用:各位,最後我都有去in,+不過就選擇“坦白,

原帖由 suslau2004 於 16-01-20 發表
各位,最後我都有去in, 不過就選擇“坦白,誠實”去回答校長嘅所有問題,例如校長問我們是否能分配到時間參 ...
咁答即是表示你唔想讀吧?

我就反而覺得你冇錯,一來講大話唔岩,二來仲要喺小朋友面前

引用:我就反而覺得你冇錯,一來講大話唔岩,二來

原帖由 Cigaretteyip 於 16-01-20 發表
我就反而覺得你冇錯,一來講大話唔岩,二來仲要喺小朋友面前
唔係內容有問題而係講法問題

佢既語氣似係,「我地係咁架啦,你收唔收?」

回覆:Cigaretteyip 的帖子

不過我又想問你申請時填的地址不是你真正地址?

引用:Quote:原帖由+Cigaretteyip+於+16-01-20+發

原帖由 busydaddy 於 16-01-20 發表

咁又可以包裝得好啲嘅,不過媽媽唔好難過,在職媽媽其實真係好辛苦!

引用:不過我又想問你申請時填的地址不是你真正地

原帖由 Cigaretteyip 於 16-01-20 發表
不過我又想問你申請時填的地址不是你真正地址?
我填的是婆婆mos地址,而我的確暫時是在mos住,直至小朋友上小一才會搬返出九龍

引用:Quote:原帖由+Cigaretteyip+於+16-01-20+發

原帖由 busydaddy 於 16-01-20 發表

係,我承認當時咁樣回答係有少少咁嘅態度

引用:Quote:原帖由+busydaddy+於+16-01-20+發表

原帖由 suslau2004 於 16-01-20 發表
係,我承認當時咁樣回答係有少少咁嘅態度
不過無所謂啦,新校始終都無track record。