用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 優才、福建(觀塘)、中華基金懇請俾意見 ...
go

優才、福建(觀塘)、中華基金懇請俾意見

優才已收到offer,福建(觀塘)2nd時已暗示會取錄,中基估計亦有可能

若是三間都收咗,請問該如何選擇?懇請各位俾意見,萬分感謝

王家爸爸  優才  發表於 16-1-4 10:12
elbar  優才   發表於 16-1-2 09:24

醒目開學勳章 王國長老

回覆:優才、福建(觀塘)、中華基金懇請俾意見

三間我揀優才

我會揀近屋企個間!

引用:三間我揀優才 +

原帖由 Charlotte_mom 於 16-01-02 發表
三間我揀優才
謝謝!可告知原因嗎

Charlotte_mom  以公開試成績計  發表於 16-1-2 17:52

引用:我會揀近屋企個間!

原帖由 raven 於 16-01-02 發表
我會揀近屋企個間!
優才較近家,福建遠小小,但我對中基印象不錯,十五十六中

回覆 Anniewinky 的帖子

優才D人好串,成日講粗囗,,福建(觀塘)上年收左女女小学5個人,有3個係band3,我會去中華基金,成績雖然唔及優才好,band1 bottom,但校风几好

樓主,請問福建點暗示??我2IN無同呀仔去見叫左爸爸去
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

回覆 Adelaidehaha 的帖子

我都聽聞中華校風幾好....優才我唔識,所以唔評論
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

引用:回覆+Anniewinky+的帖子 優才D人好串,成日

原帖由 Adelaidehaha 於 16-01-02 發表

優才D人好串,成日講粗囗,,福建(觀塘)上年收左女女小学5個人,有3個係band ...
謝謝你的意見,我會認真考慮

引用:回覆+Anniewinky+的帖子 樓主,請問福建點

原帖由 kcpak 於 16-01-02 發表

樓主,請問福建點暗示??我2IN無同呀仔去見叫左爸爸去
2nd in嗰日也是開放日,有樂團表演,in 嗰時樂團係我地其中一個話題,傾談最尾時佢話:出年九月輪到你表演羅喎!
希望我唔係會錯意

原來.....其實中基優才就不用考慮福建,我幫仔仔報考福建都是等佢有面試經驗

引用:回覆+Anniewinky+的帖子 原來.....其實中

原帖由 kcpak 於 16-01-02 發表

原來.....其實中基優才就不用考慮福建,我幫仔仔報考福建都是等佢有面試經驗
吾,還有時間多方面了解學校,謝謝妳

引用:回覆+Anniewinky+的帖子 優才D人好串,成日

原帖由 Adelaidehaha 於 16-01-02 發表

優才D人好串,成日講粗囗,,福建(觀塘)上年收左女女小学5個人,有3個係band ...
中基都收到某校百二名既人啦

kcpak 發表於 16-1-2 22:52

原來.....其實中基優才就不用考慮福建...
Agree.

引用:Quote:kcpak+發表於+16-1-2+22:52+回覆+Ann

原帖由 www 於 16-01-04 發表
Agree.
福建其實好嗎?

引用:優才已收到offer,福建(觀塘)2nd時已暗示

原帖由 Anniewinky 於 16-01-02 發表
優才已收到offer,福建(觀塘)2nd時已暗示會取錄,中基估計亦有可能

若是三間都收咗,請問該如何選擇?懇 ...
想問下優才除了學費外,有無其他費用要收,如課外活動,冷氣費等?

思瑜610 發表於 16-1-4 10:02
福建其實好嗎?
好唔好視乎你小朋友成績如何.
對band 1c or band 2來講, 福建是一個好選擇.
除了是英中, 亦要求家長和學校配合 (感覺上比較嚴謹, 學生應該無咁易學壞)
而且這校運動很出色, 另外校內的室內遊泳池亦很專業.

kc1016 發表於 16-1-4 15:53
想問下優才除了學費外,有無其他費用要收,如課外活動,冷氣費等?
Elective day, Talent Class和Clubs & Interest Groups會收材料費,不同項目不同收費,由幾十至幾百一年。我阿仔今年三樣加埋$700,因為Fimo(低溫泥)比較貴

無冷氣費,亦無乜其他費用

引用:Quote:思瑜610+發表於+16-1-4+10:02+福建其

原帖由 =play= 於 16-01-04 發表
好唔好視乎你小朋友成績如何.
對band 1c or band 2來講, 福建是一個好選擇.
除了是英中, 亦要求家長和學校 ...
Thx!我小朋友已2nd in,等結果中

引用:Quote:kc1016+發表於+16-1-4+15:53+想問下

原帖由 iamderek 於 16-01-05 發表
Elective day, Talent Class和Clubs & Interest Groups會收材料費,不同項目不同收費,由幾十至幾百一年。 ...
Thanks