用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德寶教育機構推卸責任
樓主: p_s_penny
go

德寶教育機構推卸責任

引用:Quote:p_s_penny+發表於+16-1-4+15:44+本來

原帖由 sumaggie101 於 16-01-04 發表
好心你啦, 講到咁有原則, 又咁憎間學校, 仲要憎足3年, 你大女又唔LIKE間學校, 一早轉校啦
仲要咁衷的學校你 ...
你要知道唔收嘅唔係得我一個,係所有有家姐阿哥嘅都冇收,返去問學校咩事嘅唔係得我一個,如果係,我會懷疑係我自己嘅問題!
如果你咁唔認同呢件事係學校做錯,你可以唔回應,我冇要求過所有睇呢個post嘅家長企係我呢邊,我只係講件事嘅事實出嘅,我冇加多或減少內容,如果冇咁嘅事,我唔會作出嘅去唱間學校

回覆:p_s_penny 的帖子

玩死家長啦!拉埋大囡一齊轉校!

引用:Quote:原帖由+sumaggie101+於+16-01-04+發

原帖由 p_s_penny 於 16-01-04 發表
你要知道唔收嘅唔係得我一個,係所有有家姐阿哥嘅都冇收,返去問學校咩事嘅唔係得我一個,如果係,我會懷疑 ...
完全無懷疑過你講既情況,但你加多左既內容係你話間學校好衰,個女讀得唔開心左幾年,咁我地作為讀者既就睇唔明點解你同個女咁唔鐘意間學校,但又想個細仔跟家姐入讀?完全無諗過幫個仔報其他?其實好多家庭都誇區搭校車架啦

回覆:RRRRGGGG 的帖子

因為你地追求名校未誇區,我冇呢個想法,我唔想要一個3歲嘅小朋友晨早起身誇區去返學,將心比己,你地有冇從小朋友嘅角度去諗?係小朋友想去咁遠讀某學校?定係你地自己想多d?

引用:因為你地追求名校未誇區,我冇呢個想法,我

因為你地追求名校未誇區,我冇呢個想法,我唔想要一個3歲嘅小朋友晨早起身誇區去返學,將心比己,你地有冇 ...
你又講左去邊呀?關名幼咩事?明明講緊搵間happy school比仔女,如果附近學校唔好,讀得唔開心都唔轉?附近happy school唔收都唔考慮誇區?即係你以為附近好既學校一定收你?我見過唔少報6間村校,6間都waiting,因為村校位少

引用:Quote:原帖由+p_s_penny+於+16-01-04+發表

原帖由 RRRRGGGG 於 16-01-04 發表
你又講左去邊呀?關名幼咩事?明明講緊搵間happy school比仔女,如果附近學校唔好,讀得唔開心都唔轉?附近 ...
我唔會誇區,我唔想小朋友搭車,幼稚園都要誇區?不論咩學校我都唔想,最多等插班(我指私校)總有位比到我

因為你地追求名校未誇區,我冇呢個想法,我唔想要一個3歲嘅小朋友晨早起身誇區去返學,將心比己,你地有冇 ...
但你話你小朋友讀得唔開心,又去讀,你會唔會在他的角度想想,在一個自己不喜歡不開心的地方成長,導致對學習好冇興趣,係你因為懶,唔想同他去其他比較近的幼稚園,可能仲大件事,學校可能給你們的肯定,導致因愛成恨。小朋友不可以玩玩下,作為父母一定要給最舒適環境成長

回覆:德寶教育機構推卸責任

純路過,請家長冷靜一點先,明眼人都知道事情已去無可挽回的地步,如你所言,學校比位你亦不會再讀,而學校亦已跟你道歉了,你還不停的咬著不放,你想得到什麼結果呢,是不是全人類以後都不報該校,令該校執笠,就是你想要的結果?比你在BK贏左場交,最終你又可以得到什麼呢?孩子往往是在學父母的一切,你希望孩子以後用憎怨面對問題,還是用寬恕去面對問題?你說要孩子快樂,就該還他們一個平靜的生活!最后,做左人媽媽就要長大啦,試下成熟D去解決問題,吵鬧絶不能解決到任何野

純路過,請家長冷靜一點先,明眼人都知道事情已去無可挽回的地步,如你所言,學校比位你亦不會再讀,而學校亦已跟你道歉了,你還不停的咬著不放,你想得到什麼結果呢,是不是全人類以後都不報該校,令該校執笠,就是你想要的結果?比你在BK贏左場交,最終你又可以得到什麼呢?孩子往往是在學父母的一切,你希望孩子以後用憎怨面對問題,還是用寬恕去面對問題?你說要孩子快樂,就該還他們一個平靜的生活!最后,做左人媽媽就要長大啦,試下成熟D去解決問題,吵鬧絶不能解決到任何野

你似乎真係越嚟越亂

我報校都跨區但非名幼!「你地有冇從小朋友嘅角度去諗」??其實你都識咁講,又知個女讀幾年都唔鍾意間學校,都照讀幾年?咁係你唔想搭校車而冇喺佢角度去諗?

反正佢都冇位俾你,你又唔再想要佢學位,何必再執著?呢間學校重有好多人讀緊㗎!你呢刻嘅態度,其實對任何一方都冇好處,包括你自己!

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

引用:純路過,請家長冷靜一點先,明眼人都知道事

原帖由 fionwuwu 於 16-01-04 發表
純路過,請家長冷靜一點先,明眼人都知道事情已去無可挽回的地步,如你所言,學校比位你亦不會再讀,而學校 ...
要爭論嘅唔係我,唔冷靜去話人嘅係一些人,係要話問題錯係我錯誤解讀意思,學校係冇錯等等....
有人會問點解阿囡讀得唔開心仲唔轉校,仲比細嘅入,原因唔係我懶,而係家人唔認同誇區返學係好事,我唔知呢到有幾多個full time 媽咪,我冇工人,我仲有工作在家做,我每日嘅收息時間只有數小時.選擇唔誇區係想日頭多d時間同小朋友溝通,夜晚等佢地訓哂我先可以處理我嘅工作,我身邊所有朋友都知我唔係懶 。
最後我想講我唔想再回應任何post!不論任何角度,你地各人有各人嘅見解,我阻到,呢刻我只會做係搵學校

引用:Quote:原帖由+RRRRGGGG+於+16-01-04+發表你

我唔會誇區,我唔想小朋友搭車,幼稚園都要誇區?不論咩學校我都唔想,最多等插班(我指私校)總有位比到我 ...
其實你的選校條件?係咪只要唔洗搭車就ok?就係最適合你仔女?

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

引用:回覆+p_s_penny+的帖子 樓主,請平心靜氣

原帖由 piggymonkey 於 16-01-04 發表
回覆 p_s_penny 的帖子

樓主,請平心靜氣
按耐不住做路人甲,我只係覺得樓主好勇,可能朋友不多,我身邊未有聽過媽媽只報一間,即使'識人',都報兩家或以上。也有聽過有朋友只報幾間但全軍覆沒,但不介意孩子不讀幼稚園。唔好話報一間,就算5、6間都可能無間first round accept, 就算識人都最後得個吉,買了保險就不用咁徬徨。學校可能行政上處理不太好,但決定權在他們處,硬碰硬無意思。在ek討論,大家已經也不是一面倒,還是把精力投放在找學校上,兩個孩子要適應新環境,家長也要花精力幫助

我冇追哂d post , 不過我覺得德寶並非熱門學校,收弟妹入讀係合理期望。

回覆:德寶教育機構推卸責任 ...

其實我都好明白樓主心情,怪就只怪我地太相信主任副校長,從來冇諗過佢地會俾左個假希望我地!宜家唯有快啲揾學校啦!加油呀樓主

bboo1 發表於 16-1-2 19:21
係優先取錄,不是優先考慮。另樓主見到呢封咁既通告應一早知唔對路喇
優先取錄即係會先收咁解。
如寫優先考慮就係仲會篩選。

有學券既幼稚園必須要通過面試。

所以間學校係好離譜,亂咁出信。

回覆 龍井 的帖子

全中

引用:我冇追哂d+post+,+不過我覺得德寶並非熱門

原帖由 貝珠 於 16-01-04 發表
我冇追哂d post , 不過我覺得德寶並非熱門學校,收弟妹入讀係合理期望。

...
唔收弟妹背後原因有冇諗過?
睇曬樓主回應就應該好易理解