用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德寶教育機構推卸責任
樓主: p_s_penny
go

德寶教育機構推卸責任

引用:Quote:p_s_penny+發表於+16-1-2+14:36+難道

原帖由 sumaggie101 於 16-01-04 發表
其實你都有責任
世事無絕對
未就係多得你呢d家長,先有咁嘅學校覺得自己無錯

sumaggie101  不可理喻, 自己攞嚟的  發表於 16-1-4 15:15

引用:Quote:p_s_penny+發表於+16-1-4+11:06+今朝

sorry講句, 因為你煩, 想熄事寧人

agree, 講真D職員唔同你講SORRY可以講咩?而家話收番你你都唔會讀啦

回覆:德寶教育機構推卸責任

多口講句,你大女就黎升小,如果到時要叩門,要學校推薦信,怕唔怕到時拎唔到?

引用:多口講句,你大女就黎升小,如果到時要叩門

原帖由 PanMada 於 16-01-04 發表
多口講句,你大女就黎升小,如果到時要叩門,要學校推薦信,怕唔怕到時拎唔到?

...
我唔需要佢地寫信,我對小朋友要求好簡單,開心就可以,最緊要做人嘅態度,比你入到一間大家都争住入嘅學校,每日只係識做功課,預備默書,測驗,將來小朋友乜都唔識。我小朋友唔係蠢,老師話佢係叻,但我唔會吹谷佢,我只要佢開心返學就足夠

回覆:p_s_penny 的帖子

唔明點解仲有咁多人覺得我有責任,係我錯?真係唔明呢d係咩人?是非點白都唔識分
無錯佢地係只有同我講sorry,冇其他野回應到我,這一點已足以証明佢地係講過呢番說話,只係校長而家收咗一批唔知咩人,而要拒絕我地呢d家長

sumaggie101  好煩  發表於 16-1-4 15:16

引用:Quote:原帖由+PanMada+於+16-01-04+發表多

原帖由 p_s_penny 於 16-01-04 發表
我唔需要佢地寫信,我對小朋友要求好簡單,開心就可以,最緊要做人嘅態度,比你入到一間大家都争住入嘅學校 ...
老師話你小朋友叻,你會不會有雙重標準呢

回覆:德寶教育機構推卸責任

其實真係唔係覺得你有問題,只係覺得可能你而家比憤怒沖分頭腦者,你都話最想小朋友開開心心讀書,咁你過去3年比你女係度讀,佢開唔開心?佢唔開心的話信相你都一早轉走左吧?從來都無欣賞過呢間學校既教學?無欣賞過d老師?

我地好明你出post係想話呢間學校幾衰幾衰,叫其他人唔好讀,但你又有無諗過好多小朋友都仲係德寶讀緊?你講到全間德寶機構,間間幼稚園都咁衰,咁佢地點算?個個轉校?其實我聽過好多用家都好鐘意德寶,好多老師都好好,好有愛心,教得好好,而你就因為佢地行政失誤就講到全個機構都有問題,咁讀緊個d點算,你就話唔介意你女抽到咩學校讀咩學校者,咁人地點算?

引用:唔明點解仲有咁多人覺得我有責任,係我錯?

唔明點解仲有咁多人覺得我有責任,係我錯?真係唔明呢d係咩人?是非點白都唔識分
無錯佢地係只有同我講sorr ...
由佢地本來俾waiting通知你,你就已經投訴到教局及區議員,單獨約你傾,你又要有其他家長做證,明明你收waiting通知,都話註冊後冇位俾你,感覺佢地呢刻直頭係reject左你,並非收左咩新學生而冇位!名校都唔會肯定全部學生註冊啦!

既然大家唔夾,咪留番精神去再搵學校,書就一定有得讀嘅!

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

引用:其實真係唔係覺得你有問題,只係覺得可能你

原帖由 RRRRGGGG 於 16-01-04 發表
其實真係唔係覺得你有問題,只係覺得可能你而家比憤怒沖分頭腦者,你都話最想小朋友開開心心讀書,咁你過去 ...
你可以問下係度讀嘅家長,冇一個讚呢間學校,你又唔係係到讀,你點知佢地好?
嬲已嬲完,唔係我想將呢件事攪大,係佢好確實比到答案所有waiting嘅家長係冇位,如果你要再争辯係我錯,我冇野可回應你。我身邊亦有家長有2個小朋友係到讀,佢都冇好似你咁諗,我亦無叫佢要轉校,所有家長都覺得學校有問題

sumaggie101  係喇, 你啱曬  發表於 16-1-4 15:18

引用:Quote:原帖由+p_s_penny+於+16-01-04+發表

原帖由 SCK824 於 16-01-04 發表
老師話你小朋友叻,你會不會有雙重標準呢
我自己知小朋友叻唔叻,佢地講乜我唔會當真,自己知佢能力就足夠,叻唔叻唔需要周圍同人講要人認同

p_s_penny 發表於 16-1-4 15:14
你可以問下係度讀嘅家長,冇一個讚呢間學校,你又唔係係到讀,你點知佢地好?
嬲已嬲完,唔係我想將呢件事 ...

我小朋友都係德寶讀,不過唔係呢間者,唔係我做咩要浪費咁多時間同你講咁多,鼓吹你搞大件事容咩易!只係我覺得你有D意氣用事者,當然當局者唔會覺啦!
我小朋友返學好開心,學到野已經好好了,因為佢已經考到另一間好好既K,所以其實你講咩都無所謂,只係我覺得好多老師都好好,係到讀既小朋友都好聰明(包括你女),唔希望你意氣用事,現實歸現實。仲有,其實你無答你女一宜讀得開唔開心,佢想唔想繼續讀?

引用:+本帖最後由+RRRRGGGG+於+16-1-4+15:38+編

佢唔鐘意呢間學校,由k1到而家都係,我曾經有諗過同佢轉校,但由於我仲有個細,唔可以比去誇區返學。佢而家肯返學,係有一班玩得埋嘅同學,而並不是學校。

回覆 p_s_penny 的帖子

樓主,請平心靜氣
無論佢寫優先取錄定優先考慮,其實都唔應該只報一間咁冒險,就算小學官津校寫明弟妹係必收生,唔駛面試,你又點知在校生有幾多弟妹來年會報,又點知佢學額一定夠俾晒在校生既弟妹,呢個世界真係無一樣嘢可以保證

我唔係幫學校,亦明白做家長一定有擔心,但呢個世界唔會無書讀,只要你肯揾,而且件事已發生咗,你應該都覺得此校不藉得讀,快快揾另一間啦 GOOD LUCK

引用:+本帖最後由+RRRRGGGG+於+16-1-4+15:38+編

本來我地都想即刻退學,係同學仔媽咪勸我留低,佢地話就算學校咁差,仲有佢地陪我過埋呢半個學期

引用:Quote:原帖由+RRRRGGGG+於+16-01-04+發表本

佢唔鐘意呢間學校,由k1到而家都係,我曾經有諗過同佢轉校,但由於我仲有個細,唔可以比去誇區返學。佢而家 ...
如果個女咁唔開心真係應一早退,最緊要小朋友返學開心,黃埔coupon學校位好少,好難唔誇區

引用:Quote:原帖由+RRRRGGGG+於+16-01-04+發表本

本來我地都想即刻退學,係同學仔媽咪勸我留低,佢地話就算學校咁差,仲有佢地陪我過埋呢半個學期

...
針係無兩頭利的,轉去另一間係唔係一定好好,樓主再平心靜氣諗清楚

...
其實你有冇留意自己開始前言不對後語,你放鬆D吧

引用:Quote:p_s_penny+發表於+16-1-4+15:44+本來

好心你啦, 講到咁有原則, 又咁憎間學校, 仲要憎足3年, 你大女又唔LIKE間學校, 一早轉校啦
仲要咁衷的學校你 ...
總之你覺得係我問題,我都冇野可再回應你。事情唔係發生係你身上,你一定講得輕鬆,只要你設身處地諗下主角係你,你係唔係可以做到你認為正確嘅做法?