用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德寶教育機構推卸責任
樓主: p_s_penny
go

德寶教育機構推卸責任 [複製鏈接]

引用:只能怪校長同老師在這個問題上回答得太差勁

原帖由 cymchris 於 16-01-02 發表
只能怪校長同老師在這個問題上回答得太差勁。 我兒子的學校老師一早已經同我講有哥哥在讀, 也不能保證妹妹 ...
係啦;不過樓主如此回應學校,可能決定不讀了。其實如果收硬樓主當初應該問下學校點解仲要見至係,既然唔返轉頭,不如快些做功課,等年初統一註冊後叩門吧

回覆:德寶教育機構推卸責任

樓主有冇試下嘉德麗 香港保護兒童會新航, 睇下有冇位

學校個副校,主任,老師好叻推卸責任㗎,表面好似好nice 咁, 一有咩問題就逃避,又大細超。對呢間學校已無哂信心,我今年都一定幫我小朋友轉校。

Saboc 發表於 16-1-2 16:38
衰在信口頭。信內容好明顯唔係指不保証,只優先。我個人從來覺得口頭答案只可參考,只信written.
樓主,不 ...
係優先取錄,不是優先考慮。另樓主見到呢封咁既通告應一早知唔對路喇

引用:Quote:p_s_penny+發表於+16-1-2+13:29+學校

原帖由 cpychung 於 16-01-02 發表
100%註冊?講笑咩,德望都唔會有....德寶第一round 可能多waiting,但到最後係唔難入既,所以我先講跟本 ...
咁又未必,好多報德望會報幾間,德望又未必首選,否則唔會咁多德望vsXX既帖,返而報德寶二期因為近屋企同有學券,有冇見過德寶二期vsXX既帖

bee84 發表於 16-1-2 18:19
學校個副校,主任,老師好叻推卸責任㗎,表面好似好nice 咁, 一有咩問題就逃避,又大細超。對呢間學校已無 ...

其他,見過唔少老師,甚至校長都係咁,表面好似好好,背後就。。。講一套,做。。。

回覆:bboo1 的帖子

所以我呢刻已好平靜,雖然而家係要煩搵學校,但另一角度看好彩細嗰個未入嚟讀,我可以再搵過間好學校。
另一方便我仍會堅持要佢比番個合理解釋我地,同時要將佢地呢d沒有職業操守行為公開,等各家長睇清楚呢個集團其下嘅學校做法,今日係我地呢間出事,可能明年就到另一區分校

回覆:doggy2013 的帖子

好認同你嘅講法,如果當年家姐有第二間收2選1,我一定會選另一間,而家真係好後悔當年嘅選擇

回覆:bee84 的帖子

係架,上年k2有同學仔剪到手,2個老師都唔知發生咩事,求其作個故事話係某同學整到某同學,結果我地問番自己仔女再同其他同班家長傾先知真正嘅事實
所以唔收我唔覺得可惜,只係好不滿佢地做事手法。
鬼鼠到死,每年學期結業禮我地呢邊只有k3同k1,k2有奬嗰d先有得去,7期,9期嗰2間都會一齊,但人地就全校有得去,我地仲要係冇奬嗰廿d嗰日唔使返學,仲要連邊個攞奬都唔公佈比人聽,幾神秘

支持樓主
我唔信無學校收
加油

但大女仲讀緊?
為安全計(免被老師特別看待)都係轉埋校啦

引用:係架,上年k2有同學仔剪到手,2個老師都唔

原帖由 p_s_penny 於 16-01-02 發表
係架,上年k2有同學仔剪到手,2個老師都唔知發生咩事,求其作個故事話係某同學整到某同學,結果我地問番自 ...
其實你都知間學校咁差,點解重一心打算俾埋個細女入學??重冇報其他學校打算!

幫細女搵校時,家姐都轉啦!

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

引用:係架,上年k2有同學仔剪到手,2個老師都唔

係架,上年k2有同學仔剪到手,2個老師都唔知發生咩事,求其作個故事話係某同學整到某同學,結果我地問番自 ...
係呀, 一定要佢比個合理解釋,唔讀好過讀,當今次係睇清楚間學校,祝女女快d 搵到好學校。
等樓主同學校傾完後的對話,睇下佢地點辯駁…

回覆:cameo 的帖子

仲選呢間係因為佢有學卷,近屋企,我同爸爸都只想小朋友開心返學,唔希望谷,等小朋友有愉快嘅幼稚園生活。

雖然學校不是那麼好,但當中仍有數位有愛心嘅老師,細仔又係細B,要知道很多學校都只會收大B,如果我唔想遲一年入學,只有呢間可首選,再加上學校之前的通告同主任,副校的承諾,我先冇報其他!

如果只係唔收我一個,可能係我個人問題,誤解佢通告意思或小朋友表現差。但冇理由唔止我一個家長都發生這個情況??

回覆:p_s_penny 的帖子

其實上年佢哋過完第一輪注冊,教育署空缺資料上呢間仲有位. 除此外,個區都有好幾間有學卷又有位,你可以睇下綱上仲有冇上年嘅表參下,然後打去問下

引用:仲選呢間係因為佢有學卷,近屋企,我同爸爸

仲選呢間係因為佢有學卷,近屋企,我同爸爸都只想小朋友開心返學,唔希望谷,等小朋友有愉快嘅幼稚園生活。 ...
我會信你成件事。問幾次都講到ok所以先咁放心。不過我覺得誠信好重要,張通告字眼上冇問題,旁人睇真係唔一定收,重點係你日後都係靠老師溝通去了解仔女校內情況,咁呢刻已經冇左誠信,又如何再放心日後嘅事呢?
註冊日之後實有位,再幫小朋友搵間讀得開心又令你放心嘅學校啦。我仔都係報左十幾間學券校,其實細仔細女面試結果非你想像中咁差,學券面試咁簡單,點會間間都收曬大仔先?咁年尾d生日會咪冇乜學生囉

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

引用:Quote:原帖由+p_s_penny+於+16-01-02+發表

原帖由 cameo 於 16-01-03 發表
我會信你成件事。問幾次都講到ok所以先咁放心。不過我覺得誠信好重要,張通告字眼上冇問題,旁人睇真係唔一 ...
學校電師好肯定註冊完都唔會比到位我地,你話奇唔奇?
我冇懷疑過自己小朋友嘅能力,因呢件事上其他家長d小朋友係大B都唔收,呢一點足以証明唔關大細B事
好多學校唔收細B,你話年尾生日會未會冇人,點會,佢地收上一年嘅細B,咁遲一年讀就唔係細B,嗰D學校未會收11,12月早一年出世嘅小朋友

引用:Quote:原帖由+cameo+於+16-01-03+發表我會

原帖由 p_s_penny 於 16-01-03 發表
我冇懷疑過自己小朋友嘅能力,因呢件事上其他家長d小 ...
我指happy school咋,咁輕鬆又點會特登做超大去浪費一年呢?
我大女已中學,以我自己經驗,repeat嘅機會係唔會放喺幼稚園,讀書來日方長

引用:Quote:原帖由+cameo+於+16-01-03+發表我會

原帖由 p_s_penny 於 16-01-03 發表
我冇懷疑過自己小朋友嘅能力,因呢件事上其他家長d小 ...
我朋友讀金巴倫都係你咁既case, 佢都話唔會再考慮呢間學校,佢大仔讀緊am, 校長,副校都係話細佬妹一定會優先,又問佢想要am or pm ,朋友話am, 點知最後佢pm, 其他同學仔既細佬妹係waiting or rejected !我聽完都好愕然,對呢間學校大打折扣😓

好想知呢間學校收左咩學生!自己係度讀的弟妹都唔收先?

回覆:cameo 的帖子

agree. 讀書之路,來日方長

‹ 上一主題|下一主題