用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德寶教育機構推卸責任
go

德寶教育機構推卸責任 [複製鏈接]

本人大囡就讀黃埔花園2期德寶中英文幼稚園k3,今年八月開學派發通告通知家長招收來年k1,其中一句內容係「凡本園學生之弟妹及親友,將予優先取錄」,當時報名亦問過職員,副校,主任,比到我嘅答案都是冇問題,有家姐讀緊,會收番,以往都係咁做.
到面見日,之後送返學,放學,都會間中問下收生結果,主任,副校等人都叫我唔使擔心,冇問題,結果24日,我收到的信不是有學位的信,而是一封waiting信. 即日致電回校問原因,學校不敢接我電話解釋,話冇老師係學校,(當日我地見過副校係學校附近)
到28日,29日原來有2個家長同我情況一樣,都是收到waiting信,打返去同去學校問,答案係由於太多人報讀,比唔到學位我地,叫我地去搵第二間學校

於是我打去教育局及區議員投訴,校長將所有責任推比老師們,話唔知點解佢地咁答家長,口頭答我地冇問題係唔能作準,一切以發出確認信為準
另校長解釋「優先取錄」意思不是必收,而是當有2個學生要佢選擇,家姐阿哥係度讀嗰d先叫優先

我及另外2位家長都因為學校呢張通告及老師們的答案,而冇報其他學校,錯過哂所有學校招生嘅機會,佢地仲叫我地去搵其他學校,好肯定咁答我地連過完統一註冊日都好難比到位我地

究竟作為家長嘅我們,錯在那裏?
希望各位家長慎重考慮仔女應否在這裏學習?

現附上當日發出的通告

4    0    0    0

其實好多學校既優先都係先waiting,以德寶呢啲學校黎講,呢樣野其實跟本就唔需要咁擔心,到最後都係會有,反而你張件事攪大,俾學校標簽做麻煩家長,學校就算將來收左你,你又夠唔夠膽俾佢入去讀?

回覆:德寶教育機構推卸責任

如果最後都有,咁學校點解要咁做?吊高黎賣?顯得學校多人爭?

引用:本人大囡就讀黃埔花園2期德寶中英文幼稚園k

原帖由 p_s_penny 於 15-12-31 發表
本人大囡就讀黃埔花園2期德寶中英文幼稚園k3,今年八月開學派發通告通知家長招收來年k1,其中一句內容係「凡 ...
好明顯學校疏忽,搞成咁,點都好,都唔應該再響到讀,老師代表學校,不可以話不作準,如果你條氣唔順,先寫封信比德寶,你而家就去揾其他學校,但德寶要賠償損失,任何可以計數既野你都可以要德寶賠,包括報名費、回郵信封同郵資、去面試交通費、收你間幼稚園同德寶既3年學費差額,有幼稚園收你之後,將清單交比德寶要佢賠,唔賠就上小額告佢

封信意思有點灰色,如果必收就唔使面試啦⋯⋯

學校分別約家長回校傾,但我拒絕,我話要有其他家長在場做人証先解釋。有家長有回校聽佢地講,答案都係由於太多人報名,睇小朋友表現決定收生,仲同家長講過往經驗係會100%會註冊,如果真係有人唔嚟先比到位我地呢班!仲要家長今朝見到應唔止我地3位苦主,有幾多人相信學校最清楚

想問下名校都唔肯定會100%會全部嚟註冊,何況係呢間只不過係一間村校?究竟收咗d咩人咁肯定一定會嚟讀,連waiting嘅舊生都冇位?

只能怪校長同老師在這個問題上回答得太差勁。 我兒子的學校老師一早已經同我講有哥哥在讀, 也不能保證妹妹入到。 結果我有4個朋友的弟妹都是暫取生。
你太早把事件發酵, 到現在已經沒轉彎餘地, 快點找學校吧!

引用:只能怪校長同老師在這個問題上回答得太差勁

原帖由 cymchris 於 16-01-02 發表
只能怪校長同老師在這個問題上回答得太差勁。 我兒子的學校老師一早已經同我講有哥哥在讀, 也不能保證妹妹 ...
我再重申一次,我冇希望過會比番個位我,就算比我都唔會讀,答覆以上家長答案都係你所講「冇攪事」嘅麻煩家長,學校都咁答佢地。
如果你都堅係學校正確,我係攪事家長,我都冇法,係呢件事上我睇唔到我有咩錯

p_s_penny 發表於 16-1-2 13:29
學校分別約家長回校傾,但我拒絕,我話要有其他家長在場做人証先解釋。有家長有回校聽佢地講,答案都係由於 ...

100%註冊?講笑咩,德望都唔會有....德寶第一round 可能多waiting,但到最後係唔難入既,所以我先講跟本唔需要擔心....一間幼稚園有超過80%最後take offer 已經係好唔錯,德寶大概我估只有50% take offer...

佢100%註冊應該係話細佬妹過往經驗係100%可以註冊到....

但你大女仲係度讀緊,又係係呢度畢業,你又何必呢?唔怕影響阿女考小學?

回覆:RRRRGGGG 的帖子

難道佢地會蝦我個囡?就因為大囡係到讀,比人咁蝦都唔出聲去忍?我已搵緊學校,我唔擔心冇書讀,講呢件事出嘅係想多d人知道嘅件事邊個有問題?

唔係話你攪事或麻煩家長, 只係有時真係要退一步, 你仲有個女係度讀, 無謂之後有咩事都容易令大家有誤會。爱子女深切, 每個家長都係, 但有時不能不妥協。。。 好多學校都會把有siblings 擺係 waiting list 到, 因為佢哋知道稍後通知你去註冊, 你都會去讀。

你冷靜d,唔係蝦你個女,而係你個女係間比你講到咁差既學校出來,d小學會點睇?既然你女都讀左3年,之前都放心交託呢間學校,點解為左呢件事改變晒?唔可以用好d既方法解決,正如前面既jm所講,waiting最後都好大機會wait到,我亦相信如此,錯就錯在學校一早唔應該承諾任何野,應該先小人後君子

回覆:cymchris 的帖子

可以答你學校比我地家長嘅答案係waiting都冇希望,已叫我地搵定其他學校

p_s_penny 發表於 15-12-31 23:21
本人大囡就讀黃埔花園2期德寶中英文幼稚園k3,今年八月開學派發通告通知家長招收來年k1,其中一句內容係「凡 ...
張通告寫得好有問題,優先取錄,但又話要比$面試。其實想點?如學校應承左就冇奶油唔收。樓主有沒有報左其他面試

引用:Quote:p_s_penny+發表於+15-12-31+23:21+本

原帖由 bboo1 於 16-01-02 發表
張通告寫得好有問題,優先取錄,但又話要比$面試。其實想點?如學校應承左就冇奶油唔收。樓主有沒有報左其 ...
就係佢通告寫優先取錄,及報名時問過副校,主任,職員比我嘅答案係冇問題,所以我地呢d有大嗰個係到讀就信佢優先取錄,冇報其他,你話係唔係比佢地害死

衰在信口頭。信內容好明顯唔係指不保証,只優先。我個人從來覺得口頭答案只可參考,只信written.
樓主,不要再專注這事上,快啲搵學校

好明顯唔保証

引用:衰在信口頭。信內容好明顯唔係指不保証,只

原帖由 Saboc 於 16-01-02 發表
衰在信口頭。信內容好明顯唔係指不保証,只優先。我個人從來覺得口頭答案只可參考,只信written.
樓主,不 ...
信係冇問題,係可能你小朋友面試同埋教職員同你講野有問題

引用:Quote:原帖由+Saboc+於+16-01-02+發表衰在

原帖由 SCK824 於 16-01-02 發表
信係冇問題,係可能你小朋友面試同埋教職員同你講野有問題
信係冇問題,係可能樓主小朋友面試同埋教職員同你講野有問題

‹ 上一主題|下一主題