用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 崇真英普am vs 啟附am vs 禮賢am, 全二線龍校,難選擇 ...
go

崇真英普am vs 啟附am vs 禮賢am, 全二線龍校,難選擇 [複製鏈接]

如題,住奧運,三間都唔近,大家比d 意見。多謝
   1    0    0    0

回覆:崇真英普am vs 啟附am vs 禮賢am, 全二線龍校,難選擇

唔mind貴又想要小學back up, 再加埋升中好校網,一定係啟附am

睇到你呢個 POST, 真係心心眼~

我都想小朋友有呢D OFFER

回覆 CherryQ 的帖子

啟附都算二線嗎? 你都要求頗高

醒目開學勳章 貢獻勳章

你想唔想行IB??!!!
恐龍家

回覆:崇真英普am vs 啟附am vs 禮賢am, 全二線龍校,難選擇

簽名被屏蔽

我都係崇真不過中英文班pm offer and 禮賢am 係咪唔洗諗一定揀禮賢?

引用:我都係崇真不過中英文班pm+offer+and+禮賢a

原帖由 cherrychan827 於 15-12-31 發表
我都係崇真不過中英文班pm offer and 禮賢am 係咪唔洗諗一定揀禮賢?
我都係崇真主流加禮賢,你會點揀?

piggymonkey 發表於 15-12-31 15:40
回覆 CherryQ 的帖子

啟附都算二線嗎? 你都要求頗高
啟附小學,中學係band 2?
我以為直band 1 幼稚園for boy is only 培正,MS tin

小曳人 發表於 15-12-31 15:55
你想唔想行IB??!!!
我聽講啟附可以行local, 我唔太想太早行IB

wanchaipapa 發表於 15-12-31 15:57
當然禮賢,升中band 1A成績高幾班
但禮幼唔一定升到禮小,第一round 得30% ja. 到最後要寫信先有7成入到。唔知係咪?

引用:Quote:wanchaipapa+發表於+15-12-31+15:57+

簽名被屏蔽

bbtuotuo 發表於 15-12-31 15:25
睇到你呢個 POST, 真係心心眼~

我都想小朋友有呢D OFFER

有d post 問 St. Cat vs MS vs KV 仲勁 la, 😛😛😛😋😋

醒目開學勳章 貢獻勳章

CherryQ 發表於 15-12-31 19:32
我聽講啟附可以行local, 我唔太想太早行IB

你俾得9萬蚊一年,如果佢唔係行IB,都唔好去讀啦!貴到咁!
不過佢升中,好多轉返local就真!
恐龍家

回覆:CherryQ 的帖子

其實啟思附幼都唔係直升小學,所以我最後都揀咗KV

ella_805 發表於 15-12-31 23:03
其實啟思附幼都唔係直升小學,所以我最後都揀咗KV
其實三間都唔係直升,但我冇其他am offer la.

引用:Quote:ella_805+發表於+15-12-31+23:03+其

原帖由 CherryQ 於 16-01-01 發表
其實三間都唔係直升,但我冇其他am offer la.
崇真昇返崇小機會最大,首先學校收返75%,而你又係EPK ,今年EPK又好像縮班咁得返am ,無左一半學生

我冇考TT,上年都有啟附幼和禮幼AMoffer, 最後揀左禮幼,但我仔黎緊k1 下學期會轉番啟附幼。樓主要睇吓小朋友啱咩教學,我就幫我個仔揀錯左,好彩啟幼肯收番(不過都要再in)。

禮賢升中唔錯的,但啟小見年年都有人升上神校中學,肯定啟小一定愉快過禮小,所以啟小升中唔錯,尤其係最top嗰班,就真係好top,加上九龍校網,所以我個人覺得啟小好過禮小,唯一唔好的地方係學費貴。

sunnymama2 發表於 16-1-3 14:51
我冇考TT,上年都有啟附幼和禮幼AMoffer, 最後揀左禮幼,但我仔黎緊k1 下學期會轉番啟附幼。樓主要睇吓小朋 ...
樓主為何讀一半轉?因為禮幼太谷?我聽講禮幼都係愛心學校。啟附唔係主要升啟思中學?

CherryQ 發表於 16-1-3 14:55
樓主為何讀一半轉?因為禮幼太谷?我聽講禮幼都係愛心學校。啟附唔係主要升啟思中學? ...
我就係因為坊間口碑話係愛心學校,所以揀左禮賢,讀落,我唔覺得老師特別愛心爆棚。老實講,我相信大部分幼稚園係愛心學校。就講我仔間普通pn,愛心唔會少過禮賢。我的親身感受係啟幼的老師比禮賢還親切,比禮賢還願意和家長溝通。當然,呢個係我個人感受,大部分家長都覺得學校好的,公平d講,我仔仔都算喜歡老師,所以老師唔係差,只係我之前期望太高了。我(家長群唔只我一個)覺得某部分老師欠缺教學熱誠,佢地教喜歡坐定定唔會發問的小孩,呢點係我轉校的主因。另外因為太大班教學(一班36人),老師做野時有甩漏,試問基本野都做唔好,又如何細心留意每位小朋友的發展再因材施教?
啟思小學大部分會升local school,聽到的大都適應得好好,至於啟幼升啟小,我知有人有一線的offer都唔揀,會揀升啟小,因為覺得啟思教得得好。以我所知,年年都會有人升dbs, st.paul等的神校,不過我無意喺度吹噓佢的升小成績,因為我覺得家長功力必不可少,至少這樣可以證明啟幼學生唔會比人(歧視)吧。

‹ 上一主題|下一主題