用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 梁振英曾否呼籲商界不要向大學捐錢
樓主: ANChan59
go

梁振英曾否呼籲商界不要向大學捐錢

引用:Quote:samchan2179+發表於+15-12-30+16:37+

原帖由 Wisleyli 於 15-12-30 發表
我當然懂,只是你不懂,將兩種不同性質的事情混為一談。
歡迎新手,熱情討論

引用:Quote:scheong+發表於+15-12-30+16:53+今天

原帖由 Wisleyli 於 15-12-30 發表

其實在求學及認知過程中,有一樣信念我個人覺得好重要,就是求真!

對於一些傳聞,大家原來是非常認真地看待!某人未經証實説話,被人炒作!作為理性人士,我個人著眼點,會放在商界取態,而及金額多少對大學長遠發展的影響!

梁特首上台之初,我並不看好,但盲目去支持或反對,都不是正確取態!

當然我並非說自己是正確,特別歡迎大家對我言論去反駁,從你們的意見,我可以從中修正自己的想法!

香港人一向以追求民主為榮,在此我好高興可以發表對這件事看法!

希望大家可以通過討論,用多角度去看待這篇報導!

引用:+本帖最後由+scheong+於+15-12-30+18:21+編

原帖由 scheong 於 15-12-30 發表
以CY一向有勇有謀的作風,如果無講,佢一定高調澄清,佢發左聲眀,但無否認,所以可信性唔低,其實係德政,無需閃縮!

Yanamami  有陰謀……果然係  發表於 15-12-31 00:08
MASAYA  有時真係忍唔住笑   發表於 15-12-30 18:56

引用:Quote:原帖由+scheong+於+15-12-30+發表本

原帖由 samchan2179 於 15-12-30 發表
以CY一向有勇有謀的作風,如果無講,佢一定高調澄清,佢發左聲眀,但無否認,所以可信性唔低,其實係德政, ...
CY是一個有計謀人士!這點是我意料之外。

面對全球各國不斷競爭環境下,香港各大學排名相對下滑,此情此景,極度需要整治!

過去一年,各大學管理層把運用得來經費做出的成績單,令我非常好奇地想了解多一點,商界的影響力,在當前環境下,不知道能否發揮作用?

引用:Quote:原帖由+samchan2179+於+15-12-30+發

CY是一個有計謀人士!這點是我意料之外。

面對全球各國不斷競爭環境下,香港各大學排名相對下滑,此情此景 ...
大學排名,只是數字遊戲,大學實力成績,無可能係短時間內有大上落,唔洗咁睇重。

引用:Quote:原帖由+scheong+於+15-12-30+發表CY

大學排名,只是數字遊戲,大學實力成績,無可能係短時間內有大上落,唔洗咁睇重。

...
我認我好關注自己讀過個兩間學校嘅排名

引用:Quote:原帖由+scheong+於+15-12-30+發表本

以CY一向有勇有謀的作風,如果無講,佢一定高調澄清,佢發左聲眀,但無否認,所以可信性唔低,其實係德政, ...
「CY有勇有謀!」⋯⋯⋯Sam哥哥確實可愛得很。。。

引用:Quote:原帖由+samchan2179+於+15-12-30+發

原帖由 sukitelfold 於 15-12-30 發表
「CY有勇有謀!」⋯⋯⋯Sam哥哥確實可愛得很。。。
CY  當年民望低,但扭轉乾坤,成為特首,一定係有勇有謀啦!

引用:Quote:原帖由+sukitelfold+於+15-12-30+發

CY  當年民望低,但扭轉乾坤,成為特首,一定係有勇有謀啦!
簡直機智啦!

簡直機智啦!
但係宜家大環境唔就佢,所以先民望低,氹仔浸膠龍!

我認我好關注自己讀過個兩間學校嘅排名
排名又不用太介意,評分標準經常改,個別學校大著重,反而忽略長遠發展方向,被人牽著鼻走。

加上絕大部份評估機構是商業機構,都是一盤生意!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+sukitelfold+於+15-12-30+發

但係宜家大環境唔就佢,所以先民望低,氹仔浸膠龍!
直情⋯⋯「狼困豬籠」啦!真可惜

直情⋯⋯「狼困豬籠」啦!真可惜
咁又未聽過,

引用:Quote:原帖由+scheong+於+15-12-30+發表我

原帖由 ANChan59 於 15-12-30 發表
排名又不用太介意,評分標準經常改,個別學校大著重,反而忽略長遠發展方向,被人牽著鼻走。

認同!大學發展某程度被商業機構牽著鼻子走,影響發展方針!

但畢竟讀大學目標不是一張「沙紙」,而是令其投身社會,運用自己所學,服務各大公私營機構!

從呢個角度,大學培訓出來的學生,與社會人力資源是有需要配合,以防出現人才錯配的情況!

所以商業機構及社會大眾對學生能力的認受性是重要的,而公私營機構對大學某程度是幫助大學計劃方向其中一個重要指標!

回覆:scheong 的帖子

在外地,不能太詳細回應,只回應一點。

政府人力資源規劃是笑話,好多次我收到問卷,其實跟我的行業或專業不太相關,我打電話去澄清,他們目的在趕死線,所以數字上水份,誤差很大,在源頭已經錯配,大學都救不了基本錯誤!

我以為只是我的行業情況,向其他行業朋友,都有類似啼笑皆非的經驗。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:在外地,不能太詳細回應,只回應一點。

原帖由 ANChan59 於 15-12-30 發表
在外地,不能太詳細回應,只回應一點。
你所講個份問卷,唔知係咪同我公司經常收到嗰份一樣?嗰份問卷有時因為太忙及資料唔想透露太多,而拖到最後,最後要統計員上門當面調查及填問卷交差,我都係含糊地回答就算喇!認同你所指出,政府統計數據上一定有水份!

所以今次你篇報導,我好奇地想知商界反應及取態如何!

samchan2179 發表於 15-12-30 19:37
U mean 黑才料?

MASAYA  不擇手段都係有勇有謀其中一種  發表於 15-12-31 12:01

scheong 發表於 15-12-30 16:53
...商界一定會如常捐款,不受任何外來干擾,不是嗎?
相信會考慮一籃子因索

引用:Quote:samchan2179+發表於+15-12-30+19:37+

原帖由 MrBeast 於 15-12-30 發表
U mean 黑才料?
唔做壞事,邊有黑材料!