用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中一預備班
go

中一預備班 [複製鏈接]

聽講好多中學都有中一預備班比中一生, 請問大多數會去到8月最尾一星期嗎?  因想計劃下旅行, 想27/8出發, 大家覺得危險嗎?
   0    0    0    0

间间学校時间唔同啵~~你要先知道入边间先得?無得plan㗎嘞~放榜知入边间先知幾時可以动身,除非直資—早收左你。臨开学話唔埋有新生家長日……

醒目開學勳章

回覆:中一預備班

升中個暑假不要先plan定旅行吧!
變數太多,應該大局已定嘅時候先再作打算。

咩心態? 咩叫專登要撞日子? 真心想問下意見姐!  
你意思係8月頭就一定唔會撞???

Yanamami  有d橫跨七月尾八月头,無人敢講到禁实吖~  發表於 15-12-29 21:47

MiuMiu2004 發表於 15-12-29 15:37
聽講好多中學都有中一預備班比中一生, 請問大多數會去到8月最尾一星期嗎?  因想計劃下旅行, 想27/8出發, 大 ...

也許可以上你心儀中學的網址,看看舊照片或到中學交流區抓舊文便大約估計到8月哪個周進行吧!

有時,ㄧ早計劃定旅遊不一定只是固住去玩,也要體諒可能因為需要夾倆公婆提早攞假,唔夠錢要提早報名確保去到,應承咗孩子有個畢業旅行... ...

無論咩原因都好,都只不過是想一家人可以有一趟難忘的畢業旅行而且.

我仔中一預備班係7月份每星期兩堂,8月尾新生家長日。
PLAN8月頭會比較好吧,但最好都係問返學校。

引用:聽講好多中學都有中一預備班比中一生,+請問

原帖由 MiuMiu2004 於 15-12-29 發表
聽講好多中學都有中一預備班比中一生, 請問大多數會去到8月最尾一星期嗎?  因想計劃下旅行, 想27/8出發, 大 ...
間間學校唔同時間,但臨開學前一星期應該都OK。

多謝哂以上JM嘅善意意見, 係因為是次係家族旅行, 想早D計劃囉.
我會試下買可轉日子嘅機票, 保險D

拿,呢度有人7月尾,我仔果陣就8月中返,又有人8月尾。最好去心儀學校睇下(睇定有機會入果兩三間), 揾個幾間都唔撞既日子啦!我上年都係咁,book左8月尾去bangkok, 可惜人算不如天算,果邊放炸彈,最後冇得去

有學校係八月最後兩個星期日日都要返. 有d學校係七月尾. 間間唔同. 不過又咁講, 事實你有權唔返BRIDGING COURSE, 如果家族旅行咁有份量.

醒目開學勳章

如果你好肯定邊間一定收同佢升中行程表的話, 咁未可以預早計劃。 否則呢度無人答到你。

醒目開學勳章 王國長老

呢個問題年年都出現.............只可以講無人答到你.

放榜同註冊完, 好似無乜野再搞, 但 PTA 又會有活動, 學校又會有家長講座, 跟住又要返學校拎訂左既書同校服, 全部未必係同一日啵.

重頭戲就係 bridging course, 舊年可能係 7 月尾, 但學校有特別事情改左去 8 月中咁點算呢?

我囡升中一時個暑假除左比賽 (星期日舉行) 外乜都唔報, 情願係屋企吽都免得撞時間.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆:MiuMiu2004 的帖子

其實年年都有人問呢個問題,預備班間間學校不同,問吓自己學業重要定玩重要,各有心態!

引用:聽講好多中學都有中一預備班比中一生,+請問

原帖由 MiuMiu2004 於 15-12-29 發表
我諗暫時唔好plan個段時間去啦…有中一預備班,又有新生活動,好難講架,不過到時你可以上學校網頁睇睇,有d學校嘅校曆表會顯示幾時

YmOra  校曆表會顯示幾時j 十分聰明.  發表於 15-12-30 13:50

也有很多家長計劃復活節去玩.

星運教授 發表於 15-12-29 20:41
有學校係八月最後兩個星期日日都要返. 有d學校係七月尾. 間間唔同. 不過又咁講, 事實你有權唔返BRIDGING CO ...
將心比己,如果你係校方會點睇個學生先?為咗呢D並非必要嘅私事而請假……

咁快已經計劃暑假旅行, 我舊年都唔敢去, 又驚派得唔好要去叩門, 又要等學校後補電話. 又驚撞預備班/訓練營/新生家長會.   

真心講句 - 每間學校每年時間都未必一樣啦!

我囡囡同學就係上年去旅行所以請假, 預備班最後一天沒有考試結果入唔到英文第一組(E1) 現在英文朗誦/英文話劇都不能參加, 因為只有E1才能參加.

入邊間中學都未知,咁快諗去玩,真抓頭!
‹ 上一主題|下一主題